dvopičje in začetnice
Pozdravljeni,
zanima me, ali se za dvopičjem (na sredi besedila, kot v nanizanih besedilih) piše velika ali mala začetnica. Jaz bi dala malo, v tekstu pa je povsod z veliko. Kako je s tem?
Hvala!
– Želel ji je zastaviti vsa vprašanja, ki so ga mučila: kdaj ste to opazili in kako ste se počutili takrat?
– Imamo le dve možnosti: bodisi, da ugotovimo, kakšni so načrti, bodisi, da poiščemo drugo rešitev.
– Prizor, ki se je ponujal, je bil osupljiv: vse povsod so se bohotile Alpe, sonce je obžarelo vrhove hribov …
– Spreletela ga je misel: kaj če je to res njegova zadnja minuta življenja?
Mislim takole: če dvopičje “uvaja” besedo, besedno zvezo ali stavek, s katerim pojasnjujejmo/opisujemo tisto, kar je zapisano pred dvopičjem, potem pišemo malo začetnico.
Če pa dvopičje stoji za spremnim stavkom in “uvaja” dobesedni navedek (pač brez narekovajev), uporabimo veliko začetnico.
V teh primerih bi zato zapisala:
– Želel ji je zastaviti vsa vprašanja, ki so ga mučila: Kdaj ste to opazili in kako ste se počutili takrat? (On to dobesedno reče njej; imamo dobesedni navedek; po mojem je lahko z veliko.)
– Imamo le dve možnosti: bodisi, da ugotovimo, kakšni so načrti, bodisi, da poiščemo drugo rešitev. – (Pojasnjujemo – z malo.)
– Prizor, ki se je ponujal, je bil osupljiv: vse povsod so se bohotile Alpe, sonce je obžarelo vrhove hribov … (Opisujemo – z malo.)
– Spreletela ga je misel: kaj če je to res njegova zadnja minuta življenja? (Hm, tu sem malo v zadregi; če se sprašuje o zadnji minuti nekoga drugega, potem je to lahko dobesedni navedek in bi pisali z veliko. Če pa bi se spraševal o svoji minuti, bi dobesedno rekel “Kaj če je to res moja zadnja minuta življenja?”, v poročanem govoru pa res “kaj če je to res njegova zadnja minuta življenja” – torej to ni dobesedni navedek in je pravilno z malo. A sedaj se mi poraja novo vprašanje: če ni dobesedni navedek, kaj je s tistim vprašanjem na koncu? Katero je končno ločilo? Pika?? Lahko kdo malo razloži še to? 🙂 )
Še pripomba k tej povedi: Imamo le dve možnosti: bodisi, da ugotovimo, kakšni so načrti, bodisi, da poiščemo drugo rešitev.
Nekaj vejic je odveč? Mislim, da je pravilno: Imamo le dve možnosti: bodisi da ugotovimo, kakšni so načrti, bodisi da poiščemo drugo rešitev.
Je res?
Hvala še v mojem imenu.