elektronske cigarete
Ponavadi sem decembra še veselo kadila na balkonu in zunaj, letos me pa nenormalno zebe in razmišljam o elektronski cigareti. Navadnih ne morem kaditi notri, ker smrdi, za te elektronske pa pravijo, da ne smrdijo in da lahko kadiš tudi v lokalu, na letalu in podobno.
Uporablja kdo elektronske cigarete? Kako so se obnesle? Ste zadovoljni? Imate kak nasvet pri nakupu?
Info iz prve roke, če te kaj zanima na zs umetnost2033@gmail.com
Info iz prve roke, če te kaj zanima na zs umetnost2033@gmail.com
[/quote]
Sem načela, da če nekaj vprašam na javnem anonimnem foumu, naj bo tudi odgovor napisan javno in anonimno, ker ga bo prebralo več ljudi in informiranost ljudi je ena zelo dobra stvar.
Če pa misliš, da je tvoja izkušnja z elektronsko cigareto iz prve roke tako zelo intimna, da je ne moreš deliti javno, pa čeprav anonimno, si pa tvojega odgovora res ne želim, ker nočem posegati v tvojo intimo.
Ni afnanje, če greš iz navadne cigarete na elektronsko, v želji po prenehanju. Kadila sem leta, potem pa kupila elektronsko, kombinirala dober mesec z navadno in po 1 mesecu nehala z navadnimi. Občasno mi je potem zapasalo še kak dim, sem vzela elektronsko, pa se je tudi tu počasi nehalo. Nekadilka sem skoraj 4 leta, veliko v družbi kadilcev, pa me do danes še ni prijelo, da prižgem. Tako da to ni potuha ampak za nekatere pomoč. Zame definitivno je bila.
Sem načela, da če nekaj vprašam na javnem anonimnem foumu, naj bo tudi odgovor napisan javno in anonimno, ker ga bo prebralo več ljudi in informiranost ljudi je ena zelo dobra stvar.
Če pa misliš, da je tvoja izkušnja z elektronsko cigareto iz prve roke tako zelo intimna, da je ne moreš deliti javno, pa čeprav anonimno, si pa tvojega odgovora res ne želim, ker nočem posegati v tvojo intimo.
[/quote]
Sem ti hotela ponudit komplet z etuijem in še nekaj polnil, ker sem jaz prenehala, ampak si načelna in očitno ne potrebuješ mojih “intimnih” izkušenj in gratis zadeve
E-cigareto (EC) lahko kupiš fizično v specializiranih trgovinah ali pa preko spleta iz tujine. Priporočam sicer obisk trgovine, saj ti tam lahko svetujejo in ti pomagajo izbrati tisto kar ti je všeč.
Prav imaš, EC ne smrdi in se ne zažira v tkanino. Vse kar je efekta glede vonja je, da te bodo obiskovalci spraševali, če spet pečeš piškote, v primeru da imaš okus tekočine po piškotih recimo. Navadno so te vonjave prijetne (vanilija, jagoda, itd). Moti pa lahko megla v prostoru, če uporabljaš tako napravo.
Kakšne izkušnje z EC imajo ljudje si lahko prebereš tukaj https://zgodbe.slo-vaper.com/
Ne poslušaj takih kot so Schildkrote, saj je neodgovorno, če nekoga, ki ima težave pri opuščanju kajenja, prepustimo temu početju, namesto da bi ga seznanili z vsemi informacijami, na podlagi katerih bo lahko sprejel utemeljeno odločitev. Ena takšnih je, da poskusiš alternativne produkte, če vse preostale metode za prenehanje kajenja ne delujejo.
Ostale informacije:
Z 11.3.2017 je začel veljati tudi prepoved uporabe elektronske cigarete v zaprtih javnih prostorih ne glede na vsebnost nikotina. Globa zoper ta prekršek je 125€ za fizično osebo in od 4.000 – 33.000 € za pravno osebo. Elektronsko cigareto boste v zaprtih javnih prostorih lahko uporabljali le v kadilnicah.
Prepoved prodaje na daljavo povezanih izdelkov (preko interneta, telefona, e-pošte,…) velja za elektronske cigarete z ali brez vsebnosti nikotina vključno s sestavnimi/rezervnimi deli ter za nikotinske in breznikotinske e-tekočine.
Ali je uporaba e-cigaret varnejša od kajenja?
Da. Na podlagi dosedanjih ugotovitev strokovnjaki ocenjujejo, da so e-cigarete približno 95 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolj varne od cigaret. Kajenje je povezano s številnimi zelo resnimi tveganji za zdravje za kadilce in tiste, ki so v njihovi bližini. Zato kadilci, ki preidejo s kajenja tobačnih cigaret na uporabo e-cigarete, bistveno zmanjšajo pomembna tveganja za svoje zdravje.
Je pasivno vdihavanje pare iz e-cigaret nevarno?
V nekaterih študijah so v pari e-cigaret ugotovili prisotnost toksičnih snovi, vendar je njihova koncentracija bila tako nizka, da niso predstavljale tveganja za zdravje prisotnih. Ni dokazov, da je pasivno vdihavanje pare nevarno, vendar priporočamo spoštljivost pri uporabi e-cigarete v bližini drugih, zlasti nekadilcev.
Je uporaba e-cigarete enaka kot kajenje cigaret?
Uporaba e-cigarete se razlikuje od kajenja cigaret. Uporaba e-cigarete običajno vsebuje krajše in daljše potege skozi daljše časovno obdobje; to pa zato, ker e-cigareta segreje kovinsko tuljavo, ki nato upari e-tekočino (pomislite na kotel). Mogoče boste začutili potrebo, da morate narediti nekaj potegov iz e-cigarete v času, ko prej niste kadili; to ni nič, kar bi vas moralo skrbeti, saj boste skozi čas osvojili način, kako uporabljati e-cigareto.
Ali je je uporaba elektronske cigarete cenejša?
Da. Potem ko boste enkrat kupili izbrani začetni komplet je potrebno le občasno zamenjati uparjalno glavo (grelno tuljavo), ki stane nekaj evrov ter kupiti izbrano e-tekočino, kjer se cene navadno začnejo nekje pri 4 € za 10 mililitrov. Zelo kmalu boste opazili prihranke v primerjavi z rednim kupovanjem običajnih cigaret.
S katero elektronsko cigareto začeti?
To je stvar osebne odločitve. Elektronske cigarete s tanki za ponovno polnjenje (druga in tretja generacija) omogočajo uporabo široke palete arom in pri inhaliranju ponujajo boljšo uporabniško izkušnjo. Vendar pa je teh modelih na začetku morda potrebno nekaj več časa, da se jih uporabnik privadi. V primerjavi z elektronskimi cigaretami, ki so po videzu spominjajo na klasične cigarete (prva generacija), so te novejše naprave zmožne dostaviti tudi večje koncentracije nikotina. Pri odločitvi vam lahko ponudijo nasvet specializirani prodajalci, na voljo pa so tudi številni internetni forumi (slo-vaper.com, slo-vape.si) kjer uporabniki razpravljajo o prednostih in slabostih posameznih modelov.
Forum kjer najdeš veliko informacij: slo-vaper.com ali slo-vape.si
Trgovine: Pyursmoke (LJ), Qvapehouse (MB, CE, MS)
Združenje Vejperjev Slovenije: https://zv-slo.si/
FB: https://www.facebook.com/groups/slovenijavape/
Sam uporabljam vcasih to zadevico. Kot je rekel predhodnik, je treba tulljave menjat nekako na en mesec (verjetno je odvisno tudi od casa uporabe, upora, itd.)
[attachment=0]2017-12-04_09h35_32.png[/attachment]
Juice – po nekaj preizkusenih proizvajalcih – uporabljam skoraj izkljucno od SC (https://www.get-sc.de/liquids.html)
Nasplosno zelo prakticna zadeva, sploh v zimskih dneh, ko se cloveku ne da vedno na mraz. Osebno priporocam tudi vsaj dva rezervoarcka za e-tekocino, saj cloveku ob kavi ponavadi pasejo eni okusi (kava, tobak, piskoti,…), sicer pa drugi (sadni, svezi,…).
Najlepša hvala!
Sicer je moj trenutni namen, da se izognem juranjemu zmrzovanju na balkonu, a če mi uspe obvladat e-cigareto, bi verjetno kar prešaltala na njo in počasi zmanjševala do nule. Poznam jih nekaj, ki uporabljajo e-cigarete z aromatičnimi tekočinami brez nikotina, ker jim je kao fajn, ampak jaz sem trenutno nikotinski odvisnik in mislim, da ni primerljivo.
Še 1x najlepša hvala.
[/quote]
to je pravi ODGOVOR!
Prav imaš, nikotin je za kadilca od začetka nujnost. Sčasoma boš ugotovila, da lahko bistveno zmanjšaš nikotin, ker ga kasneje ne boš potrebovala toliko. Jaz osebno sem iz 18mg (zelo veliko nikotina) po treh mesecih prišel na 3mg in tam ostal tri leta.
Ravno par dni nazaj je kolega vejper (kadilec vsaj 30 let) bil pri svoji zdravnici zaradi preteklega problema pljučnega emfizma. Tako je pisal v FB chatu:
“Fun fact – moja osebna zdravnica podpira e.cigarete
ko je videla rezultate zadnjega pulmološkega pregleda, se ji je kar smejalo
meni pa tudi
šokiral me je, ko mi je povedala, da sicer bolniki z emfizemom redko nehajo kaditi
ponavadi se vdajo in hitro umrejo
je pa res, da je emfizem bolezen, ki prizadene najhujše kadilce
take, ki imajo največ težav nehat
jaz sem uspel spravit pljuča na športni nivo
kapaciteta se je povečala skor pol litra v enem letu
s 5800 na 6200″
Pri EC je predvsem pomembno, da se pravilno podučiš glede pravilne uporabe, saj mnogi prenehajo bodisi zato, ker nimajo ustrezne naprave ali pa zato, ker ne znajo pravilno uporabljat. Ko jim naprava spušča po žepu ali pa, ker je glava zapacana, se jim ne da več zezat s tem in grejo na pumpo po škatlo čikov.
Jaz kot prvo napravo bi ti priporočal tole: https://www.qvapehouse.com/si/izdelek/aspire-kit-zelos/
12?!? Resno?
—
Jaz ponavadi mesam 6 mg ce gre za sladkobno-aromaticne okuse (npr. Kapucino, Burbon-Vanilla-Tabac, itd.), oz. 3 mg pri sadnih.
12 mg bi mi (mi je) nagnalo solze v oci. Pa kadim (kadar kadim) “normalne” cigarete.
Temu se reče nepravilna raba v kombinaciji z uporabo modificiranih naprav brez kakršnekoli varnosti (mech modi). Podobno kot bi rekel, da je uporaba telefonov nevarna in kazal te slike:
[img]https://cdn.images.dailystar.co.uk/dynamic/33/photos/261000/620x/Phone-Burns-464046.jpg[/img]
Svetujem uporabo reguliranih naprav priznanih proizvajalcev.
bravo! odlicno povedano…jaz sem v UK kjer je tobak okoli 7x drazji … (dobra motivacija !!)… Sem na pro po 16 mescih in mi dim cigarete zdaj kar smrdi! Prej nisem mogla nehati misliti na cigareto recimo po jedi, na zuru itd…zdaj je to moje jutranje ali ko sem fraj, drugace ni vec potrebe po nikotinu… Zanimiva je evolucija…startala s 16-24 in vec mg/ml, MTL(mouth to lung-usta v pljuca) verzijo z visokim uporom zazigalne vrvice (2 ohm) in zelo majhnim ustnikom, in zdaj imam oba, sub ohm za ogromen oblak direkt v pljuca in ta starega za tako, ko se mi zdi… in od 0-0.3mg/ml, zacela z okusi tobaka, in cim bolj podobno tobaku, in kaka 2 mesca bi ubila za ‘pravi’ dim…pol pocasi na vse bolj sladko…zdaj mi je skoraj vseeno ali je vanilija, jagoda, cokolada ali kakroli kar ni limona ali menta… Kar je tukaj pomembno je, da v tem procesu odvajanja ne pokleknes, nic vec cigarete… in temu je potreben dovolj dober kit, sistem … ne neka palcka ki ti zazge prste po 3 dimu, in traja baterija 5 ur ampak mod od 2,5k mAh in tank -rezervoar ki ima moznost reguliranja pretoka zraka in moznost zazigalne nad 1 Ohm.