električni radiatorji
Ker imam “usposobljeno za bivanje” samo eno etažo v hiši, se bom
eno sezono grela na elektriko.
En oljni radiator (2500 w) že imam, zdaj me pa nekaj zanima.
V čem je razlika med tistimi ploščatimi (a so to konvekcijski al kaj)
za na steno (pritrdiš na nosilce) in navadnimi olnjimi električnimi
radiatorji?
Moči so oboji od 500 pa ke do 2500W, cene so pa ohoho drugacne.
Medtem ko recimo oljnega (iste moči) dobiš tudi za 10 jurjev tastarih
si tisti “ta fensi” vsaj trikrat do štirikrat dražji.
Zakaj?
V čem je fora?
Za moje pojme je pomembno, da ima termostat,ko doseže željeno temperaturo, da se izključi, ko temperatura pade pa se ponovno vključi.Za moje pojme je dobro tudi , da ima ventilator-hitreje segreje.Tudi oljni se bo izklopil, če ima termostat.Oljni naj bi po izključitvi bil še nekaj časa topel, se pravi oddajal toploto?!.Če bi jaz nabavljal elek.radijatore, bi definitivno nabavil konvektorski-z ventilatorjem.So pa malo dražji.Če vas zanimajo vtipkajte v iskalnik “konvektor”.
Pred nakupom,primerjajte cene na http://WWW.ceneje.si.Želim vam toplo poceni zimo.LP.
No pa naj ti povem, da sva se z mojim odločila da ne bova imela centralne in imava zato samo te radiatorje od firme Glamox. Te radiatorje imata tudi moja starša.
V čem je razlika. Ni razlika v tem da so bolj fensy. Ti radiatorji delujejo na principu kroženja mrzlega in toplega zraka. Nimajo nobenih ventilatorjev ampak delujejo čisto na principu fizike. Spodaj gre mrzel zrak noter, ki gre skozi grelni del in nato na vrhu topel ven. Kaj dosti se pri tem radiatorju tudi ne more pokvarit, razen če imaš elektronski prikazovalnik in potem senzor za zaznavanje temp. Lahko pa imaš analognega, ki ni niti najmanj slag in je rezultat enak (prižiga se samo takrat ko je treba).
Poraba je majhna zaradi tega ker ti radiatorji takoj zagrejejo zrak in s tem tudi sobo. In ko jih ugasneš tudi takoj nehajo gret, kar npr. pri oljnih radiatorjih tega ni. To se najbolj pozna v jesenskem in spomladanskem (in pri zdajšnih toplih zimah). Ko je zunaj toplo je radiator še kljub temu topel in moreš zaradi pretoplega zraka odpret okno. razlika je tudi v delovanju.
Seveda je razlika tudi v izgledu in praktičnosti.
Če se ne nameravaš potem gret z električnimi radiatorji, se mi zdi b0oljše za eno sezono in mogoče potem samo za rezervo kakšno sobo za dogrevat, raje vzet oljni radiator, ki je seveda cenejši, v enem letu se ti pa ne bo poznalo, če boš kurila s tem in ne z Glamoxovim radiatorjem.
Nama v glavnem pride kurjava v dobro izolirani hiši dosti ceneje, če kuriva z električnimi radiatorji, kot pa da kuriva na plin oz. olje (v vsakem primeru pa potrebuješ elektriko). Pa še investicija je dosti cenejša.
Za vsak slučaj pa če pride do izpada elektrike imava pa v dnevni sobi lep kamin, ki je dovolj močan da lahko zagreje dnevno sobo, kuhinjo in hodnik.
V vmesnem času ko pa še ni tako mrzlo si pa grejeva s klima-napravami, ki pa so še cenejše od radiatorjev (v porabi), vendar pridejo v poštev samo pri zunanjih temp. do -5°C.
Gledala sem za moč 2000W, in taka je cena na ceniku.
Za oljne pa poglej na katerokoli stran ki pjih prodaja…tega za
41 ojrčkov sem našla na “ceneje.si” in je res skrajna, ampak so pa
od 40-60 ojrotov.
Aha pa še nekaj. Oljni radiator 2000W in konvekcijski radiator 2000W ne moreš primerjat. Konvekcijski radiator porabi npr. za en enak prostor kot oljni radiator nekje 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} manj energije kot oljni.
Zakaj pa? Konvekcijski radiator ima dosti večjo grelno površino kot oljni. V enem od njih je približno 1km dolga žica, ki greje ta zrak. Torej ker je njegova površina večja seveda več zraka zagreje v neki enoti kot pa oljni.
Ventilatorja kot sem pa prej omenila pa nimajo ker delajo na vzgonu toplega zraka. Topli zrak je torej lažji od mrzlega. Zato bi tudi bilo nesmiselno, če bi npr. vlekel mrzel zrak od zgoraj in pihal ven odspodaj (sploh ne bi delal, če ne bi imel kakšnega dodatnega “pospeševalnik” zraka, ki bi porival topel zrak dol pod mrzlim).
Kaj ta forum nima moderatorja,ki bi pobrisal neumnosti,ki se pišejo tukaj?
Vsak električni radiator ima približno 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} izkoristek!Kam pa lahko gre energija drugam,kot v toplotno?Pri novi varianti vas greje predvsem nateg trgovcev in proizvajalcev:)))