Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek dva priimka pri otroku

dva priimka pri otroku

Pozdravljeni!

Vem, da je bilo že nekaj napisano na to temo, ampak zanima me postopek.
Sama sem po poroki ohranila svoj dekliški priimek in dodala moževega. Mož uporablja le svojega. Če bi želela otroku dati oba priimka, kako potem postopati v porodnišnici.
Za ime te vprašajo in pač poveš ali je tako tudi s priimkom? Ali so potrebne kakšne druge procedure?

Hvala vsem za odgovor!

lp
nel

tudi za priimek otroka te vprašajo. Po moje si lahko zmisliš oba!

Jst sem tudi obdržala svoj dekliški priimek in mu dodala moževega.
Hčerkica ima pa samo možev priimek.

Po moje lahko samo poveš kako sta se odločila glede priimka.

Lp,Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Seveda lahko daš oba priimka. Pri nas imamo tudi tako. Jaz imam svojega in moževega, v tem vrstnem redu, mož ima poleg svojega tudi mojega in sin najprej moževega in še mojega 🙂

V porodnišnici te vprašajo po obojem že zaradi izdelave rojstnega lista.

Pazite tisti, ki dajete otrokom 2 priimka. Saj pri fantih še nekako gre. ampak zatakne se pa tam, ko ima npr. dekle že 2 priimka, nato se pa poroči in bi hotela še možev priimek, ampak v RS imaš lahko samo 2 priimka, tako da bi lahko nastala zamera s strani enega od staršev.

Meni osebno se itak to zdi en velik nesmisel, otrokom dajati 2 priimka. Spoštujem mnenje tistih, ki se jim zdi to potrebno, ampak to je pa tudi vse.

.

Ja, tule se pa podpišem. Saj potem je pa to že tako: trije od ene hiše (družine), pa se vsak drugače piše…

dodatek – iz zakona o osebnem imenu:

Osebno ime določijo otroku starši sporazumno.

Otrok dobi priimek po priimku enega ali obeh staršev, razen če
starši ne določijo, naj ima otrok kakšen drug priimek.

Če se starši ne morejo sporazumeti o otrokovem osebnem imenu, mu
določi osebno ime pristojni občinski organ za socialno skrbstvo.

Če eden od staršev ni več živ ali ne more izvrševati roditeljskih
pravic, ali če je neznan, določi otroku osebno ime drugi od
staršev.

Če otrokovi starši niso več živi ali ne morejo izvrševati
roditeljskih pravic, določi skladno z drugim odstavkom tega člena
otroku osebno ime tisti, ki mu je zaupana skrb za otroka, v
soglasju s pristojnim občinskim organom za socialno skrbstvo.

Živjo, kako pa je če se dekle poroči s fantom, ki ima dva priimka? Ali se potem piše z njegovima dvema priimkoma? To mi ni nič jasno… LP M

Takrat je dekle že veliko in se samo odloči, kako se bo pisala.

Še en dodatek iz zakona o osebnem imenu (glej drugi odstavek):

Zakonca se lahko ob sklenitvi zakonske zveze sporazumeta, da si
za priimek vzameta priimek enega ali drugega ali da obdržita vsak
svoj priimek ali da vsak od njiju doda svojemu priimku priimek
drugega zakonca, ali da eden oziroma oba zakonca vzameta priimek
drugega in temu priimku dodata svoj priimek. Če se zakonska zveza
razveže ali razveljavi, obdrži vsak prejšnji zakonec svoj tedanji
priimek, lahko pa z izjavo pri pristojnem občinskem upravnem
organu za notranje zadeve v roku šestih mesecev od pravnomočnosti
sodbe o razvezi oziroma razveljavitvi zakonske zveze vzame
priimek, ki ga je imel pred sklenitvijo zakonske zveze.

Če bi bil s sporazumom iz prejšnjega odstavka tega člena priimek
sestavljen iz več kot dveh besed, morata zakonca ob sklenitvi
zakonske zveze podati izjavo o izbiri priimka za pravni promet.
Priimek za pravni promet je lahko sestavljen iz katerihkoli dveh
besed iz obeh priimkov, ki sta jih imela do sklenitve zakonske
zveze.

Če državljan Republike Slovenije, ki ima stalno prebivališče v
tujini, sklene zakonsko zvezo pred organi tuje države z
državljanom te države, lahko izbere priimek ob sklenitvi zakonske
zveze po predpisih te države.

ko že ravno razpravljate o dvojnih priimkih…bi najprej rekla, da mi je to precej mem, sploh otrokom dajati dva priimka?!!!! Primer: “Zdenka Barbara Ban Fischinger”, direktorica ZOO…predvidevam, da ji je pisanje tele klobase v veliko veselje :-))))

Pri frančiškanih je pater povedal primer, ko so starši sestavili priimka, in s tem ustvarili NOVO RODOVINO. (BLJAK, opomba pisca)!
Fantek se je pisal neodvisno od staršev. Če se prav spomnim sta bila starša GAšperšič-ŠAntelj. Fantek se je pisal GAŠA. GA+ŠA.
Nimam čisto v spominu pravih priimkov.
Tako, da niste ravno inovativni, če boste dali dva priimka, kajti neki drugi starši so že korak pred vami.
Če sem rahlo cinična.
AnaM

Sva poročena, vendar sva obdržala vsak svoj priimek. Kje pa piše, da mora ženska prevzeti priimek moškega ali obratno. Pišeš se tako, kot sam hočeš. Imava otroka, ki ima oba priimka, s to srečo, da sta oba kratka in dolga za enega normalnega. Ko bo velik, se pa lahko odloči, katerega bo imel, če bo sploh imel katerega od teh dveh, lahko si pa izbere čisto tretjega. Bo pač njegova izbira:))) Lep dan še naprej!

Me prav zanima, kako se boš počutila, ko se bo otrok odločil, da ne bi imel tvojega priimka, ampak očetovega (ali obratno, kako se bo počutil oče, ko bo izbral tvojega). Moje mnenje je, da družina spada skupaj, kar se pokaže tudi s skupnim priimkom. A je kaj važno, kateri je?

Res je družina spada skupaj ne gleda na to kako se kdo piše.In ja vseeno mi je ,če se bo moj mulo,ko bo velik odločil,da mu je bolj všeč samo očetov priimek.Zaradi tega jaz ne bom nič manj njegova mama.Kaj pa ,če se bo poročil in bo prevzel ženin priimek.

Dva priimka sem mu dala zato,ker sta oba zelo redka.Zato,ker nama je všeč,da ima priimek obeh.
In nenazadnje,da nimam cirkusov pri kakšnih uradnih zadevah.
Moja prijateljica je morala z rojstnim listom dokazovat,da je otrokova mama etc.

No, za otroke se še nisva odločala, čigav priimek bosta imela ali pa mogoče celo oba…
Definitivno pa po poroki ne bom partnerja silila, da prevzame mojega, jaz njegovega pa pod nobenim pogojem ne želim. In mojemu je popolnoma jasno, da ne bom spreminjala priimka.

Stare bralke se še spomnijo teme izpred dobrega leta nazaj, ki jo je pisala moja bodoča tašča; mama X. In tistim so popolnoma jasni vzroki.

V razmislek izkušnja punce, ki ima od rojstva dva priimka in je pri 32 letih ostala samska. Nato po parih mesecih ugotovi, da se je vsi moski, ki jih sreca, izogibajo oziroma da ob prvem kontaktu mislijo, da je porocena (locena), ker ima dva priimka. Zdaj je v dilemi, kako to resit. Je se vedno samska. Noce prizadeti svojih starsev, ki sta locena in bi v vsakem primeru nekoga prizadela, ce bi izbrisala en priimek. Odlocitev je seveda tvoja. Velja pa razmislti tudi o posledicah in realnem zivljenju.

NE tega početi otroku. Samo zmedo bo imel s priimki in vedno bo na seznamih z napačnim.

Pomoje samo poveš, ko pride matičarka.

TanjaN nam je lepo postregla s citati iz zakona, iz česar je tudi vidno, da ima vsak od nas osebno ime, ki ga sestavljata ime in priimek, pri čemer je osebno ime, ki ga uporabljamo v pravnem prometu, sestavljeno iz imena, ki ima največ dve besedi, in priimka, ki ima največ dve besedi. En priimek, sestavljen iz dveh besed, in ne dva priimka.

Nel – matičarju oziroma matičarki v porodnišnici sama poveš in večinoma tudi sama zapišeš, kako bo otroku ime in kako se bo pisal, le v primeru, da nimaš sklenjene zakonske zveze, bosta morda to morala z otrokovim očetom opraviti skupaj in kasneje.

Razen tega – osebno ime je osebno tudi v smislu odločanja taiste osebe, torej se glede tega znotraj zakonskih možnosti vsak odloča sam, zato zakon tudi je tak, da ponuja več možnosti. Izražanje svojega mnenja je pravica vsakega, sodbe pa so popolnoma neumestne. Čisto mimogrede, kaj pa koga briga, koliko besed ima priimek nekoga in ali se člani njegove družine pišejo enako ali drugače kot on.

In že zdaj povem, da ne mislim replicirati na reakcije na moje mnenje.

brez

Take bojazni o zmedi zaradi več priimkov so čedalje manj realne. Več kot je ljudi z dvojnimi priimki, bolj običajno je to in manj je zmede.

Zakomplicirano da je kaj.
Gospa, ki jo zelo spoštujem in cenim, ima vse fakultetne nazive, ki jih nekdo lahko doseže v naši državi pa je preprosto sprejela priimek svojega moža.
Svojim otrokom je hotela samo dobro.
Čim manj kompliciranja in neumne ženske “emancipacije”;-)

Zakaj pa bi bil na napačnem seznamu?

Jaz imam pa velikokrat občutek, da nekatere ženske želijo imeti dva priimka predvsem iz tega razloga, da bi drugi mislili, da so dosegle ne vem kakšno oh in sploh izobrazbo in da so ne vem kaj.
Dva priimka sta po moje smiselna le takrat, če je neka oseba pod dekliškim priimkom oz. že pred poroko objavljala razne članke, ilustracije oz. bila na splošno znana širši javnosti pod tem priimkom. drugače je vse skupaj eno ven metanje in kompliciranje, še posebej pri otrocih. In ja, če bi se partner pisal npr. drek, bi tudi jaz verjetno začela komplicirati. :-)))

Ja, gotovo, zenska je ostala samska zato in natanko zato, ker ima dva priimka. Kaksne bedastoce…

AnaM,
>Tako, da niste ravno inovativni, če boste dali dva priimka, kajti neki
>drugi starši so že korak pred vami.
>Če sem rahlo cinična.

Ja, ce pa das otroku mozev priimek, si pa zelo inovativen, ne?

Jaz sem prvega otroka rodila, ko sva s partnerjem živela na koruzi. Punčka je dobila oba priimka iz povsem praktičnih razlogov – da nobenemu od naju ni bilo treba nositi njenega rojstnega lista s seboj in z njim dokazovati starševstva. Ena moja kolegica je imela to težavo, da ji ponekod niso verjeli, da je sinek njen, ker se je pisal kot oče, poročena pa nista bila. Ko pa se je poročila in sprejela možev priimek, pa je na vsak razgovor za službo nosila s seboj poročni list, da so ji verjeli, da je diploma, na kateri je imela napisan dekliški priimek, res njena.
Še ena prednost je pri dvojnih priimkih, predvsem če gre za nacionalno mešane zakone. Pri pravnih zadevah moraš uporabljati oba, v privatnem življenju pa se predstaviš po želji. Na primer – Lucija Novak Dražević se v Sloveniji predstavi kot Lucija Novak, v SČG pa Lucija Dražević. To je zelo priročno, ko prideš v stik z nacionalistično nastrojenimi domačini.

New Report

Close