Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek električna centralna-stroški

električna centralna-stroški

Še kdo z električno centralno, peč elo BLOCK?
Stanovanje 35 kvadratov, res očitno slabše izolirano, starejše, sicer okna nova ( nova fasada bo drugo leto) toda strošek ogrevanja je bil decembra 120 evrov. Pa še ni bilo takšnega mraza. Dnevna soba s kuhinjo 21. 5 stopinj, spalnica, predsoba in kopalnica cc 18-19 stopinj. Poleti plačam 30 evrov elektrike.
Me je že kar groza položnice drug mesec, po temle mrazu,. December je bil mil v primerjavi z januarjem.

avodo greješ na štrom? ker poleti porabiš manj tople vode, bojler pa tud porabi kakih 10, 20 e štroma (govora je o končni ceni)

malce je drag ta tvoj špas. Drugo leto bo boljše (fasada)…kaj p aokna, so nova ali prepišna? ker če ti not piha te tud fasada ne bo rešla

klime nimaš za gretje? kaka micka ki greje pri -25 , stane tam 1,4 k € + montaža, ampak greješ se za par 10 € na mesec….. jaz mam druageč aermeca, greje do -20, ogrevana zunaja enota manabvljen (z wifi modulom) za dobreja tisočaka (micka mi nekako ne bi šla not (notranja enota, smo uporabili že obstoječo napeljavoi))

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Nimamo iste peči, ampak podobno razmerje poletje-zima smo imeli tudi mi decembra. Drugače se je meni zdel december kar precej mrzel.
Včasih je razlog tudi “prevelika” T gretja.

Avtorica piše, da imajo nova okna.

Pa kako poleti porabiš manj tople vode? Mi je več, ker se večkrat stuširamo in večkrat umivamo lase.

Oprosti, šele zdaj videla, da imate ok T.

Še vedno se mi pa zdi znesek kar ok, razen če ste s Primorske.

Avtorica piše, da imajo nova okna.

Pa kako poleti porabiš manj tople vode? Mi je več, ker se večkrat stuširamo in večkrat umivamo lase.[/quote]

prvič jo znaš že količinsko porabiti manj ker je zunaj precej toplo in se ponavadi raje z bolj mlačno.
drugi point je v tem da je sedaj zima, mraz, cevi ki so v zemlji (vodovod) se oz so bolj hladne kot poleti, kar pomeni da voda v sistemu je hladnejša kot poleti. Kar pomeni da voda ki jo porabiš iz bojlerja in se nadomesti iz sistema je hladnejša. Torej bo zmesna temepratura – temperatura po tuširanju v bojlerju nižja kt poleti, kar pomeni povečano porabo elektirčlne energije.

recimo sedaj en hitri, srednj ehitri tuš je primerljvi (po porabi ele enrgije za dogrevanje) z enim poletnim “namakanjem”. če se pa sedaj “namakaš” je pa poraba kar konkretna. Spremljam temp na bojlerju (displey) in vem kaj pišem

eno tako splošno mnenje..
namreč..
ogrevanje na elektriko je še vedno ceneje, kot če bi imeli npr na plin..
1. morate imeti plinsko peč..
2. dimnik..
3. meritve peči 1 x letno 30€
4. čiščenje dimnika 1 x letno 20€
5. plačate plin po porabi + 15€ “priključnine” če kej porabiš al pa ne..

brez elektrike tako niste v stanovanju/hiši..

tako da se pri plini ta strošek poveča..

četudi porabite malo več se to pozna zgolj 4 mesece v letu..

pa nobenih obiskov “majstrov”..

upoštevaj večjo priključno moč, opcijsko tudi menjavo priključka (iz eno na 3 faze, če je peč močnejša, če maš še el bojler& in če kuhaš mna štrom)

kar se zgoraj peči na plin tiče pol EUja ma peči montirane zunaj na prostem (se dobijo peči z azunanjo montažo) in če uporabljaš nizkotemperaturno ali kondenzacijsko peč dimnika niti ne rabiš…i sad nagradno pitanje..zakaj MI TEGA NIMANO NA VOLjO? in koliko ceneje pride taka peč v primerjavi z eno ki je v prostoru in uporablja dimnik, odvodnik?

Pa misliš, da se to ne izravna z bolj pogostejšim umivanjem poleti in na splošno tudi bolj izdatnim, ker se večkrat umije še lase?
Je pa verjetno razlika, če je v hiši več dolgolask ali pa en moški s kratkimi lasmi.

Pa misliš, da se to ne izravna z bolj pogostejšim umivanjem poleti in na splošno tudi bolj izdatnim, ker se večkrat umije še lase?
Je pa verjetno razlika, če je v hiši več dolgolask ali pa en moški s kratkimi lasmi.[/quote]

ne, se ne izravna. Ker tu ne gledamo količino porabljene vode, ampak temperaturno razliko. Ta pa je v zimskem času bolj izrazita kot poletnem. Poleg tega so poleti izgube bojlerja manjše kot v zimskem času iz spet istega nalsova. Ker je zrak toplejši

Ste me potolažili. Hvala. Sem se že bala, da je kdo drug priklopljen zraven. 🙂 Ker sosedi s termo akumulacijskimi pečmi, pa radiatorji plačajo bistveno manj. Pa se mi zdi, da imajo skoraj topleje kot jaz, sploh termoakumulacijska, taka stara, je očitno še vedno super.
Potem se moram pač sprijazniti, pa poleti malo na stran dati. 🙂 Ker drug mesec bo sigurno najmanj 150 glede na hud mraz, če si brezposeln, samo z invalidnino je tole zimo kar malo kriza. Bo bolje drugo zimo. 🙂
Se pa strinjam s simpl, če prav premislim, preračunam tole zelo drži. Sem imela prej plinsko peč, pa ni bilo opcije napeljati nove, oz. bi bilo grozljivo drago.

takole na uč 1m3 plina da za cca 9.5kwh energije..
če torej plačate cca 150€ elektrike na mesec- 15€ prispevkov..
in vzamemo za enotno ceno elektrike cca 0.07€/kwh
dobimo da vi porabite na mesec cca (150-15)/0.07= 1928kwh
če to podelimo na dan: cca 64kwh
oz na uro=2.7kw..
ne vem kakšno peč imate (kolk kW) ampak je tole kar dost..

izračun pomeni da bi 2.7kW grelna špirala grela 24h/7 dni..
kar pa skor ni za verjet..

ena povprečna poraba je cca 350kwh/mesec elektrike in cca 150m3 plina..za na uč ene 70m2(pozimi)
to skup znese cca 350kwh + 150×9.5= 300+1440= 1600kwh

vi porabite za pol manjše stanovanje za 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več kot v izračunu..

Ste me potolažili. Hvala. Sem se že bala, da je kdo drug priklopljen zraven. 🙂 Ker sosedi s termo akumulacijskimi pečmi, pa radiatorji plačajo bistveno manj. Pa se mi zdi, da imajo skoraj topleje kot jaz, sploh termoakumulacijska, taka stara, je očitno še vedno super.
Potem se moram pač sprijazniti, pa poleti malo na stran dati. 🙂 Ker drug mesec bo sigurno najmanj 150 glede na hud mraz, če si brezposeln, samo z invalidnino je tole zimo kar malo kriza. Bo bolje drugo zimo. 🙂
Se pa strinjam s simpl, če prav premislim, preračunam tole zelo drži. Sem imela prej plinsko peč, pa ni bilo opcije napeljati nove, oz. bi bilo grozljivo drago.[/quote]

zberi tistga jurja, jurja in pol pa nabavi klimo ki greje pri -25. Peč, radiatorje itd komot prodaš, dobiš del denarja in potem si nabavi klimo. Tam bo strošek gretja nekaj 10 €

Se pa strinjam s simpl, če prav premislim, preračunam tole zelo drži. Sem imela prej plinsko peč, pa ni bilo opcije napeljati nove, oz. bi bilo grozljivo drago.[/quote]

zberi tistga jurja, jurja in pol pa nabavi klimo ki greje pri -25. Peč, radiatorje itd komot prodaš, dobiš del denarja in potem si nabavi klimo. Tam bo strošek gretja nekaj 10 €[/quote]

Morda pa res, drugo leto. So povedali, da bodo v fasadi neke variante za klimo (se ne spoznam, morda odtekanje), ker sedaj nisi uspel dobiti dovoljenja za njo. Upam. Hvala.
Toda, ali bi bila klima resnično toliko ugodnejša varianta?

kolikor je meni znano, elektrika po predpisih ne sme biti glavni energent za ogrevanje stanovanjskih površin!!!

zberi tistga jurja, jurja in pol pa nabavi klimo ki greje pri -25. Peč, radiatorje itd komot prodaš, dobiš del denarja in potem si nabavi klimo. Tam bo strošek gretja nekaj 10 €[/quote] Ne vem če je to ravno sprejemljivo za vse, gretje iz klime je drugačno kot gretje iz radiatorjev ali peči. Pihanje toplega zraka po stanovanju ne ustreza vsem. Jaz sem to probal v prehodnem obdobju, pa mi ne sede, kljub dovoljšnji temperaturi, zaradi pihanja pride občutek, da je še vedno hladno. Zraven tega pa če češ pošteno segret tudi klima porabi ogromno.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Bilo včasih, so vmes spremenili pravilnik in je dovoljeno!

zberi tistga jurja, jurja in pol pa nabavi klimo ki greje pri -25. Peč, radiatorje itd komot prodaš, dobiš del denarja in potem si nabavi klimo. Tam bo strošek gretja nekaj 10 €[/quote]

Morda pa res, drugo leto. So povedali, da bodo v fasadi neke variante za klimo (se ne spoznam, morda odtekanje), ker sedaj nisi uspel dobiti dovoljenja za njo. Upam. Hvala.
Toda, ali bi bila klima resnično toliko ugodnejša varianta?[/quote]
Da bilo bi bistveno ugodnejše, težava je samo, če ste na kakem takem koncu kjer temperature gredo nižje (realno gledano, ne kar napišejo v navodilih) od -12, je potem težava, da bi uspeli gret, ker bi klimatska večkrat odmezavala. So pa tudi minusi, kot je suh (presuh) zrak v prostoru.

kolikor je meni znano, elektrika po predpisih ne sme biti glavni energent za ogrevanje stanovanjskih površin!!![/quote]Eh, ne vem , povej kje to piše in kdo naj bi to kontroliral in lahko preprečil? Ker kar nekaj ljudi je šlo iz olja na električno centralno, ko se je olje tako podražilo in takrat je bilo to smotrno, ampak zdaj pa spet ni smiselno.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

ja, ker klima pobira toploto iz okolice in je ne ustvarja, kot to dela el centralan (grelci grejejo vodo, pri klimi pa “zunanji zrak greje delovno sredstvo”. V bistvu pri klimi laufaš kompresor in par venitlatorjev (zunanja, notranja enota ). Kot drugo če pogledava priklopne moči ima klima tam med 1,5 in 2kW pri čemer odda 4-5, tudi 6kw grelne moči. To je pa tisto kar je tebi pomembno. Pa seveda do katere zunane temp dela in ali je zunanja enota ogrevana, ker led v enoti lahko privede do poškodbe propelerja in potem je klima neuporabna.

pri centralni pa je priklopna moč enaka grelni oz je grelna za kak {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja kot priklopna zaradi a izgub (jih je zelo malo, ampak so. še vedno imaš pri klimi na vloženo el energijo 3,4 večjo toplotno energijo. Drugače rečeno za 1 kwh porabljenega štroma lahko iz klime potegneš tudi 6 kw toplote. Oz v povprečno kotmot ene 3,4)

pri klimi je pa treba vedet da se vsake toliko “ustavi” zaradi defrosta, tko da če se ustavi ni nič narobe. je pa to proces ki traja 2,3 minute. Zavisi pa o dteg akako mrzlo je zunaj in kako močno teraš klimo, torej kakšen tolotni tok vlečeš ven. Bolj ko je mrzlo ni bo jko jo priganjaš pogostejši bodo defrosti. Amapk to ni nek bavbav. Glede na kvadraturo ki jo boš grela, glede na novo izolacijsko fasado + nova okna ne vidim neke hude po trebe po nažiganju klime do konca, tako da deforsit verjento ne bi smeli biti prepogosti

ja, ker klima pobira toploto iz okolice in je ne ustvarja, kot to dela el centralan (grelci grejejo vodo, pri klimi pa “zunanji zrak greje delovno sredstvo”. V bistvu pri klimi laufaš kompresor in par venitlatorjev (zunanja, notranja enota ). Kot drugo če pogledava priklopne moči ima klima tam med 1,5 in 2kW pri čemer odda 4-5, tudi 6kw grelne moči. To je pa tisto kar je tebi pomembno. Pa seveda do katere zunane temp dela in ali je zunanja enota ogrevana, ker led v enoti lahko privede do poškodbe propelerja in potem je klima neuporabna.

pri centralni pa je priklopna moč enaka grelni oz je grelna za kak {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižja kot priklopna zaradi a izgub (jih je zelo malo, ampak so. še vedno imaš pri klimi na vloženo el energijo 3,4 večjo toplotno energijo. Drugače rečeno za 1 kwh porabljenega štroma lahko iz klime potegneš tudi 6 kw toplote. Oz v povprečno kotmot ene 3,4)

pri klimi je pa treba vedet da se vsake toliko “ustavi” zaradi defrosta, tko da če se ustavi ni nič narobe. je pa to proces ki traja 2,3 minute. Zavisi pa o dteg akako mrzlo je zunaj in kako močno teraš klimo, torej kakšen tolotni tok vlečeš ven. Bolj ko je mrzlo ni bo jko jo priganjaš pogostejši bodo defrosti. Amapk to ni nek bavbav. Glede na kvadraturo ki jo boš grela, glede na novo izolacijsko fasado + nova okna ne vidim neke hude po trebe po nažiganju klime do konca, tako da deforsit verjento ne bi smeli biti prepogosti[/quote]
Zavajaš kravca, tudi klima porabi ogromno elektrike in teoretični izkoristek ne drži. Števec se vrti kot zmešan pri gretju klime. Vse je to nekje tam, kw energije ki jih rabiš za ogrevanje nekega prostora morajo od nekje prit in ti stanejo. Ne vem zakaj bi pretiraval s tem izkoristkom, ker ga ni takega kot je na papirjih, prav tako recimo vsi po vrsti lažejo z majhno porabo elektrike pri toplotnih črpalkah, doma pa hodijo v bundah ali pa plačajo take račune, da se primeš za glavo.

Jah, folk je blesav, kaj češ..
Sicer nimam močnejše klime za nizek minus, amapk ko sem novembra skoraj konstantno grel 60 m2 spodnji štuk bajte z micko 3.2 kw, sem štroma dodatno plačal samo 20 €…klime imajo daleč najboljši izkoristek…

Jah, folk je blesav, kaj češ..
Sicer nimam močnejše klime za nizek minus, amapk ko sem novembra skoraj konstantno grel 60 m2 spodnji štuk bajte z micko 3.2 kw, sem štroma dodatno plačal samo 20 €…klime imajo daleč najboljši izkoristek…[/quote]Pol si se pa zbudo al si pa tako kot eden, ki ima tu vikend in pokuri ajmer drv na dan, doma pa hodijo zaviti čez glavo v mantlih kot v Sibiriji.:-)

Thor, če bi bilo to res tako idealno, te potem vprašam, zakaj mnogi, ki imamo moderne klime, teh ne uporabljamo za ogrevanje, razen res izjemoma?

mi jo uporabljamo za dogevanje cello zimo, dan in noč, osrednja slovenija, za spodnji štuk, cca 50 m2, plačamo pa elektrike več cca 50 eur/mesec

New Report

Close