Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Ekološko + lokalno = idealno

Ekološko + lokalno = idealno

Če prav razumem je lokalno lahko tudi neekološko. Kmet, ki uporablja pesticide že nima ekološkega krompirja. Kako naj preverim, da je ekološko?
[/quote]

Seveda. Če bo tvoj kmet šprical s strupi, že bo lokalno, ne bo pa ekološko.

ZAUPAM svoje kmetu, če reče, da pazi, da ne škropi s strupi, potem ne škropi. Zakaj bi mi lagal? Laž ima kratke noge. Pa tudi po okusu se pozna. Kot tudi meso imam drugačen okus, se prav vidi, kako je pitan npr. prašič ali piščanec. Meso je konkretno in se ne zmanjša na skoraj čevap.

Če prav razumem je lokalno lahko tudi neekološko. Kmet, ki uporablja pesticide že nima ekološkega krompirja. Kako naj preverim, da je ekološko?
[/quote]

Jaz bi zahtevala ekološki certifikat od kmeta, če bi npr na tržnici kupovala, če pa kupim kaj v trgovini, potem pa gledam, da imajo tisti zelen listek z zvezdicami gor na etiketi – znak za ekološko. Po ta novem sem pa vidla tudi, da je pod tem listkom napisano npr. kmetijstvo Slovenija. Sem potem mojega eko kmeta spraševala, pa mi je rekel, da bom tako najbolj sigurno kupila od slovenskega ekološkega proizvajalca. Da pač ne kupujem neke uvožene hrane. Konec koncev sem bla našim kmetom zdaj v tej krizi prav hvaležna, da smo imeli kje kupovati hrano.

ZAUPAM svoje kmetu, če reče, da pazi, da ne škropi s strupi, potem ne škropi. Zakaj bi mi lagal? Laž ima kratke noge. Pa tudi po okusu se pozna. Kot tudi meso imam drugačen okus, se prav vidi, kako je pitan npr. prašič ali piščanec. Meso je konkretno in se ne zmanjša na skoraj čevap.
[/quote]

Tudi zelenjava ali pa sadje, vse ima čisto drug, bolj poln okus in tudi strukturo. Menda zato, ker ni špricano in ker je zraslo na kvalitetni zemlji. Jagode sem zdaj jedla ekološke, nič vodene niso, dišijo in so sladke. No men so čist druge, kot tiste, ki jih kupim španske na primer, ko so še malo grenko kisle, ker niso dosti zrele. Na tej kmetiji, kjer jih jaz jemljem, oni pa to potrgajo in drug dan jih jaz že jem. Zato so lahko popolnoma zrele in sladke. Zato jaz rada jemljem pri domačih kmetih, ker je vse normalno zrelo.

Tudi zelenjava ali pa sadje, vse ima čisto drug, bolj poln okus in tudi strukturo. Menda zato, ker ni špricano in ker je zraslo na kvalitetni zemlji. Jagode sem zdaj jedla ekološke, nič vodene niso, dišijo in so sladke. No men so čist druge, kot tiste, ki jih kupim španske na primer, ko so še malo grenko kisle, ker niso dosti zrele. Na tej kmetiji, kjer jih jaz jemljem, oni pa to potrgajo in drug dan jih jaz že jem. Zato so lahko popolnoma zrele in sladke. Zato jaz rada jemljem pri domačih kmetih, ker je vse normalno zrelo.
[/quote]

Super je, da imate kmeta, ki ga poznate, potem mu je veliko lažje zaupati. Se pa strinjam, tudi okus pove, kdaj je neko sadje in zelenjava pristnega okusa.

V mestih žal ne poznamo kmetov, ki bi nas oskrbeli z vsemi domačimi dobrotami….bi bil pa vesel kakšenga kontakta…
občasno se zapelejm do kmetij v Savljah, ampak eni se mi zdi, da že malo nategujejo…

Super je, da imate kmeta, ki ga poznate, potem mu je veliko lažje zaupati. Se pa strinjam, tudi okus pove, kdaj je neko sadje in zelenjava pristnega okusa.
[/quote]

Ekološko je hrana, ki se NE šprica
Ekološko je tudi tisto, kar raste takrat, ko je potrebno, da nekaj zraste.
Lokalno je, da se pri kmetu lahko dobiti takšno, ki se šprica in nešprica.
Drugega ne preostane kot to, da zaupamo kmetu, da ne šprica. 🙂 Tako bomo imeli ekološko in lokalno. 🙂

Mogoče si lahko pomagate tukaj: https://www.nasasuperhrana.si/za-potrosnike/spoznaj-lokalne-proizvajalce/sezonska-hrana/

Od pridelovalcev kupim jagode, med, jajca, solato, v jeseni krompir in jabolka. Vse ostalo kupujem v marketih, še najraje akcije. Zakaj? Ker nimam tolikšne plače, da bi plačevala trikratnik cene.

na teh linkih se kar kaj najde, tu so celi seznami, poglej kdo je eko:
https://www.nasasuperhrana.si/za-potrosnike/spoznaj-lokalne-proizvajalce/zemljevid-lokalnih-kmetij/

https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/na-pragu-nasega-mesta-deluje-822-kmetij/

https://www.go2farms.si/

https://pri-kmetu.si/kmetije.php

http://www.kupujmodomace.si/kupdom/
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/slovenske-ribe-za-slovenske-potrosnike/

Ekološko je hrana, ki se NE šprica
Ekološko je tudi tisto, kar raste takrat, ko je potrebno, da nekaj zraste.
Lokalno je, da se pri kmetu lahko dobiti takšno, ki se šprica in nešprica.
Drugega ne preostane kot to, da zaupamo kmetu, da ne šprica. 🙂 Tako bomo imeli ekološko in lokalno. 🙂
[/quote]

Da ne bo pomote. Tudi ekološki pridelovalci hrane lahko špricajo z dovoljenimi sredstvi.
Povem samo zato, da ne bo kdo skočil v luft, ko bo videl eko pridelovalca s škropilnico.

Seznam dovoljenih sredstev:
http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/FFS_sezn.asp?L=1&S=2

Ribe naročam pri http://www.fonda.si, imajo dostavo na dom tudi za manjše količine, Slovenske brancina in orade.
Zelenjavo pa pri Egidiju na Ljubljanski tržnici.
Cene so nižje kot v Mercatorju in Sparu in domače in kvaliteta brez primere.
Na hrano gledam kot na naložbo v zdravje, splača se kupovati domače in kvalitetno.

Kaj mislite, je to modna muha ali nov način življenja, tudi za tiste, ki pred ustavitvijo življenja niso bili pozorni na barve okusov.

Se vam zdi, da sedaj bolj gledamo, kaj jemo?

New Report

Close