Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dvig denarja po smrti zapustitelja

Dvig denarja po smrti zapustitelja

Na dan smrti je imel zapustitelj na računu precej veliko vsoto denarja, mesec pred zapuščinsko razpravo pa je stanje na računu negativno. To smo izvedeli na prvi zapuščinski razpravi, dogovorjeni smo za dedni dogovor. Denar je verjetno dvignil eden od pooblaščenih, verjetno brat ali izvenzakonska partnerica. Sodnica na to temo ni postavila nobenega vprašanja.
Kako sicer sodišče ravna v tem primeru ? Dedič je namreč tudi sin.

Spoštovani,

sodišče popiše in oceni vse premoženje, ki ga je zapustnik imel ob svoji smrti. Obstaja možnost, da je sodišče stanje na računu preverjalo kasneje, ko denarja več ni bilo na računu.

Predlagamo, da sodišče na navedeno nemudoma opozorite, ter sodišču predlagate naj opravi poizvedbo glede na stanja na računu v času smrti ter poizve tudi o tem kdo je dvig denarja opravil.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

smo izvedeli, da je bilo na dan smrti na računu velika vsota denarja, nekaj mesecev kasneje pa negativno. Saj to nas je začudilo, da sodnice ni zmotilo, niti ni ničesar vprašala. Hvala za odgovor.

Tudi jaz sem izvedela, da je bil denar dvignjen pri mami po smrti, vendar sem izvedela to po zapuščinski obravnavi. In žal – tudi v tem primeru se ni sodnica vprašala kaj in kako. Očitno sploh ne opravijo svojega dela? In kaj naj sedaj, ko je zapuščina zaključena, sama sem se odpovedala zapuščini, nisem pa bila seznanjena (oz se mi je reklo, da so računi prazni!), da je na računu denar.
Mislim, da je naloga sodnika, da preveri, če so podatki ter zapuščina pravilna, ali ne? Potem bi za marsikoga rekli – ni nič imel, ter konec! Vendar ni tako!

Spoštovani,

Popis in cenitev pokojnikovega premoženja se opravita po odločbi zapuščinskega sodišča in sicer le, če to zahteva skrbnik, če gre za omejitev dedovanja po 128. členu Zakona o dedovanju, ali iz drugih opravičenih razlogov.
Sodišče odredi popis in cenitev tudi, če to zahtevajo pokojnikovi dediči, volilojemniki ali upniki.
Popis in cenitev se opravita tudi brez odločbe sodišča pri sestavljanju smrtovnice, če to zahteva kateri od dedičev ali volilojemnikov.

Sicer pa sodišče zapuščinsko obravnavo opravi na podlagi podatkov iz smrtovnice. Podatke za sestavo smrtovnice pa matičarju posredujejo dediči zapustnika.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close