Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ekonom lonec

Ekonom lonec

Hja stvar je taka..kupila sem ekonom lonec v Šparu, da si prihranim čas pri kuhanju, sedaj pa se ga bojim uporabljati haha. Povejte, uporabljate te lonce? Vajena sem pomešati stvari, ko se kuhajo, pokušati, kaj dodati, doliti….v tem loncu to ni mogoče. Kako vem, če se smodi? Voham ok, ampak….Imate dobre izkušnjem s to rečjo?

Jaz ga uporabljam že več, kot 40 let.
V njen kuham: govejo juho, fižol, joto, ričet,skratka, vse enolončnice.

Ta lonec lepo vrni nazaj in si kupi dober navadni lonec. Boš res malo dalj časa kuhala golaž ali juho, ampak to se itak mora dolgo kuhat in ravno to počasno kuhanje naredi tisti pravi okus. Hitro kuhaa juha ali golaž iz ekonom lonca nista nikoli pravega okusa.

Že sama beseda…ekonom..mi gre na živce.
Karkoli kuham, kuham v navadnem loncu..

Tudi jaz se bojim ekonom lonca, pa ne, ker bi se bala, da se zasmodi, ampak da bi ga razneslo 🙂 Zato čeprav ga imam v omari, kuham le v navadnih loncih. Malo dlje traja, ampak itak kuham daljše stvari takrat, ko je več časa.

Ja, pri ekonom loncu je pa treba , kar paziti.
Preberi si dobro navodila o uporabi tega lonca in jih upoštevaj : pri kuhanju, pranju lonca ,…….. pa bo varno .
Jaz sem zelo zadovoljna, imam znamko Fissler in Tefal.

Jaz skoraj vse kuham v ekonom loncu, torej jih imam v uporabi vsak dan. Imam jih 3, razlicne velikosti. In ne, se nikoli mi ni nic razneslo:) po koncu kuhanja je potrebno počakati nekaj minutk, da se zniža pritisk.

Tudi jaz sem si zelo želela ekonom lonca. Sem ga kupila: med kuhanjem juhe je eksplodiralo in mi je vrglo juho v strop. Sama sreča, da ni bilo nikogar v kuhinji.
Potem sem dobila enega podedovanega, zgodilo se mi je isto.
Konec z ekonom loncem. Imam dva popolnoma nova, ampak neuporabna ekonom lonca. Zgleda, da jaz prav nimam sreče. Ekonom lonca se naravnost bojim, čeprav vem, da bi mi olajšal kuhanje.

A ko kuhaš hrenovke ti tudi eksplodirajo?
Ekonom je super zadeva, pri nas največ v njem kuhamo fižol in čičerko. Nenamočen fižol se skuha v 45-50 minutah.

Če ti je razneslo ekonom lonec in to 2x, pomeni, da nisi prebrala in upoštevala navodil, drugega si ne znam predstavljati.
Kot sem že napisala, jaz jih uporabljam (jih imam več različnih velikosti), že več kot 40 let in še nikoli se mi ni zgodilo kaj takega.

Uporabljam ekonom lonec za enolončnice, govejo juho, fižol, rdečo peso, golaž in goveje zrezke.
Čas kuhanja se skrajša na polovico. Pa ne samo to, v ekonomu je temperatura višja (mislim da 120 stopinj celzija) in se meso lepše razkuha, tj. je bolj mehko.
Morda je juha pa golaž res drugačen na klasični način, a me še noben ni prepričal, da je tudi boljši. Predvsem pa mi veliko pomeni krajši čas kuhanja, kar pomeni prihranek tudi na energiji, ter da nimam vse kuhinje v pari (sploh zdaj v tej vročini je ekonom perfekten).
Ekonom ne more eksplodirati, lahko le spusti varnostni ventil. To se pa zgodi, ker se ne zniža dovolj temperature kuhališča, ko se ekonom enkrat “zapre”. Znižati je potrebno toliko, da ne piha/sika, temveč se le malo “oglaša”. Vsekakor čim manj, le toliko, da še drži nadtlak v njem.
Po koncu kuhanja ga je potrebno pustiti, da se toliko ohladi, da se odpre (se tudi šteje v čas kuhanja). Nekateri ga želijo prej odpreti in ga v ta namen dajo pod mrzlo vodo. To je zelo nevarno: temperatura zraka nad tekočino se za trenutek zniža, nadtlak se zniža in ekonom je moč odpreti, takrat pa se zaradi padca tlaka lahko tekočina v loncu v trenutku upari in butne ven. Torej: edina nevarnost so ljudje , ki ne upoštevajo navodil.

New Report

Close