Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Električarji prosim za pomoč, nasvet

Električarji prosim za pomoč, nasvet

Imam res star el. štedinik na te grelno plato.

Pri čiščenju sem ugotovila, da je ob strani tako počila (spodaj kaže priložena slika). Plata vse še normalno dela in vse…

(https://i.postimg.cc/DfCq6bkX/IMG-20220120-173453-edit-7807593414954.jpg)

zanima me samo če se kdo spozna ali je varno še kuhati,dokler se ne najde novega štedilnika. Samo toliko glede varnosti me zanima ali je varno uporabljati do zamenjave.

Hvala

Jaz bi uporabljal dalje ni pa treba ravno z vodo zalivat. Lahko pa samo ploščo zamenjaš da boš mirna. Če bo kaj narobe bo že KZS,FID izklopil elektriko.

Odgovor na objavo uporabnika
a n, 20.01.2022 ob 19:14

Jaz bi uporabljal dalje ni pa treba ravno z vodo zalivat. Lahko pa samo ploščo zamenjaš da boš mirna. Če bo kaj narobe bo že KZS,FID izklopil elektriko.

samo menjava plošče ne pride v poštev – iz razloga, ker je izredno star štedilnik in tudi energetsko potraten… zdaj sem ga imela,dokler je še bil, samo popravila vanj so pa stran vržen denar… bolj smiselno nabrati skupi za steklokeramičnega in bo tudi elktrično manj požrešen…

taj e star ziher 30 tako da žre ful elektrike, se pozna na računi, samo stroškovno ni šlo,da bi kupila novega in sem ga imela dokler je pač delal… popravila vanj pa vsekakor niso smiselna… potem raje šparat in čimprej novega steklokeramiko.

 

hvala – sej vode ne zlivam gor… edino me je strah, če včasih kaj slučajno skipi čez… upam,da ne bo kaj narobe  da me ne bi ubilo kje

 

Če je zadeva pravilno priključena in ozemljena, ti nima kaj biti.

 

to pa je ja, vse prav prikljuceno ze c. 30 let in se potem je elektricar varnostno preveril celo napeljavo predvsem v kuhinji tudi nazadnje l. 2018 in je blo vse ok.

Hvala vsem

Odgovor na objavo uporabnika
pomocka, 20.01.2022 ob 21:16

to pa je ja, vse prav prikljuceno ze c. 30 let in se potem je elektricar varnostno preveril celo napeljavo predvsem v kuhinji tudi nazadnje l. 2018 in je blo vse ok.

Hvala vsem

če je priključen 30 let…preveri če maš FID stikalo, tisto te zna rešiti, če se kaj polije ali kaj podobnega…jaz se ne bi igral . Tam spodaj imaš zihr grelc ok 1kw, napetost je 220 V

 

če ti uspe da ne rabš te plate si ga sploh zmagala. zakaj pa glih na štrom? plin ne pride u poštev? kuhališča (plinska, tud kaka steklokeramika) dobiš danes za kakih 200 €štedilnik (samostojni z ventilatorsko pečico9 pa za kak stotak več

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Odgovor na objavo uporabnika
whitecow, 21.01.2022 ob 00:15

če je priključen 30 let…preveri če maš FID stikalo, tisto te zna rešiti, če se kaj polije ali kaj podobnega…jaz se ne bi igral . Tam spodaj imaš zihr grelc ok 1kw, napetost je 220 V

 

če ti uspe da ne rabš te plate si ga sploh zmagala. zakaj pa glih na štrom? plin ne pride u poštev? kuhališča (plinska, tud kaka steklokeramika) dobiš danes za kakih 200 €štedilnik (samostojni z ventilatorsko pečico9 pa za kak stotak več

ne, plin raje ne… ker ni mestnega plina, bi morala jeklenke menjavat… tu pa priznam si nisem tolk zanesljiva, da bi si upala… znala bi ze zamenjat, samo nimam zaupanja potem v tesnjenje, in nocem ne sebe, ne drugih bog ne daj v luft spustit… tak da raj elektrika… ja se nagibamo v smer steklokeramike.. vem, da je ta stara zadeva ful energetsko požrešna…

Hvala za mnenja

fid  je na el. omarici… to mislis ane? to je ja…

tud mene skrbi da nau blo kaj narobe

nove indukcijske so ratale tolk poceni, da staro vrzi stran in kupi novo kuhalno ploščo. boš bolj mirna.

jst ne vem no ljudje, a pa ste hodili v šolo čips jest.

če je električna plošča 3kW in je indukcijska plošča 3kW, pol ne vem KJE boste zdej prišparal oz kje vi mislite da boste, ker je “stara” plošča “potratna”.

če obe jemljeta isto moč oz ENAKO energijo, ne bo nikjer prihranka. prihanek je v času, če bi z eno pol manj časa morali gret tisti “golaž”, ampak žal temu ni tako!

kar se pa tiče FID-a, vas bo varoval pred posrednim dotikom, če se bo tekočina polila direktno na grelno špiralo in na kako kovinsko maso in še to če je njgova vrednost 30mA, če je 300 mA vas že nebo varoval. Jasno je, da ob normalni uporabi in recimo uporabi tistih gumiranih ščitnikov pred vročino ko primete lonec z plošče, vam nima kaj bit, ob pogoju da nimate kakih malih otrok!

Odgovor na objavo uporabnika
krneki728, 21.01.2022 ob 09:33

jst ne vem no ljudje, a pa ste hodili v šolo čips jest.

če je električna plošča 3kW in je indukcijska plošča 3kW, pol ne vem KJE boste zdej prišparal oz kje vi mislite da boste, ker je “stara” plošča “potratna”.

če obe jemljeta isto moč oz ENAKO energijo, ne bo nikjer prihranka. prihanek je v času, če bi z eno pol manj časa morali gret tisti “golaž”, ampak žal temu ni tako!

kar se pa tiče FID-a, vas bo varoval pred posrednim dotikom, če se bo tekočina polila direktno na grelno špiralo in na kako kovinsko maso in še to če je njgova vrednost 30mA, če je 300 mA vas že nebo varoval. Jasno je, da ob normalni uporabi in recimo uporabi tistih gumiranih ščitnikov pred vročino ko primete lonec z plošče, vam nima kaj bit, ob pogoju da nimate kakih malih otrok!

moč je že ista… ampak koliko energije leti v prazno (ker je stroj star recimo), koliko časa porabi za segrevanje na isto temp. –  se pa potem pozna ane razlika.

Sicer pa hvala vsem za mnenje.

 

Mas za 40e

2 plati kot steklokeramika sam da utaknes v elektriko. Do takrat da zberes za novga.

Drgac pa. Sej mas se kako plato.pa to ne uzigi.

Ceprav jz mislim da nic ne bi blo.

 

Odgovor na objavo uporabnika
Buio, 21.01.2022 ob 10:12

Mas za 40e

2 plati kot steklokeramika sam da utaknes v elektriko. Do takrat da zberes za novga.

Drgac pa. Sej mas se kako plato.pa to ne uzigi.

Ceprav jz mislim da nic ne bi blo.

 

ja, hvala… to prvo kar predlagaš sem pomislila včeraj zvečer

Odgovor na objavo uporabnika
pomočka, 21.01.2022 ob 10:00

moč je že ista… ampak koliko energije leti v prazno (ker je stroj star recimo), koliko časa porabi za segrevanje na isto temp. –  se pa potem pozna ane razlika.

Sicer pa hvala vsem za mnenje.

 

Elektrika nikamor ne gre v prazno. Tudi, če je stara plošča. Če več časa rabi za segrevanje, potem bo več časa tudi vroča. V obeh ploščah je običajen grelec. Pa naj bo ta stara ali steklokeramična.

 

Odgovor na objavo uporabnika
robi9, 21.01.2022 ob 10:22

Elektrika nikamor ne gre v prazno. Tudi, če je stara plošča. Če več časa rabi za segrevanje, potem bo več časa tudi vroča. V obeh ploščah je običajen grelec. Pa naj bo ta stara ali steklokeramična.

 

v prazno v smislu, materiali uporabljeni so drugačni, slabše je izolativno narejen, vse segreva okoli… no kakorkoli… dejstvo je,da so starejši aparati energetsko potratnejši – to govorijo tudi energijski razredi.  pa moj račun za elektriko tudi 🙁

ko je tema ravno energetska bilanca,

sedaj so skoraj vsi sušilci s toplotno črpalko. večina ljudi uporablja sušilec za pozimi, da si posušijo cote (poleti po navadi sušijo zunaj na štrik), kak profit je potem, če ti toplotna črpa toploto iz npr kopalnice, ki jo ogrevaš z centralno, da moraš potem “z kaloriferjem” dogret, da te ne zebe ko se greš tuširat??? to toploto je pač potrebno dovest, al jo daš kot elektriko na sušilcu al pa na radiator centralne al pa na kalorifer! važn, da se dobr sliš- toplotna črpalka!

Odgovor na objavo uporabnika
krneki728, 21.01.2022 ob 10:44

ko je tema ravno energetska bilanca,

sedaj so skoraj vsi sušilci s toplotno črpalko. večina ljudi uporablja sušilec za pozimi, da si posušijo cote (poleti po navadi sušijo zunaj na štrik), kak profit je potem, če ti toplotna črpa toploto iz npr kopalnice, ki jo ogrevaš z centralno, da moraš potem “z kaloriferjem” dogret, da te ne zebe ko se greš tuširat??? to toploto je pač potrebno dovest, al jo daš kot elektriko na sušilcu al pa na radiator centralne al pa na kalorifer! važn, da se dobr sliš- toplotna črpalka!

 

sušilc s tč ne jemlje toplote iz okolice, ampak tisto lastno, ki jo sam ustavri preko “izgub”

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

mja, seveda

stara plata, na kateri pisker vode zagreješ do vrelišča v 15 minutah in indukcija, kjer je voda vrela v dveh porabita čisto isto elektrike, ker pač imata obe isto nazivno moč

 

naj ti namignem – pri stari plati se mora najprej zagret špirale, potem plata, potem pisker, nato šele voda

indukcija pa greje direktno pisker

 

LOOOOL

še pr štromariji ne veš, kaj govoriš

a res, potem pa to ni TČ, ampak zgolj  boljša “izolativnost”, ker ve se, kaj pomeni izraz TČ! samo zavajanje

normalno v kondenzacijskem stroju, grelec zagreje perilo in stroj, dvigne se temperatura perila in izpari en del vode, da se ta para kondenzira sušilec vleče zrak-ventilira -da para kondenzira. če torej tej pari odvzameš del toplote, seveda lahko privarčuješ del energije in jo vračaš nazaj v sistem, če gre tu za to “črpanje” je seveda tudi to korektno, se mi pa zdi, da kot navajajo to ne more bit 50%!??, ker del energije je v toplotni masi perila (ki s epo sušenju ohladi!), nekaj v masi stroja (ki s etudi ohladi v protor) in le del cca 3-5 litrov /kg v tisti kondenzirani tekočini. če perilo ne sme preseči 50 -60 st C je torej tale vode tam cca 60 st C max, koliko toplotne energije je v 3kg 60 st vode ??

Nima kaj bit, samo ne zlit gor eimerja vode. Pa ne pozabit ugasnit, ko nehate kuhat. To tako že veste…

> jst ne vem no ljudje, a pa ste hodili v šolo čips jest.

>če je električna plošča 3kW in je indukcijska plošča 3kW, pol ne vem KJE boste zdej prišparal oz kje vi mislite da boste, ker je “stara” plošča “potratna”.

 

Takšen strokovnjak kot ste vi bi moral vedeti, da priključna moč != poraba. Drugič raje jezik za zobe oz. prste v žep …

Vic indukcijske plošče je, da se zagreje tuljava v loncu, torej je vsebina lonca bistveno hitreje zagreta, kot pa navaden grelec, kjer mora toplota najprej prehajati skozi debelo kovinsko ploščo električnega kuhalnika in nato še čez dno lonca. Pri steklokeramični plošči je pa vsaj “steklokeramična” plošča bolj prevodna za toploto od navadne kovinske. Iz tega sledi, da, če je čas gretja hrane krajši, je tudi poraba elektrike manjša. Poleg tega ima indukcija pa tudi steklokeramična plošča še razne senzorje, kot je termostat, ki neha “kurit”, ko se vsebina lonca zagreje npr. na 100 stopinj ali se naprava samodejno ugasne po določenem nastavljenem času, vakuumsko so izolirane tudi nekatere posode za kuhanje, vakkum pa je najboljši možni izolator…

Najmanj energetsko portatna pa je seveda mikrovalovna pečica. Tam pa mikrovalovi grejejo direktno hrano, posoda pa naj bi ostala mrzla, razen, če je ne segreje hrana.

mah to je bil lapsus v zapisu- INDUKCIJA, ker ni bilo govora o indukciji pač pa o steklokeramiki.

torej da, če je čas krajši je poraba manjša, se strinjam, čas je pa krajši ker se greje manj “odvečnega” materiala posredno, ampak, tu ne gre za velike razlike, recimo izolativnost ali toplotna prevodnost el plošče napram stekleni, ni x 10, tudi masa tega dela je mala napram masi lonca in 3l juhe?!!!

če kuhamo 10 litrov golaža je potrebno dovest toliko energije da 10l golaža zavre, dodatnih 30-50 dag plošče je pljunek oz 3-5%. zato pa so različne rinke, da če kuhamo kavo za enega z 1 dcl vode, je masa plošče velika napram 1dc vode in džezve na ta velki rinki- mislim kaki komplikatorji. v normalnem segrevanju 1 litra mleka za čokolino ne bo poraba 2 x manjša na steklokeramiki!- bo šlo bolj za 15%.

zdej če ste tolk škrti, da vam 3 x tedensko gretje mleka za čokolino, pa 1dcl kavice tolk “nanese”, da greste konc leta na Maldive, potem ste res carji!!!

pa še to , tale “šparanje” vam nekaj doprinese polet, pozimi bi vam bilo od “odpadne” toplote kuhe še bolj toplo.

Ne gre se samo za prihranek pri porabi. Gre se tudi za prihranek časa. Čas za zavretje vode na indukciji je po mojih izkušnjah tudi za polovico krajši od časa gretja na navadnem električnem kuhalniku. Tuljava v loncu se zagreje takoj in toplota prehaja samo skozi eno plast lonca. Medtem kot rečeno se pri navadnem električnem kuhalniku že grelna uporna žica zagreje počasi, potem mora pa toplota še skozi kovinsko plast kuhalnika in nato še skozi lonec.

Pa tudi čiščenje ravne površine indukcije ali steklokeramike je bistveno lažje kot vsega ostalega. Na strani indukcije je tudi varnost, ker se indukcija ne greje, temveč se greje samo lonec.

New Report

Close