dvoosebni doo in zavarovanje
Pozdravljeni,
v lanskem letu je znanec odprl d.o.o., v katerem sta lastnika on in njegova žena (vsak 50%). On je v podjetju zaposlen kot direktor (podlaga 001), žena pa je nezaposlena (obvezno zdr. zavarovanje si plačuje kot občan). Na ZZZS in na ZPIZU je lani šlo vse skozi, zdaj pa me je kolega ravnokar klical, da je dobil informacijo, da bi morala biti žena tudi zavarovana, ampak ne ve kaj in kako in od kdaj naj bi to sploh veljalo.
Sem iskala na DURSu in ZPIZu in……. pa je vsepovsod govora le o enoosebnem doo.
Mi lahko pomagate s konkretno informacijo?
Hvala
Vi ste lastnik 50% in direktor in morate biti zavarovani na podlagi 001 in si normalno obračunavati plačo in plačevati prispevke s podjetja, žena pa bi morala biti zavarovana na podlagi 103 in si sama plačevati prispevke.
Več o zavarovalni podlagi 103, si lahko preberete na spodnji povezavi:
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/prispevki_za_socialno_varnost_pojasnila/uvedba_novih_zavarovalnih_podlag_103_in_104/[/url]
Pozdravljeni,
hvala za vaš odgovor.
Se pravi se jima bolj splača, da jo on zaposli za kako uro, dve tedensko kot pa zavarovanje po podlagi 103?!
Ampak zanimivo je pa to, da ju na to ni opozorila ne DURS in ne ZPIZ pri oddaji dokumentacije ob zaključku prejšnjega poslovnega leta oz. pri oddaji M4.
Niti ni bilo nobenih težav pri odprtju podjetja.
Zanimivo
lp
Forum je zaprt za komentiranje.