Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Earthlings

Earthlings

Na povezavi si lahko pogledate film Earthlings (Zemljani) enega najboljših dokumentarnih filmov vseh časov, ki govori o krutem odnosu človeka do živali.

Film je v letu 2005 prejel številna priznanja na mednarodnih filmskih festivalih.

Ogled tega filma zahteva nekaj poguma. Pogum, da se morda prvič v življenju soočimo s tem, kakšen je naš delež pri grozljivem trpljenju živali. Kljub krutostim, ki jih film prikazuje, je njegova vrednost prav v tem, da je dokumentarec; tako nihče ne more trditi, da reklamiramo še eno “novodobno ameriško iznajdbo”. Nasprotno: film prinaša resnico, ki je morda le nekaj sto ali tisoč metrov oddaljena od našega doma, vendar skrbno skrita za debelimi zidovi, ki udušijo smrtne krike nemočnih, najbolj zatiranih Zemljanov našega planeta. Kaj boste s to resnico naredili, je seveda stvar vaše svobodne izbire, vsak vaš odziv pa bo vendar pripadal eni od stopenj, skozi katere se prebija večina resnic: 1. fazi zasmehovanja, 2. fazi silovitega nasprotovanja ali 3. fazi sprejemanja.

Jaz se ne bom uvrstila v nobeno kategorijo ker v nobeno ne pašem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Vsekakor ne pašem v prvo.
Bom pa vseeno odgovorila. Nisem vsega gledala, ker moj želodec tega ne prenese, ampak gledala pa sem del o usmrtitvi živine, oz. o zakolu. Od kje so te posnetki ne vem, ampak vem pa (pa nikogar ne prepričujem nasprotno) da pri nas v Sloveniji v klavnicah zakoli ne potekajo na tak način. Vsekakor me je zmrazila tista mlaka krvi in obešanje oz.natikanje živali, naprej pa nisem gledala. Verjemite mi da ne poteka na tako grozovit način, čeprav naši mediji skušajo to tako prikazati.

Sicer za ostale posnetke ne bom trdila da ni tako, ampak vse kar se predvaja pa tudi ne verjamem. Morda je bolje tako, ne vem. Drugače bi itak jedla samo še travo in bio pridelano zelenjavo. Tako pa ne morem. Morda kdaj drugič, z drugačno pametjo.

S.

Sem si uspela pogledati večino filma… Sem se razjokala, tudi na bruhanje mi je šlo…. Mogoče so nekateri primeri redki, ampak je že to preveč….. Uboge živali, ljudje res znamo biti prasci….

Ti pa povem, polovice moje familije so kmeti in nikjer ne delajo tako z živalmi, kar se tiče reje in zakola, tako da ne metati celega sveta in vseh kmetov v isti koš….. To kar filme prikazuje so res skrajnosti….je pa prav, da to vidimo.

lp,

N.

Saj film ne govori samo o zakolu, govori na splošno o tem, kako grdo ravnamo z živalmi, ne glede na to ali so namenjene za hrano, oblačila, poskuse,… Kako se ravna z njimi v cirkusih, kaj jim pomeni življenje v kletki (zoo-ji),… Premalo ljudi se zaveda, da imajo tudi živali čustva, da čutijo bolečino, da čutijo strah.

New Report

Close