Najdi forum

Če nekaj časa ne delam na računalniku, se najprej vklopi screensaver, deluje nekaj časa, nato pa se ekran ugasne. Namesto zelene zagori oranžna lučka. Do tukaj je vse v redu, ampak ko se enkrat ekran ugasne, ga ne moremo več prižgat. Ne z miško, ne s tipkovnico, ne z gumbom za vklop in izklop….Isto se zgodi, če ekran ugasnem z gumbom, ki je na tipkovnici.
Če hočemo računalnik spet prižgat, moramo pritisnit gumb za resetiranje.
Stvar je zelo zoprna, ker ne moremo pustit računalnika pri miru, naprimer, med kosilom, zato ga kar naprej ugašamo (po pravilih) in nato spet prižigamo. Ampak to menda tudi ni dobro.
Ali morda kdo ve, kako bi ekran spravili k življenju, ko je v stanju čakanja…?

Nastavi tako, da se ekran ne bo izklopil in da bo samo screensaver.

Verjetno nimaš problemov ravno z ekranom, ekran se pač ugasne oz. začne utripati oranžna lučka, ko nima več signala iz računalnika.

Računalnik pa imaš verjetno nastavljen tako, da se po določenem času začnejo ugašati določeni deli(ekran, disk, procesor se postavi v fazo spanja (sleep mode)).
Ko pa ti premakneš miško ali tipkovnico pa bi se moral računalnik zbuditi iz tega globokega spanca. Ampak žal nekateri računalniki imajo probleme s tem, konec koncev tudi jaz težko zjutraj vstanem 🙂

Skratka vsa ta zadeva okoli spanja in prebujanja se imenuje Power Management in v večini novejših winzosov te stvari lahko poljubno nastavljaš. Aja PM ali APM pa najdeš v Control Panelu, poigraj se malo z nastavitvami pa bi moglo bit bolje.

Verjetno imaš windowse 98?
Pri slo win gre tako: nadzorna plošča > Upravljanje porabe > stanje pripravljenosti = nikoli
Če še vedno želiš da se ti monitor po določenem času nedelovanja računalnika ugaša nastavi niže: izklop monitorja po xx minutah. Če bo tudi to nagajalo daj na nikoli.

Isti problem sem imel tudi jaz in je zadostovalo, ko sem nastavil stanje pripravljenosti na nikoli, medtem ko se mi sedaj monitor ugaša po 10 min in tudi uspešno vklaplja.

Imam podobne težave: če pač mašina pade v globok spanec, je ne zdrami več nobena fanfara. Namesto mrzlega tuša je na voljo le še reset tipka.
Dobil sem nasvet, naj v Power Managment Setup-u onemogočim izklop hard diska (turn off hard disks: never), pa ni pomagalo. Problem je v tem, da se standby načinu nočem odpovedat, ker velikokrat pride prav.

lp

Veliko nastavitev za PM imaš tudi v biosu mamaplate, tako da če vsaj malo veš kaj počneš se probaj poigrati tud tam.

Najlepša hvala vsem!
Sem vse nastavila na “nikoli” in ne spančka več.
Pozdravčke!
Miša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close