Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dvojno državljanstvo otroka

dvojno državljanstvo otroka

Zdravo,

zanima me, če ima otrok dvojno državljanstvo slovensko (rojen v sloveniji) in italijansko (po očetu), kako je potem z njegovimi pravicami v teh dveh državah. Kam ga lahko vpišemo v vrtec, kasneje v šolo? Tam kjer bo imel prijavljeno stalno prebivališče? Če ima naprimer začasno prebivališče v Italiji in stalno v Sloveniji? kaj pa v obratnem primeru, stalno prebivališče v Italiji in začasno v Sloveniji? Kako je z zdravstvenimi storitvami, kje jih lahko koristi?

Spoštovani,

navedeno je odvisno od predpisov vsake od držav. Predvidevamo pa, da boste pravice koristili tam, kjer je center vaši interesov – kjer dejansko živite.

Vpis otrok v javno osnovno šolo ureja Zakon o osnovni šoli. Starši morajo v 1. razred osnovne šole vpisati otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati šolo, dopolnili starost 6 let. Otroci, ki so tuji državljani oziroma osebe brez državljanstva in prebivajo v Republiki Sloveniji, imajo pravico do obveznega osnovnošolskega izobraževanja pod enakimi pogoji kot državljani Republike Slovenije. Pravice iz zdravstvenega zavarovanja pa vašemu otroku pripadajo, če vi kot njegov starš izpolnjujete pogoje za zavarovanca, ki jih določa Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spostovani,

Mene zanima ce sem drzavljan slovenije in imam pogoje postati drzavljan makedonije z tem moje pravice ostanejo iste ali obstaja moznost dat ostanem brez nje. Hvala!

Spoštovani,

Slovenska zakonodaja ne predpisuje avtomatične izgube slovenskega državljanstva v primerih, ko slovenski državljan pridobi državljanstvo tuje države. Nobena država namreč ne more posegati v suverenost druge države, zato tudi Slovenija ne more svojim državljanom priznavati državljanstva tuje države. Od tuje države je odvisno, ali bo od prosilca zahtevala, da se v postopku za pridobitev njenega državljanstva odpove slovenskemu državljanstvu. Večina držav pa zaradi preprečevanja dvojnega državljanstva predpisuje za sprejem v njihovo državljanstvo odpoved dosedanjemu državljanstvu ali pa avtomatično prenehanje državljanstva, če njihov državljan prostovoljno, na lastno prošnjo, sprejme tuje državljanstvo.

Za več informacij se obrnite na Ministrstvo za notranje zadeve RS.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

nad mladoletnim sinom imam skrbništvo in odgovornost le jaz, mama. Oče je državljan Italije, očetovstvo je vpisano, v rojstnem listu je oče vpisan, to je pa vse. Stiki niso urejeni.
Z očetom sem imela v preteklosti kar nekaj problemov, nasilje, grožnje, otročje nagajanje itd…
Sedaj pa mi je po več kot letu dni brez komunikacije sporočil da je sinu uredilItalijansko državljanstvo. Sporočil je le to, brez pojasnil, razlogov itd…

Zanima me ali je to res možno, da je oče brez dovoljenja in vednosti mene, zakonite zastopnice otroku “načaral” Italijansko državljanstvo?

Spoštovani,

italijanskega prava žal ne poznamo, zato predlagamo, da se obrnete na kolege, ki to pravo poznajo.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close