Ekstra deviško oljčno olje – poceni in dražja olja?
Seveda je dovoljeno. Ampak šavrinka je že večkrat zapisala, da je olivno olje zdravilno, to pa ni dovoljeno.[/quote]
Preberi si povezavo od savrinke in nehaj težit. Je točen seznam kdaj se lahko napiše, da je nekaj zdravilno in olivc definitivno to je.
Si prav smešen s tem trmarjenjem na forumu, ki se kliče čvek.
Olivno olje prodajajo lekarne, ima kup sestavin iz seznama dovoljenih za oznako zdravilno ti pa smetiš eno redkih dobrih tem.
Seveda je dovoljeno. Ampak šavrinka je že večkrat zapisala, da je olivno olje zdravilno, to pa ni dovoljeno.[/quote]
Preberi si povezavo od savrinke in nehaj težit. Je točen seznam kdaj se lahko napiše, da je nekaj zdravilno in olivc definitivno to je.
Si prav smešen s tem trmarjenjem na forumu, ki se kliče čvek.
Olivno olje prodajajo lekarne, ima kup sestavin iz seznama dovoljenih za oznako zdravilno ti pa smetiš eno redkih dobrih tem.[/quote]
Sem prebral in nikjer ne piše, da je za olivno olje dovoljeno trditi, da je zdravilno, lahko pa posreduješ citat, če si ga ti našel. Lekarne prodajajo tudi čisto navadne šampone in mila, ki niso zdravilni in dejstvo, da lekarna nekaj prodaja, ne pomeni, da je tisto tudi zdravilno.
Šavrinkini komentarji so odlični, sploh na temo olivnega olja. Tudi kot moderator je bila na SČ daleč najboljša in je škoda, da ni več. Ne glede na vse to pa oglaševanje živil s trditvijo, da so zdravilna, ni dovoljeno.
smo pred časom naredi doma en test oz. degustacijo olivnih olj.
imamo domače olje ( brez certifikatov in ostalega sranja, je pa pobrano in isti dan iztisnjeno, lega najsevernejša v sloveniji, sorta pretežno belica)
zraven smo testirali še olje s paga, murterja, okolice šibenika ( vsa olja kupljena pri kmetih, kako oh in sploh).
olje blagovne znamke merkator, cca 10 eur
olje iz lidla ali dipiu diskonta za 4 do 5 eur.
domače olje iz okolice rima (italija) prinesel sam proizvajalec, ker je prijetelj
olje iz puglie (južna italija) kupljeno v plehu po 8e lliter
ocenjevalci smo bili naša žlahta, italkijan s svojim oljem in par frendov, vzroce smo ustrezno označili, da se ni vedelo katero olje je katero za ocenjevalca. vsi ocenjevalci smo bili laiki, se pa kar nekja let ukvarjamo z oljkarstvom in nekaj malega vemo, nismo pa ustrezno izobraženi za ocenjevanja
ugotovitve…..
nekatera olja so bolj aromatična in z manj grenčine ( pretežno južna olja), severna imajo več grenčine in posledično manj prijetna v ustih.
bistvenih razlik med njimi ni bilo opaziti ( da je recimo naše domače olje oh in sploh, tisto iz lidla pa zanič) če ne poznaš okusa svojega olja, ga praktično ne ločiš.
še en test sem naredil, ne vem pa če to drži….v dalmaciji so mi povedali, da moraš olivno olje dati v hladilnik in če postane trdo, ni redčeno z navadnim oljem.
nobeno izmed navedenih olj takrat ni ostalo tekoče v hladilniku, še najbolj redko je bilo merkatorjevo.
tako, da jaz priporčam vsem, ki niso neki specialisti, da ne bo nič narobe če bodo za čebulo prepražit uporabili olje iz lidla ipd….mogoče za solato kakšno domače dalmatinsko ali slovensko…. in to je to.
kako je z raznimi antioksidanti in podobnimi zadevami, pa ne vem.
kako se pridelujejo olja v različnih krajih, je pa tudi šavrinka že napisala…..razlike so, koliko to vpliva na kvaliteto ( KAJ SPLOH JE KVALITETNO OLJE?) pa je vprašanje.
Da ne bo kdo res tega verjel. Junija letos je ravno LIDL plačal 550 tisoč evrov kazni ravno zaradi zavajanja s svojim oljčnim oljem.
http://www.ilfattoalimentare.it/olio-extra-vergine-oliva-lidl-primadonna-antitrust-bertolli-carapelli.html%5B/quote%5D
Raziskava je bila objavljena v Nemčiji, neodvisno od proizvajalcev oljčnih olj in trgovcev.
Žal članka dnevnega časopisa nisem shranila, da bi Vam ga lahko posredovala. Pod besedo “Lidlovo” ni bilo mišljeno olje njihove blagovne znamke, temveč oljčno olje, ki ga prodaja Lidl in je ustrezalo testom.