Ekstra deviško oljčno olje – poceni in dražja olja?
Kupim od enih znancev na Primorskem ali pa na Hvaru od znancev, je okoli 12€ liter, ampak imam 3 litre za celo leto, ker zelo malo prazim na njem, ga imam za prelit sveze nesegrevano. Itak ce ga segrevas, gre vecina dobrih stvari in okus cugrunt. Kuham pa na domaci masti, kar je primerno za mast, ostalo na kokosovi mascobi in navadnem olju.
V čem je pa boljše to olje od tistega cenejšega?
Saj ne pravim, da ni boljše. Samo zanima me v čem?
V bistvu glede na vsa ta olja nimam pojma sploh katerega kupiti. Na vseh piše ekstra deviško v cenah je pa ogromna razlika.
Jasno je, da to, kar ti kupiš je ok, ker veš od koga. Samo v trgovini pa jaz nimam pojma kako vedet katero je res boljše in ne samo dražje.
In zakaj potem ne znaš razložiti v čem je razlika med temi olji in kako veš kako je tisto pravo olje in zakaj eno je, drugo no?
Verjetno se ne bomo iz Prekmurja vozili po 2 litra olja na Primorsko. Pri nas gremo kar lepo v trgovino.
Zato je fajn, da bi kdo znal razložiti.[/quote]
Poslušala sem nedavno v eni oddaji, kako je s temi olji. Debata je tekla ravno o tem. Rečeno je bilo, da ta oljčna olja, ki nam jih ponujajo v trgovinah, ne vsebujejo več kot 10 procentov dejanskega oljčnega olja! Vse ostalo je nekakšen ekstrat. Se pravi, ta olja so pomešana z navadnimi rastlinskimi olji. Zato cena 5 eurov, ali celo manj, na liter.
In zakaj potem ne znaš razložiti v čem je razlika med temi olji in kako veš kako je tisto pravo olje in zakaj eno je, drugo no?
Verjetno se ne bomo iz Prekmurja vozili po 2 litra olja na Primorsko. Pri nas gremo kar lepo v trgovino.
Zato je fajn, da bi kdo znal razložiti.[/quote]
Poslušala sem nedavno v eni oddaji, kako je s temi olji. Debata je tekla ravno o tem. Rečeno je bilo, da ta oljčna olja, ki nam jih ponujajo v trgovinah, ne vsebujejo več kot 10 procentov dejanskega oljčnega olja! Vse ostalo je nekakšen ekstrat. Se pravi, ta olja so pomešana z navadnimi rastlinskimi olji. Zato cena 5 eurov, ali celo manj, na liter.[/quote]
In kako veš, da je to res? In da to ne velja tudi za olja, ki so 15€ za liter in kako veš kaj je s tistimi za 10€?
Na vseh piše, da so 100% iz oljk, hladno stiskana?
Pri recimo sokovih imaš jasno napisano kateri so iz koncentrata in kateri direkt stisnjeni. Pri teh oljih pa je pri vseh enako napisano pa naj bodo 5, 10, 15 ali več €.
V čem je pa boljše to olje od tistega cenejšega?
Saj ne pravim, da ni boljše. Samo zanima me v čem?
V bistvu glede na vsa ta olja nimam pojma sploh katerega kupiti. Na vseh piše ekstra deviško v cenah je pa ogromna razlika.
Jasno je, da to, kar ti kupiš je ok, ker veš od koga. Samo v trgovini pa jaz nimam pojma kako vedet katero je res boljše in ne samo dražje.[/quote]
Locis po vonju in okusu. Dobro olje malo zagreni, zapece v grlu in ima vonj, disi. Tisto za 5€ tega nima.
V čem je pa boljše to olje od tistega cenejšega?
Saj ne pravim, da ni boljše. Samo zanima me v čem?
V bistvu glede na vsa ta olja nimam pojma sploh katerega kupiti. Na vseh piše ekstra deviško v cenah je pa ogromna razlika.
Jasno je, da to, kar ti kupiš je ok, ker veš od koga. Samo v trgovini pa jaz nimam pojma kako vedet katero je res boljše in ne samo dražje.[/quote]
Locis po vonju in okusu. Dobro olje malo zagreni, zapece v grlu in ima vonj, disi. Tisto za 5€ tega nima.[/quote]
Kupila sem tudi tako dražje olje, cca. 15€ pa isto ni zagrenilo, še manj peklo, nobenega ekstra vonja. Kupljeno pa v trgovini. Zato sem skeptična zakaj bi sploh kupovala dražje olje, če pa ne opazim razlike.
Jaz mislim, da je prvo treba vedeti kaj od olja pričakujemo. Iščemo zgolj maščobo za uhanje? Iščemo maščobo, ki ni škodljiva oziroma želimo, da je tudi koristna oziroma zdravilna? Pričakujemo, da ima oljčno olje točno določen okus, ki je nam všeč. Ko to razčistimo lahko izbiramo naprej. V prvem primeru izberemo katerokoli olje iz trgovinske police, ki je recimo prestalo katero od testiranj različnih inšpekcij. Izberemo olje od kmeta, ki ima potrebne certifikate za svoje olje oziroma poiščemo kmeta s točno določeno sorto oljk.
Pri izbiri mogoče pomaga, če vemo približno kako oljčno olje nastane. Za predstavo olje ni nič drugega kot sok iz oljke. Zato, da bo olje zdravilno, polno vitaminov, antioksidantov itn. morajo biti oljke pobrane v pravem trenutku, pobrane morajo biti ročno, stisnjene takoj po obiranju (skrajni rok je 24 ur), oljk se ne sme segrevati, pred stiskanjem se jih dobro očisti itn. V industriji to ni možno. Oljke pobirajo kasneje saj jih pobirajo s tresenjem dreves in stroji in morajo biti oljke prezrele zato, da padajo iz drevesa, oljke nabirajo, kopičijo in jih nato, ko imajo zadostno količino transportirajo v torklje. V tem času pride do fermentacije in kvaliteta pada. Oljke tudi segrevajo zato, da je iztržek čimvišji. To je na kratko 🙂
Poleg tega je dobro vedeti tudi, da kvaliteta olja se ohrani, če je to pravilno hranjeno. Trgovine tega ne omogočajo zato se je kdaj tudi zgodilo, da sicer zelo dobro olje na katerem od testov ni bilo več takšno kot ob polnjenju.
Faktor, ki igra pomembno vlogo je pa seveda cena. Izhodiščna cena je bila lani 13€ na liter. Če je to težava potem se pregledajo testi, ocene in izbere eno od industrijskih olj, ki dela pošteno. Če finance dopuščajo pa liter dobrega domačega olja za uživanje na surovo. Dobrega olja porabimo zelo malo kar pri ceni tudi igra svojo vlogo.
Kadar kupite olje pri kmetu je dobro vedeti kako prepoznati dobro olje. Tudi med kmeti se najdejeo podobne cvetke kot v industriji. Olje mora dišati po svežem, mora biti v ustih grenko (negrenkih oljk ni) in mora nizko v grlo z rahlim zamikom zapečti. Tri lastnosti ekstra deviškega oljčnega olja, ki jih lahko vsak sam prepozna. Olje, ki zapeče v ustih na jeziku je žarko in sodi v kanto za smeti. Kmet naj vam pokaže oceno olja, ki je pogoj zato, da je olje res ekstra deviško. Flance o tem, da ga nima, ker pridela malo so mlatenje prazne slame.
Če ima še certifikat, da je biološko, ima mogoče geografsko poreklo je pa še toliko boljše.
Da ne bo kdo res tega verjel. Junija letos je ravno LIDL plačal 550 tisoč evrov kazni ravno zaradi zavajanja s svojim oljčnim oljem.
http://www.ilfattoalimentare.it/olio-extra-vergine-oliva-lidl-primadonna-antitrust-bertolli-carapelli.html
Locis po vonju in okusu. Dobro olje malo zagreni, zapece v grlu in ima vonj, disi. Tisto za 5€ tega nima.[/quote]
Kupila sem tudi tako dražje olje, cca. 15€ pa isto ni zagrenilo, še manj peklo, nobenega ekstra vonja. Kupljeno pa v trgovini. Zato sem skeptična zakaj bi sploh kupovala dražje olje, če pa ne opazim razlike.[/quote]
Sama cena ni garancija za kvaliteto. Ne pri olju ne pri čemurkoli drugem. Za to ceno se sicer res dobi olje najboljše kvalitete, vendar ne v trgovini. Tem 15€ odštejte maržo trgovca in vam bo jasno kakšna je dejanska cena tega olja. 15€ na liter je cena kvalitetnega oljčnega olja pri kmetu brez dodatnih marž.
Če olje ni zagreni, ni zapeklo, bilo brez vonja potem je to pač maščoba in bi bila ok tudi cena 3€ na liter. Informacija, da te znamke ne kupite več in mogoče informacija, da tudi kraj nakupa ni pravi.
Jaz mislim, da je prvo treba vedeti kaj od olja pričakujemo. Iščemo zgolj maščobo za uhanje? Iščemo maščobo, ki ni škodljiva oziroma želimo, da je tudi koristna oziroma zdravilna? Pričakujemo, da ima oljčno olje točno določen okus, ki je nam všeč. Ko to razčistimo lahko izbiramo naprej. V prvem primeru izberemo katerokoli olje iz trgovinske police, ki je recimo prestalo katero od testiranj različnih inšpekcij. Izberemo olje od kmeta, ki ima potrebne certifikate za svoje olje oziroma poiščemo kmeta s točno določeno sorto oljk.
Pri izbiri mogoče pomaga, če vemo približno kako oljčno olje nastane. Za predstavo olje ni nič drugega kot sok iz oljke. Zato, da bo olje zdravilno, polno vitaminov, antioksidantov itn. morajo biti oljke pobrane v pravem trenutku, pobrane morajo biti ročno, stisnjene takoj po obiranju (skrajni rok je 24 ur), oljk se ne sme segrevati, pred stiskanjem se jih dobro očisti itn. V industriji to ni možno. Oljke pobirajo kasneje saj jih pobirajo s tresenjem dreves in stroji in morajo biti oljke prezrele zato, da padajo iz drevesa, oljke nabirajo, kopičijo in jih nato, ko imajo zadostno količino transportirajo v torklje. V tem času pride do fermentacije in kvaliteta pada. Oljke tudi segrevajo zato, da je iztržek čimvišji. To je na kratko 🙂
Poleg tega je dobro vedeti tudi, da kvaliteta olja se ohrani, če je to pravilno hranjeno. Trgovine tega ne omogočajo zato se je kdaj tudi zgodilo, da sicer zelo dobro olje na katerem od testov ni bilo več takšno kot ob polnjenju.
Faktor, ki igra pomembno vlogo je pa seveda cena. Izhodiščna cena je bila lani 13€ na liter. Če je to težava potem se pregledajo testi, ocene in izbere eno od industrijskih olj, ki dela pošteno. Če finance dopuščajo pa liter dobrega domačega olja za uživanje na surovo. Dobrega olja porabimo zelo malo kar pri ceni tudi igra svojo vlogo.
Kadar kupite olje pri kmetu je dobro vedeti kako prepoznati dobro olje. Tudi med kmeti se najdejeo podobne cvetke kot v industriji. Olje mora dišati po svežem, mora biti v ustih grenko (negrenkih oljk ni) in mora nizko v grlo z rahlim zamikom zapečti. Tri lastnosti ekstra deviškega oljčnega olja, ki jih lahko vsak sam prepozna. Olje, ki zapeče v ustih na jeziku je žarko in sodi v kanto za smeti. Kmet naj vam pokaže oceno olja, ki je pogoj zato, da je olje res ekstra deviško. Flance o tem, da ga nima, ker pridela malo so mlatenje prazne slame.
Če ima še certifikat, da je biološko, ima mogoče geografsko poreklo je pa še toliko boljše.[/quote]
Super si. Hvala.
Bi pa imele še nekaj vprašanj.
Recimo v raznih kuharskih oddajah za kuho in peko pogosto uporabljajo oljčno olje. včasih poudarijo, da je ekstra deviško. Glede na to, da v procesu stiskanja, ne sme biti temperatura višja kot nekje 27 stopinj, ni ravno logično, da se ga uporablja za kuho? Imam prav? Torej bi bilo čisto ok, če uporabimo recimo rafinirano oljčno ali kako drugo olje? Ekstra deviško je pa verjetno nesmiselno uporabljat za kuho, ker uničimo vse tisto dobro, drži?
V naših trgovinah skoraj ne dobimo slovenskega olja. A se ga sploh da drugače dobiti kot direkt od kmeta? Če se ne motim, da je enkrat imel Spar, ampak nekaj malega.
Torej so ta poceni ekstra deviška olja sicer res hladno stiskana, samo obiranje je strojno pa ne ravno pravi čas in tako naprej? To zdaj kar dosti pojasni.
Kupila sem tudi tako dražje olje, cca. 15€ pa isto ni zagrenilo, še manj peklo, nobenega ekstra vonja. Kupljeno pa v trgovini. Zato sem skeptična zakaj bi sploh kupovala dražje olje, če pa ne opazim razlike.[/quote]
Sama cena ni garancija za kvaliteto. Ne pri olju ne pri čemurkoli drugem. Za to ceno se sicer res dobi olje najboljše kvalitete, vendar ne v trgovini. Tem 15€ odštejte maržo trgovca in vam bo jasno kakšna je dejanska cena tega olja. 15€ na liter je cena kvalitetnega oljčnega olja pri kmetu brez dodatnih marž.
Če olje ni zagreni, ni zapeklo, bilo brez vonja potem je to pač maščoba in bi bila ok tudi cena 3€ na liter. Informacija, da te znamke ne kupite več in mogoče informacija, da tudi kraj nakupa ni pravi.[/quote]
Saj ravno to. Cene so raznorazne v trgovinah, ampak pojma nimaš kaj je zadaj :(.
Ni čisto tako. Drži, da s segrevanjem se uničijo vitamini, antioksidanti itn. Dalj časa kot kuhamo, višja kot je temperatura manj zdravilnega v olju ostane. Vendar končni rezultat vseeno ni isti, če že štartamo s slabim oljem in ga segrevamo ali pa štartamo z dobrim olje in s segrevanjem nekaj izgubimo. Seveda je tukaj spet faktor cena. Rešitev sta dve steklenice olja, ena za kuhanje, druga za solate in finiširanje jedi.
Pogoji zato, da je olje ekstra deviško so ročno obiranje, pravočasno obiranje, takojšnje stiskanje, hladno stiskanje itn. Ko nekaj od tega preskočimo ali zamudimo kvaliteta olja pada. In pada zelo hitro. Ali je olje še ekstra deviško pokaže analiza na koncu stiskanja. En parameter je kislina, drugi pa senzorična ocena. To, da je olje hladno stiskano nikakor ne pomeni, da je ekstra deviško. Lahko je tudi zelo daleč od tega.
Razloga sta dva. Trgovci ne zagotvaljajo pravih pogojev, da bi olje na njihovi polici lahko ohranilo kvaliteto. Ko kupec dobi slabo olje je umazano ime kmeta in ne trgovca.
Drugi razlog so marže in izsiljevanje z nižanjem cen. Redkokateri kmet bo svoje olje prodal za drobiž trgovcu saj, če je olje dobro ga bo prodal sam. Ostanejo tisti, ki sami olja ne uspejo prodati. Bodisi je težava kvaliteta ali kvantiteta.
Vprašanje….zakaj bi pa bilo potrebno dobiti olje drugače kot od kmeta? V razmislek 🙂