DVD-DiVX-MPEG….
Ali ima kdo izkušnje s sledečim:
Kako se da DVD spremeniti v DiVX, če se sploh da? Ali obstaja kakšen program za to?
Ali naprimer DVD v MPEG.
Ali DVD playerji predvajajo DiVX?
Sem dobil včeraj v roke VIDEO CD in sem ga presnel in tudi presnet dobro deluje.
Tudi to me zanima ali se da kakorkoli spremeniti DVD v VIDEO CD.
Prosim če si lahko kdo vzame malo časa in mi to razloži. DVD-ja še nimam, ampak ga nameravam nabavit. LP Harry
Kaj mp3. muska ni več dovolj, sedaj bi še malce ripal in proizvajal Divx filme hehe.
Spodnja navodila so preizkušena…..
Upam da imaš kolikor toliko OK mašinco.
Za začetek si namesti divx kodeke iz
Poglej…na bos nasel vse programe, ki jih potrebujes.
Za zelo dobro kvaliteto filmov je postopek zelo dolgotrajen:
1. Film zripaj z programom smartriper (zadnja verzija je 2.27) in sicer za Rip mode izberi MOVIE. Nastavi mapo, v katero ti naj zadevo z ripa in pritisni START!
2. Ko imas film zripan odpri program FlaskMPEG (ali pa čisto zadnjo verzijo, ki ne sme biti Preview) (v.0594 in ne v6.0 prewiev!!!). Izberi Opend DVD in pojdi v mapo kamor si zripal film. Ko ti film odpre pojdi najprej v OPTIONS->OUTPUT FORMAT OPTIONS in tam izberi za audoi codec MPEG LAYER 3 96 k/s, za video pa FAST MOTION codec, v configure pri video se nastavi crispnes na 75%, bitrate pa na 2000, key je pametni nastavit na vsako sekundo, vendar je lahko nastavljeno tudi na 10! Nato pojdi v OPTIONS->GLOBAL OPTIONS, tam najprej sliko zmanjšaj in odreži zgornji in spodnji rob(crop), po potrebi pa tudi levi offset. Nato nastavi se decode audio 48000, povej, kam naj ti zadevo skonvertira in pritisni ok. Nato pojdi v RUN->START CONVERSION in zacelo se bo. Procedura konvertiranja traja v povprecju nekje 6 ur, ali pa tudi manj, odvisno od HW opreme..
3. Sedaj imas film v fast motion codecu. Slika bo lepa v akcijskih prizorih, v bolj umirjenih pa se pojavijo kocke. Zato je treba zadevo se enkrat skonvertirat z LOW MOTION CODECOM! Najprej odpri program VIRTUAL DUB in v njem sconvertiran film v fast motion codecu. Nato daj save wav! V tej datoteki bo zvok celotnega filma. Nato pojdi v program MakeFilmTNG, kjer izberi svoj fast motion film in nastavi audi se na 96, izberi velikost cd-ja (700 ali 650 Mb), potem daj calculate. Dobil bos bitrate, ki ga mores uporabit za low motion codec.
4. Pojdi spet v flask in ponovi celotno proceduro pod tocko 2, le da v video codec izberi LOW MOTION CODEC in za bitrate nastavi stevilo, ki si jo zracunal v MakeFilmTNG-ju.
5. Ko Imas oba filma (2 avi-ja, low in fast), pojdi spet v MakeFilmTNG, označi zgoraj fast motion film, spodaj dodaj low motion film, zapisi se koncno ime avi-ja in daj join.
6.Nato koncni avi odpri v VIRTUAL DUBU in da pod video direct stream copy nato pa oznaci WAV audio in nato oznaci datoteko(.wav), v katore si prej shranil audio filma. Ko ti doda zvok das le se save avi in to je potem tvoj film
S tem postopkom se dosegajo najboljsi rezultati v svetu divx-a.
Aha…Še subtitles. Glej, v flaskmpeg imas moznost zajeti tudi posnapise, vendar jih bo zajel v sliko, torej dokaj neuporabno. Zato ti priporocam program subrip 0.93 b, ki bo iz ze zripanega DVD-ja izluscil podnapise.
Poglej, stvar je taksna. 2 urni film se s to tehniko se da spravit na 1 CD…ampak…spet se pojavi vprasanje, za kateri film gre. Namreč, kot sem že omenil je finta v tem, koliko akcijski (hitri premiki kamere) prizorov je v filmu. Ce je film pretezno akcijski (kar predvidevam da v tvojem primeru je, kar kaže velikost fast motion avi-ja), potem ga s to tehniko ne bos spravil na en CD. Ostaneta ti dve možnosti. Lahko si izračunaš z Advanced bitrate calculatorjem, s kakšnim bitratom naj 2 urni film convertiraš z low motion kodekom in se zadovoljiš z zelo skromno metodo. Ce pa želiš dobro kvaliteto pa fast motin na bitrate 2000 razdeli na pol (v virtual dub-u), potem pa spet postopek v MakeFilmTNG, pac z obema filoma posebaj, potem vzameš nižji izračun in film zripaj s tistim bitratom. In potem spet ta low motion file na pol in postopek zdruzevanja, pac dva krat…zal pa bo potem film na dveh CD-jih, kvaliteta pa bo definitivno odlična.
Skratka…prve metode ti ne priporočam, ker je kvaliteta filma z low motion kodekom na bitratu okoli 600 pri hitrih prizorih ogabna. Tako da, dva CD-ja.
Iz izkušenj: najdaljši film na en CD do zdaj sem spravil The perfect storm(2:04), na primer Gladiatorja s takšno kakovostjo na en CD ne gre spravit! Tako da, treba je veliko potrpljenja…vendar se splača, saj ga ni potem večjega užitka, ko gledaš film, ki je po kvaliteti praktično identičen originalu na DVD.
Veselo ripanje in lp
Klemenxx, hvala za izčrpno poročilo. Upam, da mi bo uspelo. Gre pa bolj za koncertne DVD-je. Ali lahko potem to predvajaš na klasičnem DVD-playerju?
LP Harry
Hello..
Kako to misliš, ali lahko predvajaš na navadnem DVD-ju. Saj vendar ne
boš delal kopije DVD-ja. Ti boš iz DVD-ja naredil Divx format. To je navadna
datoteka (če temu tako rečeva) katero “zapečeš” na cd-rom in jo nato
gledaš povsod, kjer imaš instalirane Divx codece in ne potrebuješ zato DVD cdroma..
lp
Veš zakaj me to zanima? Ker kolega nima računalnika, ima pa DVD player kot komponento v Hi-Fi-ju. Ima DVD, ki predvaja tudi VideoCD, MP3, CD-R, CD-RW in on bi si sposodil DVD in bi ga jaz predelal v Divx. Ali pa, če veš, ali se da DVD predelati v VideoCD. LP Harry
hehe..
ti kar v divx pa bo delalo.
Samo, mislim, da kolega ne bo mogel gledati, ali se pač motim.
Mogoče ti bo kdo drug kaj svetova.
lp
DivX ne moreš posneti kot VideoCD saj DivX uporablja Mpeg4 kompresijo, VideoCD pa Mpeg1.
Lahko pa DVD predelaš kar direkt v VideoCD, postopek pa je skoraj identičen kot pri predelavi v DVD. (hehe, se že pogovarjamo, kot bi delali v kaki mesni industriji)
Vendar je VCD precej slabše kvalitete kot DivX (oz. pri spodobni kvaliteti zavzame precej več prostora, tako da bi DVD predelan na 1 VCD verjetno bil zelo slabe kvalitete)
Natančen postopek predelave imaš pa na
http://www.vcdhelp.com/dvdripping.htm
kjer boš našel vse o ripanju in predelavi videa v različne formate
Forum je zaprt za komentiranje.