Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek dva transakcijska računa – je možno?

dva transakcijska računa – je možno?

Zanima me, če kdo ve, ali je mogoče imeti odprta dva različna trr-ja? Pri dveh različnih bankah. Pred časom vem, da je bilo, zdaj pa mi par kolegov pravi, da to ni več mogoče. Da lahko imaš samo enega.

Imela bi en trr za plačo, plačilo položnic, trgovine, skratka za redne prihodke in izdatke. Drugega pa bi rada ločeno za dodatne zaslužke (ne s.p.).

Ti povem skrivnost? Celo na isti banki, imaš lahko dva. Ni za kaj.

Seveda je mogoče.

nova
Uredništvo priporoča

Seveda.

Hvala vsem za odgovore.

(Ne vem, zakaj mi par znancev pravi, da to ni več mogoče …)

Trenutno imam osebni trr na NKBM. Bom jutri poklicala in  poskušala odpreti še enega ločenega, na isti banki. Pa da vidimo.

Hvala za info in lep večer vsem vam še naprej.

Lahko imaš odprto neomejeno število TRR, ker ga noben zakon ne omejuje. Res pa to ponavadi ni najbolj ekonomično, ker je treba, vsaj pri slovenskih bankah, praviloma plačevati “vodenje” za vsakega posebej. Nekatere banke za cenovno ugodnejše račune tudi izrecno hočejo, da plačo (ali penzijo) prejemaš izključno na njihov račun. Ampak tega ne zahteva noben zakon in je to izključno politika bank.

Skoraj vsak s.p. ima odprta vsaj 2 TRR. Eden je “poslovni” (oz. oznako T, ki jo zahteva Ajpes) za plačilni promet, ki je povezan z opravljanjem njegove dejavnosti, in potem praviloma še posebej “osebnega”, kamor si nakaže “neto plačo” in ga uporablja za zasebne namene. Pa čeprav bi lahko tudi slednje počel s poslovnegqa, ker FURS prav nič ne zahteva ločenih. Spomnim se še, ko je Abanka še obstajala, so imeli kar ugodno ponudbo 2 TRR (“osebni” + “poslovni”) v enem paketu.

Druga skrajnost sem pa kar jaz osebno, ki imam odprtih kar nekaj TRR, enega v Sloveniji, ostali v EU, eden celo v UK. Nekaj jih je bilo odprtih “na zalogo”, nekaj za enkratno uporabo, ampak, ker me ne stanejo nič, jih pač še vedno držim odprte “za vsak primer”, nekaj jih je pa “poravnalnih” za različne brokerje, ki so odprti na moje ime in se smejo uporabljati izključno za namene njihovih investicijskih storitev. Vse “tuje” sem po črki zakona pravočasno prijavil FURSu, vsi so tudi lepo vidni v mojem “profilu” na eDavkih, celo nekatere davke sem plačeval z različnih… in guess what, v 5+ letih mi prav nihče še ni težil zaradi “kopičenja” TRR. OK, res je, da ne prejemam nobenih socialnih transferov in podobnega, kar gre prek CSD. Če bi, bi oni videli iste TRR, kot jih pozna FURS, in bi me potem za vse “tuje” redno buzerirali, da naj jim dostavljam izpiske s stanji na neke določene datume.

Torej, če hočeš imeti več TRR, ti tega noben zakon ne preprečuje. Če naše banke mutijo, je pač tu “zamejstvo”, npr. N26, Revolut, Vivid, Paysera, Wise…., ki so vsi legit ponudniki z licencami za celo EU. Njim dol visi, koliko drugih TRR že imaš, važno jim je le, da si 18+, zakonit(a) rezident(ka) podprtih držav (pri vseh naštetih je Slovenija vključena) in da se predstaviš s pravo identiteto. BTW, niti ne razmišljaj o odpiranju v imenu “Jake Racmana”, ker si vsi licencirani ponudniki veselo izmenjujejo podatke z davkarijami in drugimi inštitucijami in bodo prej ali slej ugotovili, da nekaj ne štima, potem ti pa ne gine tiralica na Interpolu ali kar obisk specialcev… Pazi še na njihove splošne pogoje, ker nekateri pač nočejo, da prek njihovih storitev furaš neke hude biznise oz. moreš odpreti ustrezen business račun. Kot že rečeno, te račune moraš samo v 8 dneh prijaviti FURSu (na eDavkih je to smešno lahko) in ti pravno nihče ne more nič, tudi če si slučajno Janez Janša. Edino CSD te lahko še buzerira z izpiski, če slučajno dobivaš kaj prek njih.

Lahko imaš več računov. Zanimivo, da nimaš drugega že odprtega na kakšni tuji banki, tako kot nas ima veliko Slovencev. Če boš odpirala račun pri tuji banki, račun prijavi FURS-u.

 

 

No, očitno vse banke niso tako razumevajoče. Jaz sem želela odpreti še en osebni račun na LON-u, pa niso hoteli, kljub temu da imam tam poleg osebnega še poslovni račun in da poslujem brez limitov, kreditov, izvršb ipd. Razen če je to krivo, ker nimajo dovolj dobička od mene 🙂

To je v tvojem primeru pač notranja politika podjetja, da imajo omejeno število (pri mojem ponudniku mobilne telefonije ti tudi pustijo imet samo 2 SIMki in številki, npr). Država in zakoni ti pa pri nas tega ne omejuje, lahko imaš 10 različnih bančnih računov pri 10 različnih bankah.

Odgovor na objavo uporabnika
nemogoče vprašanje …, 25.11.2021 ob 23:32

Hvala vsem za odgovore.

(Ne vem, zakaj mi par znancev pravi, da to ni več mogoče …)

Trenutno imam osebni trr na NKBM. Bom jutri poklicala in  poskušala odpreti še enega ločenega, na isti banki. Pa da vidimo.

Hvala za info in lep večer vsem vam še naprej.

Če ti bodo zavrnili, si pač drugi račun odpri pri drugi banki, pa bo 100 % šlo.

Seveda lahko, jaz imam npr.odprta 2 na NLB, enega osebnega in enega osebno-poslovnega, ker pač želim imeti ločena sredstva, ki so “moja” in tista od dejavnosti.

 

Dejstvo pa je, da če imaš račun  rizičen ali pa blokiran, novega na drugi banki ne boš mogla odpreti. Preverjajo v SISBON-u.

New Report

Close