E-skiroji – nakup novega, rabljenega ali izposoja?
Sicer se tema ne nanaša na avtomobile, ampak nisem vedel, kam drugam objaviti vprašanje. Že nekaj časa po Ljubljani opazujem uporabnike e-skirojev in se sprašujem, če je to več kot samo poletni trend, kar je bilo že večkrat objavljeno v novicah. Število uporabnikov narašča, pridružil pa bi se jim tudi jaz, ampak ne vem, na kakšen način. Se e-skiro bolj splača kupiti (novega ali rabljenega?) ali izposoditi?
Definitivno so več, kot samo poletni trend. Gre me za samo hitrejšo in cenejšo mobilnost, temveč tudi bolj okolju prijazno alternativo avtomobilom in javnemu prevozu. Glede na to, da se v večjih mestih komaj kam pride z avtom, javni prevoz pa je tako ali tako porazen, se res čedalje več ljudi odloča za e-skiroje in e-kolesa. Za e-skiroje imaš recimo aplikacijo GiroMobility. Jo uporabljam že nekaj časa in je super. Si tudi ne predstavljam več, da bi rinil po mestu z avtomobilom, ko potrebujem kaj iz trgovine.
Že pred leti sem avto prodal, ker sem v Ljubljani samo živce zgubljal v prometnih konicah. Tile e-skiroji so res super zadeva, še posebej, če si ga samo sposodiš (uporabljam GiroMobility, kot uporabnik Kakavo). Z aplikacijo si ga samo sposodiš, greš kamor moraš iti, potem pa samo zaključiš z vožnjo in je to to. Nobenega tankanja, čakanja v prometu ali neznosnih razmer na javnem prevozu. :- )
Res so e-skiroji trenutno velik trend, ker so varčni in enostavni za uporabo, ampak se mi zdi, da postajajo nuja v sodobnem urbanem življenju. Meni so všeč, ker mi olajšajo vsakdanje življenje in imajo veliko prednosti v primerjavi z avtomobilom ali javnim prevozom. Prek GiroMobility aplikacije si jih lahko izposodiš in stestiraš, če ti bodo sedli. Tako sem jaz začel, zdaj pa večkrat posežem po e-skirojih namesto, da bi se usedel v avto.
Mogoče bi najprej klasičnega sprobal, če se sploh obdržiš na njem, potem pa kupil električnega ali pa si ga sposodil. To so zelo hitre zadevce, ki te zanesejo, posledice padcev pa so precej hude, kar vse te reklame pozabijo povedati. Pa še predpisi glede njihove vožnje so zelo megleni. Kaj pa kakšno kolo? Ta te pripelje še bolj udobno pa še natrenitraš se, da ni treba potem še histerično na Šmarko laufat.
Še malo, pa bo ta šport s skiroji na stavnicah, kot je Bah24