Endodont in čakalne vrste, a je kakkšen zobar?
Mal sem brskala po spletu za endodonta (čiščenje zavite zobne korenine), pa nič kaj ne najdem.
Okvirno me zanima cena za en zob in seveda kje ste bili vi in a mogoče koga priporočate.
A so res čakalne dobe na napotnico več let.
Pa zanima me kaj se zgodi, če čakaš leto dni. Zob je zaprt, živc je odmrl sam (2 leti po novi plombi). Problem je bolečina višje nad dlesnijo, a samo na dotik. Kakšne so posledice, če se to čaka 1 leto?
Moram se odločiti, pa se ne znam.
Bolecina ze ne pomeni nic dobrega, postane lahko le se slabse, moje laicno mnenje. Caka se pa res vec let, sem ze veckje slisal.
Enaaa, 09.06.2021 ob 20:03
Po moje imaš pa korono. A cepila si se že? Mal heca:))) Drugače pa, če boš čakala, bo zob itak za izdret. Že če greš samoplačniško, ful čakaš. Npr. dr. Potočnik, ki je res dober, ima dolgo čakalno dobo za samoplačnike. Osnovno zobozdravstvo je pa že zdavnaj propadlo, žal.
Ravno sedaj razmišljam. Imamo javno zdravstvo. Super. In potem sem šla na net, pa, če sem razumela pravilno, lahko zob, ki ni več živ, sam izpade (v najslabšem primeru lahko uniči še okoliške zobe). Lahko traja več mesecev, nekje piše, da mogoče tudi leto ali več. Mene boli na pritisk, kar pomeni, da je vneto.
Gledala sem tudi za čakalne vrste. Sem videla, da napotnica pod hitro pomeni, da čakaš 400 dni, sicer še dalje, za redno. Leto ima pa 365 dni.
Očitno za določen del populacije javno zdravstvo sploh ni več realno dosegljivo.
Dejansko niti nimam izbire.
Ravno včeraj sem si ogledovala nohte in se spraševala, zakaj imam polno belih lis na njih. Res jih je veliko. Na internetu sem našla, pod “kaj povedo nohti o zdravju”, da to pomeni, da telesu manjka cinka. In potem sem ugotovila, da je cink ključen tudi za imunski sistem. Kar bi pojasnilo, zakaj sem tako utrujena zadnje čase. Nenormalno utrujena. Seveda sem pod totalnim stresom in očitno je stres in ta vnetni proces v zobu naredil svoje. Vnetje najbrž spodbudi imunski sistem….
Ne da bi vedela, sem jedla več beljakovin (v bistvu jih dobim le z jajci) in cinka (mandlji) zadnje dni, ker sem bila res tako “švoh”, kar zanašalo me je od šibkosti, čisto nevede in dejansko je bilo danes res nekoliko bolje.
pitra, 10.06.2021 ob 07:39
Kar nekaj težav, ki jih naštevaš lahko omiliš ali v celoti odpraviš: dvig imunskega sistema, bolečino, vnetje in stres, če boš jemala CBD smolo z visoko vsebnostjo kanabinoidov in polnim spektrom.
Naredi takole, 10.06.2021 ob 07:20
Ja razpadlo je. Naredi takole pojdi k svojemu zobarju zahtevaj nujno napotnico saj imas nujno stanje z bolecino in s to nujno napotnico v roku 24 ur na stomatolosko lj ali endodent lj
Kar vrti se mi zadnje čase (od šibkosti), pa sem mislila, da bo že bolje, danes je pa spet slabše. Očitno se nekaj dogaja v mojem telesu, najbrž je bil zob samo še tista pika na i, k mi je sesul imunski sistem.
Čim prej pojdi samoplačniško, drugače boš ob zob pa še kakšnega drugega. Če te boli na pritisk, je že vse vneto pod zobom in imaš lahko notti gnojni mehurček, ki je vir nadaljnje okužbe in ta gre lahko naprej celo na kost čeljusti. Jaz sem imela podobno kot ti in se je potem na rentgenu videlo, da je že prizadeto kostno tkivo, k sreči pa je bilo šele v začetni fazi in se je po zdravljenju regeneriralo. Če ne, bi pa zobje popadali ven en za drugim..bila pa sem v Ljubljani v Clarusu.