DSO in hranjenje starostnikov – nasilje
Da imajo negovalne nizek IQ že vemo. Kdo bi sicer delal za tako plačo?!
Poslušam kako negovalka hrani sosedo od moje babice v sobi.
Primite žlico sama, a vam bom jaz dajala, a vam bom jaz k ustom nesla, vi to morate sama. Gospa ni mogla sama, ker se je juha polivala, ker se ji je tresla roka. Niti kaplja ni prišla do ust, solze na obrazu.
Fak… ostanem brezbesed, začudena, da nekdo v prisotnosti gostov tako hruli na stanovalko. Me pogleda ta negovalka in se reži in reče… ja jih je treba spodbujat, da sami kaj naredijo, ne pa da mi delamo kar sami lahko naredijo.
Ja, se strinjam, toda TO JE NASILJE. To bom prijavila draga negovalka. Gospe sem dala jesti. Vem, da tvegam, ker te bom prijavila. Lahko si tako glupa, da se boš začela grdo obnašati do babice. Toda ne pozabi. Vsak dan sem v domu in od danes dalje sem tam med obroki!
Vlada pa naj poskrbi, da bodo delo z ljudmi opravljali vsaj malo bolj inteligentni ljudje, kajti imeti takšne negovalke je grozno!
To ni spodbujanje samostojnosti. To je NASILJE.
Draga kavka!
Nekaj si zapomni za vedno: nikoli ne meči vseh v isti koš. Ljudi na tem delovnem področju ne poznaš, zato pa tako govoriš. So tudi srčne, empatične, potrpežljive in starostniki jih imajo radi. Ta negovalka ni delala prav, to ni pravi način spodbujanja k samostojnosti. Ti pa povem, da intelektualno nisi daleč od nje, ker tako ponižuješ ljudi v tem poklicu. Sram te je lahko! Ko ti bo nekdo brisal rit po kakšni nesreči ali pa v tvoji cenjeni starosti, ga vprašaj kolikšen je njegov IQ. Upam, da te pusti osrano do vratu. Začni pri sebi, ker imaš dosti nerazčiščenih pojmov v tvoji glavi.
Kavka136, 06.05.2025 ob 16:12
Da imajo negovalne nizek IQ že vemo. Kdo bi sicer delal za tako plačo?!
Poslušam kako negovalka hrani sosedo od moje babice v sobi.
Primite žlico sama, a vam bom jaz dajala, a vam bom jaz k ustom nesla, vi to morate sama. Gospa ni mogla sama, ker se je juha polivala, ker se ji je tresla roka. Niti kaplja ni prišla do ust, solze na obrazu.
Fak… ostanem brezbesed, začudena, da nekdo v prisotnosti gostov tako hruli na stanovalko. Me pogleda ta negovalka in se reži in reče… ja jih je treba spodbujat, da sami kaj naredijo, ne pa da mi delamo kar sami lahko naredijo.
Ja, se strinjam, toda TO JE NASILJE. To bom prijavila draga negovalka. Gospe sem dala jesti. Vem, da tvegam, ker te bom prijavila. Lahko si tako glupa, da se boš začela grdo obnašati do babice. Toda ne pozabi. Vsak dan sem v domu in od danes dalje sem tam med obroki!
Vlada pa naj poskrbi, da bodo delo z ljudmi opravljali vsaj malo bolj inteligentni ljudje, kajti imeti takšne negovalke je grozno!
To ni spodbujanje samostojnosti. To je NASILJE.
Kako bi morala hraniti gospo negovalka?
Lahko bolj konkretno napišete? Hvala.
Zanima me382, 06.05.2025 ob 16:23
Kako bi morala hraniti gospo negovalka?
Lahko bolj konkretno napišete? Hvala.
Butasto sprašuješ!
Če se gospe tresejo roke, se ji da juho v lonček in na slamico.
Ker to, da se cela polije, pa ni obenem okusila niti kapljice juhe, je res nasilje! Dvojno, če ne trojno!
to pa ne, 06.05.2025 ob 16:32
Butasto sprašuješ!
Če se gospe tresejo roke, se ji da juho v lonček in na slamico.
Ker to, da se cela polije, pa ni obenem okusila niti kapljice juhe, je res nasilje! Dvojno, če ne trojno!
Ja ampak nujno je, da se jih primerno plača in da niso preobremenjene. Ker to je prav tako nasilje nad njimi. Ampak seveda pred Golobom vsi klečeplazite. Vlade ne bo noben prijavljal! Še volite ga.
IQ nima veze s sočutjem.
Verjamem da zaradi kadrovske stiske doživljajo pritiske, a vseeno …
Če vidi, da juhe ne prinese do ust naj ji pomaga pri juhi, pire krompir se ne bo sipal dol.
Posebno pa dretje na take, ki se ne morejo braniti ni primerno.
Povsod poka po šivih, dvig plače, za take deficitarne poklice bi bil nujen.
Vsem bo prekipelo in bojo odšle, pa se noben ne potegne zanje
Tudi to je nasilje, da morajo 3 osebe v 3eh skupinah po 22 do 24 stanovalev v 120ih minutah razdeliti večerjo, nahraniti okoli 12 stanovalcev, dohraniti 20, spodbujati še vsaj 10.
Potem vse pospraviti, pomiti posodo, kuhinjo, vse stanovalce spraviti v posteljo, narediti nego, nahraiti 5 stanovalcev po sondi, ob večerji razdeliti zdravila , razdeliti inhalacije, vpihe, inzulin,.. zabeležiti vso zaužito tekočino, odvajanje, aplulicirana zdravila, napisati predajo …pa še urediti/ posredovati, če koga kaj boli, kaj potrebuje, včasih trebatudi klicati zdravnika, nareditibkak prevez, se pigovarjati s svojci, ki pridejo….seznam je še dolg
Hvala ti za tvojo sočutnost in pronicljivost! Tako je kot si opisala. Očitno je opisan primer grobega odnosa do starostnika, ki plačujejo za som upokojencev, tako moreč, da manjkajo samo še batine in grobijansko risanje vroče hrane vrsta in da se nemočna v postelji zaduši?? Pozdravljam tvojo prijavo proti grobi negovalki brez občutka in upam da bo ubogal gospa dosegla vsaj menjavo negovalke in da ta so nje nima več nobenega vstopa!!
Hvala za sočutnost in pronicljivost, 06.05.2025 ob 17:20
Hvala ti za tvojo sočutnost in pronicljivost! Tako je kot si opisala. Očitno je opisan primer grobega odnosa do starostnika, ki plačujejo za som upokojencev, tako moreč, da manjkajo samo še batine in grobijansko risanje vroče hrane vrsta in da se nemočna v postelji zaduši?? Pozdravljam tvojo prijavo proti grobi negovalki brez občutka in upam da bo ubogal gospa dosegla vsaj menjavo negovalke in da ta so nje nima več nobenega vstopa!!
Kakšna menjava negovalke? Saj jih ni!
Če pride do kršitev, se ukrepa na vse ostale načine. Menjave niso več možne. Žal.
Tudi to, 06.05.2025 ob 17:23
Kakšna menjava negovalke? Saj jih ni!
Če pride do kršitev, se ukrepa na vse ostale načine. Menjave niso več možne. Žal.
Na koncu bo tudi to vse privatno, kdor bo plačal, bo lahko dal svojce v dom, ostali se bojo pa po svoje morali znajti, z osebnimi asistentkami, čeprav tudi te stavkajo.
Aine, 06.05.2025 ob 17:33
če se človeku trese roka in ne more pojesti juhe …. pa te nekdo nadere, da JEJ SAM…. a boste rekli, da to ni nasilje?
SRAM VAS JE LAHKO. NAJ TO KDO NAREDI VAM!
Ali je kdo kaj rekel?? Je pa dejstvo, da ce so razmere slabe,stres, preobremnjenost, je to okolje, kjer se to dogaja, ker so ljudje znervirani, imajo dovolj vsega…
Se popolnoma strinjam. Starostniki v domu niso krivi za organizacijo in plače. To naj zaposleni in njihovi šefiči urejajo z drugimi. Če se nekomu tresejo roke, potem naj dobi juho, čaj, sok ali kavo v lončku, ki ima pokrov z odprtino. Podobno kot dojenčki. Mi smo mami to nabavili, da je imela občutek, da je samostojna pri jedi. Se porabi manj časa kot če sediš zraven in ponižuješ človeka. Ne, nekaterih stvari noben denar ne bo spremenil. To se vidi pri zdravnikih, ki so drugače plačani, da o privilegijih sploh ne govorim. Človek se rodiš, človečen postaneš. Ali pač ne.
Res, 06.05.2025 ob 18:04
Se popolnoma strinjam. Starostniki v domu niso krivi za organizacijo in plače. To naj zaposleni in njihovi šefiči urejajo z drugimi. Če se nekomu tresejo roke, potem naj dobi juho, čaj, sok ali kavo v lončku, ki ima pokrov z odprtino. Podobno kot dojenčki. Mi smo mami to nabavili, da je imela občutek, da je samostojna pri jedi. Se porabi manj časa kot če sediš zraven in ponižuješ človeka. Ne, nekaterih stvari noben denar ne bo spremenil. To se vidi pri zdravnikih, ki so drugače plačani, da o privilegijih sploh ne govorim. Človek se rodiš, človečen postaneš. Ali pač ne.
To je res, to je druga tema. Je pa dejstvo, da jih je premalo in da jih že iz Nepala uvažajo v enem od ljubljanskih domov. In da se deficitarnim delavcem ponavadi zviša plačo. To je prav tako pomembna tema. Ampak državljanom je za to vseeno zgleda.
Sem na strani avtorice!!.
Osebje je menda obveščeno, da se gospa ne zmore hraniti sama, zato naj z njo ravna primerno.
Avtorica, vso pravico imaš prijaviti dogodek.
To se je dogajalo že pred 40 leti.
Če negovalka ne ravna pravilno s starostniki, potem seveda ni rojena za ta poklic. Pa plače gor ali dol!. Starostniki nikakor niso krivi, da v naši državi tako mizerno živimo.
Juha, 06.05.2025 ob 18:17
Jej Ti iz lončka juho.
Če ste tako … neempaticni ni čudno, da se dogaja kar se.
Če človek ne more jesti, se vsedi poleg in mu daj to faking juho.
Ne boš porabil več kot 5 minut.
To je res. A če moraš pomagati 10im? In jih 22 po večerji še vse preobleči, umiti, spraviti v posteljo, pospraviti posodo…
Niso rade hodile v šolo, niso znake gladko brat, niso znale snovi, ni šlo v glavo, ni bilo dovolj truda, nizka sposobnost intelekta in človek postane negovalka in nato tako dela z ljudmi. Morda se sploh ne zaveda kaj počne.
Izobraževanja so REŠITEV.
Potrebno je zadeve REŠITI, širiti obzorja. Plače so seveda primerne ocenam v osnovni šoli. Večinoma dvojke, cveki a zdaj bi rade kaj… kakšno plačo bi rade? Strinjam se, da je ta poklic težek, ker vidiš smrt zelo pogosto. Nega umrlega ni ravno nekaj, kar bi vsak od nas rad počel.
Ampak vsi mi vemo, da če ima otrok v osnovni cvek, pa komaj tisto dvojko, da ravno veliko ne bo dosegel.
Morda bi bilo bolje, da si v tem primeru najdeš službo v tovarni in delaš s stvarmi za isto plačo, ne pa z ljudmi.
Tris sladoled, 06.05.2025 ob 18:27
Niso rade hodile v šolo, niso znake gladko brat, niso znale snovi, ni šlo v glavo, ni bilo dovolj truda, nizka sposobnost intelekta in človek postane negovalka in nato tako dela z ljudmi. Morda se sploh ne zaveda kaj počne.
Izobraževanja so REŠITEV.
Potrebno je zadeve REŠITI, širiti obzorja. Plače so seveda primerne ocenam v osnovni šoli. Večinoma dvojke, cveki a zdaj bi rade kaj… kakšno plačo bi rade? Strinjam se, da je ta poklic težek, ker vidiš smrt zelo pogosto. Nega umrlega ni ravno nekaj, kar bi vsak od nas rad počel.
Ampak vsi mi vemo, da če ima otrok v osnovni cvek, pa komaj tisto dvojko, da ravno veliko ne bo dosegel.
Morda bi bilo bolje, da si v tem primeru najdeš službo v tovarni in delaš s stvarmi za isto plačo, ne pa z ljudmi.
To velja tudi za diplomirane medicinske sestre, zdravstvene tehnike,…
Kar pišeš je res, pa vendar tudi vem, da si pred leti za zdravstvenega tehnikacs trojkami nidi mogel priti. A res je, da nujno potrebujemo strežnice, negovalke, bolničarke. Potrebujemo medicinske sestre!