Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Elektrika račun

Elektrika račun

A ste že prejeli račun za elektriko za oktober?

Ja sem,20e je več kot navadno,nisem pa več uporabljala elektre kukr sicer

Zdaj, ko je Trump zmagal, bo elektrika zastonj. Če bi bil pa še Janša predsednik, bi nam elektro plačeval, da smo priklopljeni na štrom.

Od Geni še ni računa.

Odgovor na objavo uporabnika
Korošica670b, 08.11.2024 ob 08:13

A ste že prejeli račun za elektriko za oktober?

10€ manjši kot do zdaj.

Vampire dance, 08.11.2024 ob 08:47

10€ manjši kot do zdaj.

16 eur manjši kot prejšnji mesec.

BABICA, 08.11.2024 ob 08:46

Od Geni še ni računa.

Jaz sem ga pogledala na portalu in je 15 evrov manjši kot za september.

Ja ok, če so manjši, ampak poglejte porabo ane, kolk je porabe september pa znesek, pa porabe oktober pa znesek ! Jaz tud lahko mam vse pržgan v septembru pa je velik račun, v oktobru pa nimam pa je seveda manjši mesec, zaradi manjše porabe ! DDDDDD

Evo. Jaz bom pa kar račun prpopal od prejšnjega  meseca in še enega nazaj. Pa mi naj ena dobra duša izračuna ali je ceneje ali dražje, ker meni se res ne da poglabljat v te njihove bloke in vsako posebej potem drkat.☝️😁

IMG 20241108 103256

IMG 20241108 083240

modrivrag, 08.11.2024 ob 10:38

Evo. Jaz bom pa kar račun prpopal od prejšnjega  meseca in še enega nazaj. Pa mi naj ena dobra duša izračuna ali je ceneje ali dražje, ker meni se res ne da poglabljat v te njihove bloke in vsako posebej potem drkat.☝️😁

IMG 20241108 103256

IMG 20241108 083240

V septembru je bil račun 53€ + DDV za 332 kWh

V oktobru je račun 87€ + DDV za 666 kWh – torej kar nekaj ceneje, ker gre za 100% večjo porabo.

Tudi jaz pogrešam in se bojim zneska…..

stara forumašica, 08.11.2024 ob 10:47

V septembru je bil račun 53€ + DDV za 332 kWh

V oktobru je račun 87€ + DDV za 666 kWh – torej kar nekaj ceneje, ker gre za 100% večjo porabo.

O ja, potem bom pa ta mesec še bolj navil.☝️😁 Hecam se. Bom še počakal naslednji mesec in potem primerjal. Saj ni problem. Lahko bi zdaj odštel fiksne stroške, pa še vzel v poštev ceno kwh in primerjal po posameznih blokih, pa se mi res ne da. Ker tako na pamet reči, da je kar nekaj ceneje ker je šla poraba za 100% gor je težko. Sem od oka predvideval, da bo račun malo čez sto za prejšnji mesec. Za 150 eur bi se moral bolj potrudit s porabo. To mi je brez računanja v glavi. ☝️😁 Ta mesec predvidevam da bom porabil med 200 in 300 kwh. Potem bom pa videl koliko me bodo opalili, ker je že zimska tarifa. Po občutku bo za 300 kwh čez 80 eur. Torej več kot do sedaj. Bomo videli.☝️😁

A nisi ti tumbal, da si porabil samo 165kWh? Še celo s sliko si se hvalil.

Haha.

Tuml.

Modri vrag si pri E3?

Si Primorc?

Anonimen15748292, 08.11.2024 ob 19:24

A nisi ti tumbal, da si porabil samo 165kWh? Še celo s sliko si se hvalil.

Haha.

Tuml.

Sem, en mesec nazaj. Ne oktobra. Ta mesec bom porabil med 200 in 300 kwh. Bolj 300 kot 200. Nismo vsi narejeni čredno, da bi bilo vse monotono in enako vsak mesec. ☝️😁 Še kaj?

Računi za oktober so glede na kWh nižji kot september.

Ker je v veljavo stopila nižja omrežnina na kWh od prej. Bloki skoraj nimajo veze, razlika je manj kot 1 cent med njimi, pa v vseh je omrežnina na pporabo nižja kot prej.

Računi za november bodo pa dražji, ker bo to prvi mesec z višjimi fiksnimi omrežninami na obračunsko moč zaradi bloka 1. enako decembrski, januarski, februarski. Potem pa spet cenejši, ker je blok 1 mimo, ostala bo spet samo cenejša omrežnina na porabo. Tako kot v oktobru.

No, pa niti zimski računi ne bodo nujno višji. Če imate relativno nizko obračunsko moč in hkrati noro visoko porabo, recimo 2000 kWh ali 3000 kWh na mesec, boste višje fiksne stoške dobili not z nižjimi cenami omrežnine na kWh.

računi za okt, 09.11.2024 ob 15:26

No, pa niti zimski računi ne bodo nujno višji. Če imate relativno nizko obračunsko moč in hkrati noro visoko porabo, recimo 2000 kWh ali 3000 kWh na mesec, boste višje fiksne stoške dobili not z nižjimi cenami omrežnine na kWh.

Ne bo ne. Ker zdaj je cena recimo višja in dogovorjena moč recimo 3,8 kw. Prej je bila obračunska moč 7 kw in cena nižja.

V bistvu pa pri sami porabi v ceni omrežnine po časovnih blokih sploh ni neke razlike v ceni. Velika razlika je pri dogovorjeni moči po časovnih blokih. Ta je pa fiksna, če porabiš kaj ali ne.

Zna bit pa dražja sama elektrika po kilovatni uri od januarja dalje, ce bodo ceno sprostili prosto po Prešernu. Tako da ceneje nikakor ne bo. Saj zato je šlo, da več pograbijo.

Ne bo ne. Ker zdaj je cena recimo višja in dogovorjena moč recimo 3,8 kw. Prej je bila obračunska moč 7 kw in cena nižja.

V bistvu pa pri sami porabi v ceni omrežnine po časovnih blokih sploh ni neke razlike v ceni. Velika razlika je pri dogovorjeni moči po časovnih blokih. Ta je pa fiksna, če porabiš kaj ali ne.

Ja, to obojno drži. Ampak omrežnina na porabljen kWh je pa od oktobra nižja kot je bila do oktobra. Tako da tisti, ki res veliko porabi, bo profitiral glede na prej (doler ne bo šel čez obračunsko moč – tega pa tudi 2 leti ne bo, penalov)

Sama cena elektrike je pa drugo, to bomo pa šele videli, če bodo podaljšali regulacijo cene. Nekaj se je začelo govorit, da jo mogoče bojo.

računi za okt, 09.11.2024 ob 15:42

Ja, to obojno drži. Ampak omrežnina na porabljen kWh je pa od oktobra nižja kot je bila do oktobra. Tako da tisti, ki res veliko porabi, bo profitiral glede na prej (doler ne bo šel čez obračunsko moč – tega pa tudi 2 leti ne bo, penalov)

Sama cena elektrike je pa drugo, to bomo pa šele videli, če bodo podaljšali regulacijo cene. Nekaj se je začelo govorit, da jo mogoče bojo.

Ne, so se zazihral.  Niso neumni. Ne gre tako kot ti praviš, Če veliko porabiš so ti dali tudi visoko dogovorjeno moč.

Ne, so se zazihral.  Niso neumni. Ne gre tako kot ti praviš, Če veliko porabiš so ti dali tudi visoko dogovorjeno moč.

Seveda gre. Ne glede na dogovorjeno moč je omrežnina na porabljen kWh nižja kot je bila prej. Dogovorjeno moč pa lahko tudi znižaš, če res misliš, da ti bo to koristilo

Tu sta dve postavki, eno je fiksna omrežnina, ki jo gledaš ti. Variabilna omrežnina, ki bo v vseh blokih nižja kot do zdaj, si pa zanemaril.

Če ti pokuriš 1500 kWh na mesec (to pomeni 2kWh konstantno 24 ur na dan cel mesec), boš po novem imel 30 € nižnji račun za variabilni del. Koliko boš za fiksni del plačal, je pa odvisno od obračunske moči. Če ti nekak rata pokurit 3000 kWh na mesec, boš mel nižji račun kot prej, čeprav ti bojo fiksni strošek nabili.

Pa tudi ne pozzabit, da nižjo omrežnino na kWh mamo za vseh 12 mesecev, bistveno dražjo fiksno omrežnino pa samo za 4 mesece (zimske).

računi za okt, 09.11.2024 ob 15:58

Pa tudi ne pozzabit, da nižjo omrežnino na kWh mamo za vseh 12 mesecev, bistveno dražjo fiksno omrežnino pa samo za 4 mesece (zimske).

Nič ni ceneje😁. Pojdi računat za celo leto in v poštev vzemi ceno omrežnine po kwh. Ne le fiksno. Dražje je. Ne veliko, ampak je dražje.

Zdaj recimo dokler se ne zaračunajo penalov bi jih lahko okrog prinesel. En primer, za dogovorjeno moč 3,8 kw nabil porabo na 2000 kwh. Sam ne vem zakaj bi šel to delat sebi v škodo, če ne nucam.

računi za okt, 09.11.2024 ob 15:55

Seveda gre. Ne glede na dogovorjeno moč je omrežnina na porabljen kWh nižja kot je bila prej. Dogovorjeno moč pa lahko tudi znižaš, če res misliš, da ti bo to koristilo

Tu sta dve postavki, eno je fiksna omrežnina, ki jo gledaš ti. Variabilna omrežnina, ki bo v vseh blokih nižja kot do zdaj, si pa zanemaril.

Če ti pokuriš 1500 kWh na mesec (to pomeni 2kWh konstantno 24 ur na dan cel mesec), boš po novem imel 30 € nižnji račun za variabilni del. Koliko boš za fiksni del plačal, je pa odvisno od obračunske moči. Če ti nekak rata pokurit 3000 kWh na mesec, boš mel nižji račun kot prej, čeprav ti bojo fiksni strošek nabili.

Pa ne bluzi. Ne dovolijo ti tako nizke dogovorjene moči če si v preteklosti imel tako visoko porabo. Da bi pa ta mesec povečal za 500 procentov porabo glede na lansko leto,  pa nimaš razloga. Saj nimajo končane le 4 razrede osnovne, da bi bili tako neumni.

Vse sem ti napisal. Kaj je fiksno in kaj ni. Če razumeš pojdi računat. Če ne, ne filozofiraj v 3 pizde materne.☝️😁

Je pa strah ljudi neupravičen. Jaz lahko letos recimo porabim dvakrat več elektrike kot lani, pa ne bom plačeval nič dražje elektrike, oziroma omrežnine. Bodo mi pa potem maja meseca predlagali novo višjo dogovorjeno moč, ki ima višjo tako fiksno ceno omrežnine kot po porabi elektrike. In takrat bom rekel, “na hvala, prihodnjo sezono bom porabil manj kot sem lani”.

New Report

Close