Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis dvojina-ujemanje

dvojina-ujemanje

Zdaj pa res ne vem več. PROSIM, povejte mi, kaj je pravilno:

Živinoreja in poljedelstvo sta BILA zelo razvita ali
Živinoreja in poljedelstvo sta BILI zelo razviti

– in pa še ZAKAJ tako, prosim.

HVALA LEPA!

Pravilno je drugo, saj se pri naštevanju moških in ženskih samostalnikov potem vedno uporabi moška oblika za glagol.

Npr.: Jana, Luka in Živa so bili pridni. (in ne: so bile pridne).

Hvala, Poletna za sporočilce, tudi meni je bilo rečeno, da je pravilna druga oblika, pa mi vseeno nekako ne gre v uho. Sem grozna, vem.

Tu gre za DVOJINO, pri čemer je en samostalnik ženskega in drugi srednjega spola.
Če bi prevladala moška oblika, bi potem – po analogiji –
“DVA moška sta bila urejenA” – moralo biti tudi: živinoreja in poljedelstvo sta “razvitA”.

Ampak očitno ne gre za to:-(

Če se ne motim, sta obe obliki dovoljeni, ostalo je pa stvar okusa.

mal zaštrikani so odgovori na tej temi in se člouk kr težk znajde

Hm, nas so učili, da sta dva bika bila, tudi bik in krava sta bila, dve kravi sta bili, tudi dve teleti sta bili, bik in tele sta bila in tudi krava in tele sta bila in ne bili – čeprav je dvojina pri ž in s spolu -i, pri mešanem prevlada moška oblika – ne glede na spol. Vem, da se nam je že na faksu zdelo to skrajno … – no, vsaj nefer, da ne opletam s seksizmom in šovinizmom. LP, Medeja

Pravilno je:
Živinoreja in poljedelstvo sta BILI zelo razviti.

Razlog je en sam samcat:
Poljedelstvo in živinoreja sta PANOGI.
Panoga pa je ženskega spola.

nobody, Phoenix, AZ

Pa lahko noč!

torej bi analogno lahko rekli : Poljedeljstvo in vinogradništvo sta zelo razviti. Ali v ednini: Pri nas poljedelstvo ni tako razvita kot sadjarstvo. Ah, Nobody, nobody!
Pravilno je s končnicami na a.

Ej, super, potem je to fiksno: STA BILA? Ker tista, ki me prepričuje v nasprotno, je slavistka, pa se ji ne bi rada zamerila…

Panogi živinoreja in poljedelstvo sta razviti. Živinoreja in poljedelstvo pa sta razvita, ker sta različnega spola.

Ma, oboje je, no. Res.

Kot je rekla Petra, po moje ni možno odstopanje.

Enostavnejši primer: Janko in Metka sta šla. Nikakor ne gre: Janko in Metka sta šli.

New Report

Close