Ekstra deviško oljčno olje – poceni in dražja olja?
Ni čisto tako. Drži, da s segrevanjem se uničijo vitamini, antioksidanti itn. Dalj časa kot kuhamo, višja kot je temperatura manj zdravilnega v olju ostane. Vendar končni rezultat vseeno ni isti, če že štartamo s slabim oljem in ga segrevamo ali pa štartamo z dobrim olje in s segrevanjem nekaj izgubimo. Seveda je tukaj spet faktor cena. Rešitev sta dve steklenice olja, ena za kuhanje, druga za solate in finiširanje jedi.
Pogoji zato, da je olje ekstra deviško so ročno obiranje, pravočasno obiranje, takojšnje stiskanje, hladno stiskanje itn. Ko nekaj od tega preskočimo ali zamudimo kvaliteta olja pada. In pada zelo hitro. Ali je olje še ekstra deviško pokaže analiza na koncu stiskanja. En parameter je kislina, drugi pa senzorična ocena. To, da je olje hladno stiskano nikakor ne pomeni, da je ekstra deviško. Lahko je tudi zelo daleč od tega.[/quote]
Ampak zakaj pa nihče potem ne ukrepa, če ni ekstra deviško?
Na kupe olj, grških, španskih itd., je na naših polciah. In na veliko jih pišejo, da je ekstra deviško?
A to nihče ne kontrolira?
Tega olja je pri nas ogromno.
Slovenska olja v trgovini v bistvu sploh ne moreš kupiti.
Razloga sta dva. Trgovci ne zagotvaljajo pravih pogojev, da bi olje na njihovi polici lahko ohranilo kvaliteto. Ko kupec dobi slabo olje je umazano ime kmeta in ne trgovca.
Drugi razlog so marže in izsiljevanje z nižanjem cen. Redkokateri kmet bo svoje olje prodal za drobiž trgovcu saj, če je olje dobro ga bo prodal sam. Ostanejo tisti, ki sami olja ne uspejo prodati. Bodisi je težava kvaliteta ali kvantiteta.
Vprašanje….zakaj bi pa bilo potrebno dobiti olje drugače kot od kmeta? V razmislek :)[/quote]
Pri nas kupujemo olje v trgovini, ker se ne splača preko cele Slo voziti po liter ali dva olja :). Čeprav verjamem, da je kvalitetno.
Se da kje dobiti bučno olje (od kmetov), samo tega pa jaz ne maram, ker mi okus ni ok.
Če jaz ne morem kupiti oljčnega olja, da je tako, kot mora biti, zakaj bi ga potem sploh kupovala? Je že bolje, da kupim v trgovini repično po bistveno nižji ceni. Zakaj bi se pustila nategnit, da kupim nekaj, kar je daleč od obljubljenega in to še drago plačam? Ja, je poceni za oljčno olje, ampak če ni to to, je drago. To je prehrambena mafija.
Tako da oljčno kupim samo direkt, če pa te možnosti nimam, pa se mu na široko izognem.
Ni čisto tako. Drži, da s segrevanjem se uničijo vitamini, antioksidanti itn. Dalj časa kot kuhamo, višja kot je temperatura manj zdravilnega v olju ostane. Vendar končni rezultat vseeno ni isti, če že štartamo s slabim oljem in ga segrevamo ali pa štartamo z dobrim olje in s segrevanjem nekaj izgubimo. Seveda je tukaj spet faktor cena. Rešitev sta dve steklenice olja, ena za kuhanje, druga za solate in finiširanje jedi.
Pogoji zato, da je olje ekstra deviško so ročno obiranje, pravočasno obiranje, takojšnje stiskanje, hladno stiskanje itn. Ko nekaj od tega preskočimo ali zamudimo kvaliteta olja pada. In pada zelo hitro. Ali je olje še ekstra deviško pokaže analiza na koncu stiskanja. En parameter je kislina, drugi pa senzorična ocena. To, da je olje hladno stiskano nikakor ne pomeni, da je ekstra deviško. Lahko je tudi zelo daleč od tega.[/quote]
Ampak zakaj pa nihče potem ne ukrepa, če ni ekstra deviško?
Na kupe olj, grških, španskih itd., je na naših polciah. In na veliko jih pišejo, da je ekstra deviško?
A to nihče ne kontrolira?
Tega olja je pri nas ogromno.
Slovenska olja v trgovini v bistvu sploh ne moreš kupiti.[/quote]
Saj ukrepajo. Težava je v tem, da ne morejo odpreti vsake steklenice oziroma, da ne preverjajo dovolj pogosto. Najbrž bi bilo drugače, če bi bile sankcije drugačne. Ta korak je sedaj naredila Italija in kaznovala Lidl s 550 tisoč evri.
Je pa vedno kakšna znamka, ki sicer ne dosega kvalitete domačega olja direkt iz soda ampak vseeno je olje dovolj dobro, da je lahko označeno kot ekstra deviško.
Mene so učili, da je prvi znak, da sploh gre za oljčno olje to, da ga dam v hladilnik, kjer se mora strditi. Če je mešanica, se ne strdi. Jaz se vedno držim tega. pa barva (zelenkasto rjava) grenčina, zapeče v grlu, vonj…
Jemljem pa jaz od poznanega kmeta. Vsako leto kupim 6 l in jih hranim v hladilniku. Na hladnem in temnem. poleg malo kokosove maščobe, kakšnih ocvirkov za na zelje in matevž in kakšne kile masla, je to vsa maščoba, ki jo pojemo čez leto. 6 ljudi.
To težavo lahko recimo reši poštar 😉 V marsikateri kraj v Sloveniji hodijo kmetje iz obale in olje dostavijo. Pa verjetno je še kakšna možnost. Po liter se seveda nihče ne bo vozil sto ali več kilometrov. Želim le nakazati, da obstajajo drugačne rešitve. Dobrega poštenega kmeta poiščete 1x in nato želeno dobite na dom. In imate za isti denar veliko višjo kvaliteto. Pa to ne velja samo za olje. Marsikaj se da kupiti na tak način. Vi plačate manj ali enako kot v trgovini, dobite več, boljšo kvaliteto in kmet je zadovoljen, ker je pridelek prodal direkt.
Deloma to drži. Vedeti je pa potrebno, da je lahko oljčno olje filtrirano, to na kvaliteto olja ne vpliva, se pa tako olje mogoče v hladilniku ne bo strdilo.
Hranjenje olja v hladilniku pa nikakor ni primerno. Olje tako izgublja na kvaliteti. Olje se hrani v temni do vrha polni steklenici, na temnem mestu, ki ima okoli 12-15°C. V hladilniku je za olje prehladno!
Deloma to drži. Vedeti je pa potrebno, da je lahko oljčno olje filtrirano, to na kvaliteto olja ne vpliva, se pa tako olje mogoče v hladilniku ne bo strdilo.
Hranjenje olja v hladilniku pa nikakor ni primerno. Olje tako izgublja na kvaliteti. Olje se hrani v temni do vrha polni steklenici, na temnem mestu, ki ima okoli 12-15°C. V hladilniku je za olje prehladno![/quote]
To pa nisem vedela, zakaj pa? Katera sestavina se uničuje?
Šavrinka, super, da si vse to razložila. Zdaj mi je dosti bolj jasno.
Bom vesela, če se bo debata še naprej razširila.
Zgoraj ena omenja repično olje, da je ceneješe. Samo po mojem je tudi tu podobno kot pri oljčnem. Tudi tu so hladno stiskana pa rafinirana pa razno razne cene.
Tako, da če kdo še kaj glede tega napiše pa glede sončninega pa recimo lanenega olja, bo super.
Šavrinka, kako pa domačini uporabljate olja?
Za solate in drugo surovo uporabo ekstra deviško olje? Kaj pa za kuhanje, peko?
Aja kaj pa rafinirano oljčno olje, kako se pa tega naredi? A to se pa kar stisne ne glede na temepraturo ali kako? Se pravi, da se stiska pri visokih temperaturah?
A pri nas v Sloveniji se vse obira ročno ali se tudi oljke kdaj potrese?
Kaka dobra ideja kam na izlet z ogledom postopka pridelava oljčnega olja? Mislim v Sloveniji. Pa kdaj? Konec oktobra, novembra?
Pri nas doma uporabljamo za vse oljčno olje. Od solat do peke krofov. To olje je doma in posledično ne kupujemo drugih. Sladice pridejo res neverjetno dobre če druge maščobe nadomestimo z oljčnim oljem.
Dvakrat na leto kupim po deci bučnega in naredim krompirjevo solato 🙂 Od drugih maščob uporabim samo še maslo za čisto določene sladice.
V kolikor bi olje kupovali bi najbrž navade delno spremenili. Se pa na obali oljčno olje v večini gospodinjstev uporablja za vse.
Pri nas večina kmetov obira ročno kar pomeni, da pobira oljke z golimi rokami ali z grabljicami, ki so lahko električne ali navadne. To šteje kot ročno obiranje.
Redki kmeti pa oljke tresejo. Osebno poznam samo enega.
Obiranje je možno na večih kmetijah okoli nas. Ponekod je obiranje potrebno plačati in je to potem kot strokovna ekskurzija, pri drugih se lahko pridružite rednim obiralcem in doživite celoten dan kot oljkarji sami. Če bi vas zanimala taka izkušnja mi lahko pišete na mail oziroma me kontaktirate proti koncu oktobra. Je zelo lepa in prijetna izkušnja, če je le vremo ugodno.
Če prav vem, smete proizvajalci za svoje proizvode trditi, da so zdravilni, le v primeru da imate uradno potrdilo, da gre za zdravilo. Ga imaš?[/quote]
🙂
To se bo pa potrebno še malo podrobneje poučiti.
Hrana, prehransko dopolnilo in zdravila ne sodijo v isti koš.
Tako kot za oljčno olje, brez težav lahko zatrdim, da so zdravilne tudi limone in mandarine 🙂
Če prav vem, smete proizvajalci za svoje proizvode trditi, da so zdravilni, le v primeru da imate uradno potrdilo, da gre za zdravilo. Ga imaš?[/quote]
🙂
To se bo pa potrebno še malo podrobneje poučiti.
Hrana, prehransko dopolnilo in zdravila ne sodijo v isti koš.
Tako kot za oljčno olje, brez težav lahko zatrdim, da so zdravilne tudi limone in mandarine :)[/quote]
Smo se že malo podrobneje poučili 🙂
Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Ur. l. RS, št. 52/2000, v nadaljevanju ZZUZIS) pa je pomemben zaradi dveh razlogov, ureja namreč oglaševanje živil in oglaševanje alkoholnih pijač. Živila je prepovedano oglaševati na takšen način, da se jim pripiše zdravilna lastnost, kot tudi da se jih označuje s sliko, znamenji, izrazi ali besedili, ki bi lahko potrošnika zavedli v zmoto.
Je zastonj brkljanje po zakonih, če osnove manjkajo. Smo na forumu in klepetamo o živilih.
Pri oljčnem olju je tako, da se zdravilnost pozna in nobenemu dobremu oljkarju oglaševanje ni potrebno saj ima olje vnaprej razprodano. To je najbrž del, ki nekoga grize 🙂
Namerno polovičarstvo je pa tudi posebna kategorija.
14. člen
Živilom je prepovedano pripisovati zdravilno lastnost v smislu preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni ali jih označevati oziroma oglaševati s sliko, znamenji, izrazi ali besedili, ki bi lahko potrošnika zavedli v zmoto glede sestave, lastnosti, namena uporabe ali učinka delovanja živila.
Ne glede na prejšnji odstavek lahko minister, pristojen za zdravstvo, dovoli za posamezna živila, da se v njihovo oznako vpišejo podatki o njihovi zdravilni lastnosti in določi, kako sme biti navedena oziroma oglaševana njihova zdravilna lastnost.
http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zivila/prehranske_in_zdravstvene_trditve/
http://ec.europa.eu/nuhclaims/
Jaz mislim, da je prvo treba vedeti kaj od olja pričakujemo. Iščemo zgolj maščobo za uhanje? Iščemo maščobo, ki ni škodljiva oziroma želimo, da je tudi koristna oziroma zdravilna? Pričakujemo, da ima oljčno olje točno določen okus, ki je nam všeč. Ko to razčistimo lahko izbiramo naprej. V prvem primeru izberemo katerokoli olje iz trgovinske police, ki je recimo prestalo katero od testiranj različnih inšpekcij. Izberemo olje od kmeta, ki ima potrebne certifikate za svoje olje oziroma poiščemo kmeta s točno določeno sorto oljk.
Pri izbiri mogoče pomaga, če vemo približno kako oljčno olje nastane. Za predstavo olje ni nič drugega kot sok iz oljke. Zato, da bo olje zdravilno, polno vitaminov, antioksidantov itn. morajo biti oljke pobrane v pravem trenutku, pobrane morajo biti ročno, stisnjene takoj po obiranju (skrajni rok je 24 ur), oljk se ne sme segrevati, pred stiskanjem se jih dobro očisti itn. V industriji to ni možno. Oljke pobirajo kasneje saj jih pobirajo s tresenjem dreves in stroji in morajo biti oljke prezrele zato, da padajo iz drevesa, oljke nabirajo, kopičijo in jih nato, ko imajo zadostno količino transportirajo v torklje. V tem času pride do fermentacije in kvaliteta pada. Oljke tudi segrevajo zato, da je iztržek čimvišji. To je na kratko 🙂
Poleg tega je dobro vedeti tudi, da kvaliteta olja se ohrani, če je to pravilno hranjeno. Trgovine tega ne omogočajo zato se je kdaj tudi zgodilo, da sicer zelo dobro olje na katerem od testov ni bilo več takšno kot ob polnjenju.
Faktor, ki igra pomembno vlogo je pa seveda cena. Izhodiščna cena je bila lani 13€ na liter. Če je to težava potem se pregledajo testi, ocene in izbere eno od industrijskih olj, ki dela pošteno. Če finance dopuščajo pa liter dobrega domačega olja za uživanje na surovo. Dobrega olja porabimo zelo malo kar pri ceni tudi igra svojo vlogo.
Kadar kupite olje pri kmetu je dobro vedeti kako prepoznati dobro olje. Tudi med kmeti se najdejeo podobne cvetke kot v industriji. Olje mora dišati po svežem, mora biti v ustih grenko (negrenkih oljk ni) in mora nizko v grlo z rahlim zamikom zapečti. Tri lastnosti ekstra deviškega oljčnega olja, ki jih lahko vsak sam prepozna. Olje, ki zapeče v ustih na jeziku je žarko in sodi v kanto za smeti. Kmet naj vam pokaže oceno olja, ki je pogoj zato, da je olje res ekstra deviško. Flance o tem, da ga nima, ker pridela malo so mlatenje prazne slame.
Če ima še certifikat, da je biološko, ima mogoče geografsko poreklo je pa še toliko boljše.[/quote]
No, da se razumemo, tudi grenčina je odvisna od vrst oljk. Nekateri občutijo grenčino v grlu pri naših oljih, ki so zaradi podnebja in sorte bolj grenka od J Evropskih in Afriških, pri slednjih pa je skorajda ne – pa to ne pomeni, da je z njimi kaj narobe 😉
Že hladno stiskano oljčno olje z dalmatinskih otokov oz. obale, se po okusu močno razlikuje od našega, pa ni nujno, da je z njim kaj narobe.
Šušmarji pa so sicer lahko povsod, v Istri, Dalmaciji, Grčiji in na policah trgovin.
Se razumemo 🙂
V prvem sporočilu sem pisala o tem, da je dobro vedeti kaj od olja pričakujemo in ena od točk je seveda tudi okus zato marsikdo išče olje točno določene sorte oljk. Okusi se seveda močno razlikujejo pa vendar govorimo o bolj grenki sorti in manj grenki sorti in ne o drugih okusih. Bistvena za dobro oceno olja je harmonija. Torej olje mora biti pravilno povezano med grenkim, pikantnim in sadnim okusom. Prevelika odstopanja enega od okusov prinesejo minus točke.
Se razumemo 🙂
V prvem sporočilu sem pisala o tem, da je dobro vedeti kaj od olja pričakujemo in ena od točk je seveda tudi okus zato marsikdo išče olje točno določene sorte oljk. Okusi se seveda močno razlikujejo pa vendar govorimo o bolj grenki sorti in manj grenki sorti in ne o drugih okusih. Bistvena za dobro oceno olja je harmonija. Torej olje mora biti pravilno povezano med grenkim, pikantnim in sadnim okusom. Prevelika odstopanja enega od okusov prinesejo minus točke.[/quote]
Razumem, kaj hočeš povedati, ampak vseeno sem mnenja, da je za primerjanje okusa dobro iti na kakšno degustacijo in to sprobati…. Ker nek laik, ki poskusi olje, ki ga natoči iz neke flaške, nima pojma o pojmu in se sploh ne zaveda, kaj mu steče po grlu. In tako bo neko Istrsko belico označil za “žarko”, ker bo začutil grenčino, neko dalmatinsko olje kot dobro, ker grenčine “ne bo”, zmešano olje za 5 eur pa kot “vrhunsko”, hehe.
Tudi sama nisem imela pojma, dokler nisem pobližje spoznala okusov.
No, pa saj sama veš, kakšni “troti” prihajajo k vam in kakšna vprašanja postavljajo. Ampak hvalabogu ste še dobri oljarji na tem svetu. Vaše olje je med boljšimi, res.
Se razumemo 🙂
V prvem sporočilu sem pisala o tem, da je dobro vedeti kaj od olja pričakujemo in ena od točk je seveda tudi okus zato marsikdo išče olje točno določene sorte oljk. Okusi se seveda močno razlikujejo pa vendar govorimo o bolj grenki sorti in manj grenki sorti in ne o drugih okusih. Bistvena za dobro oceno olja je harmonija. Torej olje mora biti pravilno povezano med grenkim, pikantnim in sadnim okusom. Prevelika odstopanja enega od okusov prinesejo minus točke.[/quote]
Razumem, kaj hočeš povedati, ampak vseeno sem mnenja, da je za primerjanje okusa dobro iti na kakšno degustacijo in to sprobati…. Ker nek laik, ki poskusi olje, ki ga natoči iz neke flaške, nima pojma o pojmu in se sploh ne zaveda, kaj mu steče po grlu. In tako bo neko Istrsko belico označil za “žarko”, ker bo začutil grenčino, neko dalmatinsko olje kot dobro, ker grenčine “ne bo”, zmešano olje za 5 eur pa kot “vrhunsko”, hehe.
Tudi sama nisem imela pojma, dokler nisem pobližje spoznala okusov.
No, pa saj sama veš, kakšni “troti” prihajajo k vam in kakšna vprašanja postavljajo. Ampak hvalabogu ste še dobri oljarji na tem svetu. Vaše olje je med boljšimi, res.[/quote]
Se strinjam ja. V resnici je zelo preprosto prepoznati dobro olje, če ti le olje predstavi nekdo, ki se na olje spozna in imaš možnost le tega tudi poiskusiti.
Z možem ko sva malo več hodila okoli sva imela včasih s seboj liter poceni olja ravno zato, da so lahko probali oba in občutili razliko 🙂
Na srečo osveščenost raste. Če pomislim na prva leta in danes lahko napišem, da mediji tudi kaj koristnega naredijo včasih 🙂
Na eni strani imamo vedno več proizvajalcev zelo dobrih olj in na drugi vedno več kupcev, ki znajo prepoznati dobro olje in tudi ponudba različnih sort raste in če pogledam nove nasade okoli nas bo še naraščala 🙂
Isto opažam tudi pri sosedih seveda. Ravno Hrvati so naredili en ogromen korak naprej tako v ponudbi kot tudi v kontrolah.
Ma daj, nehaj tezit v dobri in koristni temi. Olivno olje je med drugim znano in priznano sredstvo proti suhi kozi. Priporoci ti ga zdravnik ali patronazna in kupis ga lahko tudi v lekarni.
Nikjer v tej temi pa ni napisano, da bi olivno olje zdravilo npr nahod ali kako drugi bolezen, da bi lahko govorili o zavajanju in napacnem oznacevanju. Govora je o uporabi olja v kulinariki, to je pa menda zaenkrat dovoljeno.