Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dvignjena visoka greda (na nogah)

Dvignjena visoka greda (na nogah)

Ker je potrebno lesen okvir zaščititi z žepkasto folijo, ki izgleda kakor neprodušen bazen, me zanima kako ste naredili drenažo. Da je voda odtekla, pa da ni delala škode na lesu.

Ti imaš v mislih visoko gredo na nogah z lesenim dnom? Nesmiselno, če mene vprašaš. Imam nekaj lesenih visokih gred, ampak so brez dna, postavljene na zemljo oz.pesek. Bistvo visoke grede je ves organski material, ki ga zložiš na dno, ki se počasi razkraja in daje hrano posajenim rastlinam, kar pa sigurno uničuje leseni poden, tudi če je zaščiten s čepasto folijo, ki jo v gredo ne moreš položit v enem kosu.

ja, to bi bila bolj dvignjena korita 50 x 40 x 100 in bi stala na terasi. Z a zelišča in rože

Odgovor na objavo uporabnika
vrt, 04.01.2023 ob 17:23

ja, to bi bila bolj dvignjena korita 50 x 40 x 100 in bi stala na terasi. Z a zelišča in rože

Aja, za zelišča in rože pa ne rabiš klasične visoke grede s kompostom itd. Mislim da ni pametna ideja da to delaš z lesom, ker ti bo v vsakem primeru gnil. Mogoče narediš z wpc deskami za na tla. Mi imamo recimo s temi deskami “oblečen” umivalnik v vrtu pa še nekaj drugih stvari, se ok obnese. Za drenažo na dno daš manjše kamne, čez njih neko volno ali filc in potem zemljo.

Te grede so kar nekaj…

takole je, 04.01.2023 ob 21:39

Aja, za zelišča in rože pa ne rabiš klasične visoke grede s kompostom itd. Mislim da ni pametna ideja da to delaš z lesom, ker ti bo v vsakem primeru gnil. Mogoče narediš z wpc deskami za na tla. Mi imamo recimo s temi deskami “oblečen” umivalnik v vrtu pa še nekaj drugih stvari, se ok obnese. Za drenažo na dno daš manjše kamne, čez njih neko volno ali filc in potem zemljo.

Še bolje za na teraso je pa tole – sploh za zelišča,rože in par glavc solatke:

atikin, 04.01.2023 ob 21:46

Še bolje za na teraso je pa tole – sploh za zelišča,rože in par glavc solatke:

…..https://www.amazon.de/dp/B088FSP8VF/ref=sspa_dk_detail_4?psc=1&pf_rd_p=f63cb723-41a5-4d60-97aa-9969c9663073&pf_rd_r=5P7DEF627Y3250NAVTPF&pd_rd_wg=ViVOs&pd_rd_w=jyRFB&content-id=amzn1.sym.f63cb723-41a5-4d60-97aa-9969c9663073&pd_rd_r=8dcc8b56-4738-4e19-9c5e-ebb7ab0a0d06&s=kitchen&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9kZXRhaWw

atikin, 04.01.2023 ob 21:49

…..https://www.amazon.de/dp/B088FSP8VF/ref=sspa_dk_detail_4?psc=1&pf_rd_p=f63cb723-41a5-4d60-97aa-9969c9663073&pf_rd_r=5P7DEF627Y3250NAVTPF&pd_rd_wg=ViVOs&pd_rd_w=jyRFB&content-id=amzn1.sym.f63cb723-41a5-4d60-97aa-9969c9663073&pd_rd_r=8dcc8b56-4738-4e19-9c5e-ebb7ab0a0d06&s=kitchen&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9kZXRhaWw

Ma tega imaš itak polno povsod, sam za ljudi ki radi sami kaj naredijo pa to ni.

takole je, 04.01.2023 ob 22:08

Ma tega imaš itak polno povsod, sam za ljudi ki radi sami kaj naredijo pa to ni.

ja sej. Doma imamo polno desk, iz katerih bomo naredili korita, pa nas zanimajo izkušnje.

vrt, 04.01.2023 ob 13:36

Ker je potrebno lesen okvir zaščititi z žepkasto folijo, ki izgleda kakor neprodušen bazen, me zanima kako ste naredili drenažo. Da je voda odtekla, pa da ni delala škode na lesu.

Jaz sem naredil na nogah kot opisujes  les oblecen z folijo. Ob prekopavanju zemlje malo pazis na folijo pa je .Naredil sem dve polovici kateri imata ustrezen padec proti sredini kjer je luknja ali kanal ustrezno zasciten z resetko  da zemlja ne izpada voda pa odtece.  Tista bio masa ali sibje ali ovcja volna ali ze kaj je naklad ! Ko to propade ali se predela  dobis posedek in manjko zemlje na vrhu . A vi ki imate tako kot si je nekdo zaprdnil visoke grede takrat vso zemljo izkopljete  na novo uredite nasipljete organske odpadke ali kaj ?

Anonimno 10057, 04.01.2023 ob 23:28

Jaz sem naredil na nogah kot opisujes  les oblecen z folijo. Ob prekopavanju zemlje malo pazis na folijo pa je .Naredil sem dve polovici kateri imata ustrezen padec proti sredini kjer je luknja ali kanal ustrezno zasciten z resetko  da zemlja ne izpada voda pa odtece.  Tista bio masa ali sibje ali ovcja volna ali ze kaj je naklad ! Ko to propade ali se predela  dobis posedek in manjko zemlje na vrhu . A vi ki imate tako kot si je nekdo zaprdnil visoke grede takrat vso zemljo izkopljete  na novo uredite nasipljete organske odpadke ali kaj ?

Mi imamo visoke grede že 15 let in toliko časa pač ne moreš pustit in nič popravit, ker to potem ni več visoka greda. Bistvo visoke grede je ravno ta bio masa, ki jo daš pod zemljo in ki se v cca. dveh letih skompostira, nastane nova zemja. Ker je masa vsega tega bio materiala recej večja kot kasneje zemlja, v katero ta masa razpade, se seveda zemlja v visoki gredi posede. Mi potem na cca. 3 leta vso to zemljo odstranimo, gredo na novo napolnimo z bio maso in vrnemo polovico zemlje, tako rastline spet lepo rastejo, precej bol bogato, kot v navadni gredi. Ko to urejamo, popravimo še samo gredo, če kje kakšna deska razpada se jo zamenja, pa čepasto folijo smo že menjali itd. Nobena stvar ni večna, še najmanj les v vrtu.

[/qu

Zakaj pa ne kupiš kar že izdelanih korit? Za rože in zelišča bi zadostovala.

jaz jih imam na pranih ploščah, na tleh. V bistvu ni bazen, okvir in folija samo zemljo držita.

New Report

Close