Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika džuveč riž

džuveč riž

Na pomoč!

Jedla sem džuveč riž v neki rastavraciji in od takrat sanjam samo še o njem. Bil je tako nesramno dober in niti malo podoben mojemu! Jaz naredim tako, da popražim in podušim čebulo, paradižnik, papriko in včasih še bučke ali korenček. Od začim pa samo poper in sol, včasih ščep mlete paprike. Do sedaj sem bila zadovoljna s tem odkar pa sem jedla tistega v restavr. sem pa čisto nora.
Ampak kako to narediti?????
Prišel je tak oranžen, še kar masten, ampak tako odber, za krožnik polizat!!
Če ima kdo idejo, kako se to naredi, z nasveti na pomoč!

Še kar masten… skoraj sigurno so tam radodarnejši z maščobo, kot ti 😉
bolj oranžen… ali dodatek rdeče paprike ali pa pelati.
Sama namreč najraje sicer delam s svežimi paradižniki, sem pa predvčerajšnjim, ko se mi je mudilo, vzela kar pelate in okus je bil precej močnejši, barva pa ravno tako. Pa verjetno se v restavracijah poslužujejo še kakšnih drugih začimb, sama imam najraje čisto “natur” 😉

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Ko sem delala v kuhinji, smo delali džuveč takole: posebej smo skuhali riž. Na olju prepražili čebulo, česen, peteršilj, dodali mešanico zelenjave iz konzerve (paradižnik, grah, fižol, paprika, …) Nato pritresli riž in premešali. Spodaj v pečici so se istočasno pekli kosi piščanca. S tisto maščobo smo potem zalili džuveč. To je dalo okus džuveču.
Enkrat smo pa zalili z maščobo, v kateri so se pekli kremenateljci, pa ni bilo tako okusno. LP

Verjetno je tudi odvisno od riža. Nekatere vrste dajo tak kremast okus. (npr: st. Andrea)

Lp, Ela S

še kakšen nasvet glede tega riža? ali ga nihče ne dela doma?

Hej!

Đuveč je velikokrat na mizi in to v glavnem brez mesa. Kaj vse dam?

na rzine narezano čebulo, por, korenček, mesnato papriko( rdečo in rumeno), jajčevce, na koščke narezan rdeč zrel paradižnik, kak pelat ali malo mezge, steblo zelene, peteršilja, malo česna… od začimb pa vzhodnjaški kim ali kum ( da malo poseben okus) in mleto papriko.

Vse to na hitro popečem v voku na olivnem olju, primešam riž, na hitro mal premešam, dolijem malo belega vina,dodam kurkumo ( lepa rumena barva) in pretresem v naoljeno ognjevarno ali glineno posodo.

Če dodam meso, je to kak kos perutnine ali zarebernica. V posodi to vtisnem v mešanico riža in zelenjave, da se ne izsuši ( ali celo pokrijem).

Dolijem toplo juho ali vodo, ali vodo, v keteri se je kuhala kakšne zelenjava. Nekateri dodajo jušno kocko .Temu se izogibam. Tekočine naj bo kar precej. prenesem v srednje vročo pečico in pečem vsaj eno uro, nekateri celo dve. Najraje imam basmati riž ali kakšnega od znamke Bali.

Najboljši đuveč sem jedla v Skopju, kjer ga gospodinje naredijo z jagnječim mesom zjutraj in nesejo cel velik protvanj v pekarno speč. Opoldne ga gredo iskat. Njami , njami…Celo mrzel je bil slasten. Seveda, če ga je kaj ostalo.

Lep pozdrav in dober tek Babi

Hvala Babi! Sliši se slastno! 🙂 Pa v pečici pripravljeno, vidiš, jaz pa kar na štedilniku.

New Report

Close