EKONOM LONEC-katerega
Noben ekonom lonec ne raznese ali odnese v strop, če pred opdiranjem spustiš paro. Če pa brezglavo na vsak način hočeš odpreti lonec, ki ima še polno pare, ti lahko odnese glavo. RFM se temu reče (read the fu…ing manual!!!)
Lonec podstaviš pod hladno vodo za minutko, kontroliraš, če je še kaj pare in če je ni, mirno odpreš.
Kaj pa sploh kuhate v ekonom loncu? In zakaj je uporaben, koristen?
V čem je finta ekonom lonca?
Jaz ga sploh ne uporabljam. Imamo nekega starega, za novega pa sploh nisem refektant, ker si ne znam zamisliti, kaj bi sploh kuhala v njem. Moja mama vem, da je včasih govedino. Jaz kuham govedino naravno. A je kakšna prednost v ekonom loncu, razen hitrosti?
Našega lonca ne moreš odpreti, dokler je pod pritiskom.
Prednost ekonom lonca je v prihranku časa in energije. Imam indukcijski štedilnik, prižgan je le toliko časa, da se dvigne pritisk, nato štedilnik ugasnem in čez nekaj minut odstavim. V njem kuham zelenjavo na pari. Pri meni se je izkazal predvsem pri uvajanju GH pri dojenčku. Kosilo je bilo pripravljeno v 10ih minutah.