Ekonom lonec
Hja stvar je taka..kupila sem ekonom lonec v Šparu, da si prihranim čas pri kuhanju, sedaj pa se ga bojim uporabljati haha. Povejte, uporabljate te lonce? Vajena sem pomešati stvari, ko se kuhajo, pokušati, kaj dodati, doliti….v tem loncu to ni mogoče. Kako vem, če se smodi? Voham ok, ampak….Imate dobre izkušnjem s to rečjo?
Tudi jaz sem si zelo želela ekonom lonca. Sem ga kupila: med kuhanjem juhe je eksplodiralo in mi je vrglo juho v strop. Sama sreča, da ni bilo nikogar v kuhinji.
Potem sem dobila enega podedovanega, zgodilo se mi je isto.
Konec z ekonom loncem. Imam dva popolnoma nova, ampak neuporabna ekonom lonca. Zgleda, da jaz prav nimam sreče. Ekonom lonca se naravnost bojim, čeprav vem, da bi mi olajšal kuhanje.
Uporabljam ekonom lonec za enolončnice, govejo juho, fižol, rdečo peso, golaž in goveje zrezke.
Čas kuhanja se skrajša na polovico. Pa ne samo to, v ekonomu je temperatura višja (mislim da 120 stopinj celzija) in se meso lepše razkuha, tj. je bolj mehko.
Morda je juha pa golaž res drugačen na klasični način, a me še noben ni prepričal, da je tudi boljši. Predvsem pa mi veliko pomeni krajši čas kuhanja, kar pomeni prihranek tudi na energiji, ter da nimam vse kuhinje v pari (sploh zdaj v tej vročini je ekonom perfekten).
Ekonom ne more eksplodirati, lahko le spusti varnostni ventil. To se pa zgodi, ker se ne zniža dovolj temperature kuhališča, ko se ekonom enkrat “zapre”. Znižati je potrebno toliko, da ne piha/sika, temveč se le malo “oglaša”. Vsekakor čim manj, le toliko, da še drži nadtlak v njem.
Po koncu kuhanja ga je potrebno pustiti, da se toliko ohladi, da se odpre (se tudi šteje v čas kuhanja). Nekateri ga želijo prej odpreti in ga v ta namen dajo pod mrzlo vodo. To je zelo nevarno: temperatura zraka nad tekočino se za trenutek zniža, nadtlak se zniža in ekonom je moč odpreti, takrat pa se zaradi padca tlaka lahko tekočina v loncu v trenutku upari in butne ven. Torej: edina nevarnost so ljudje , ki ne upoštevajo navodil.