Energijske pijače
Pozdravljeni,
nisem povsem prepričana če sem se obrnila na pravi naslov ampak vseeno upam, da mi lahko nekako pomagate. Imam kar nekaj vprašanj, na katera bi res rada izvedela odgovore. sicer sem že brskala po spletnih straneh, a bi rada dobila še odgovor od kakšnega strokovnjaka.
Ker delam na raziskavi o vplivu energijskih pijač na človeka (in na njegov krvni pritisk in srčni utrip), sem prišla do nekaterih vprašanj na katere ne najdem jasnega (vsaj približno pravilnega) odgovora.
Zanima me ali energijska pijača lahko deluje na različne ljudi različno? Npr. da telo nekoga rabi več časa, da doseže učinek energijske pijače.
Ali telesna teža lahko vpliva na to koliko se pritisk poveča po zaužitju energijske pijače? (dokazano je da se krvni tlak in srčni utrip nekoliko povečata po zaužitju le te)
Ali morda tudi redno uživanje kave vpliva na rezultate te raziskave – ali se pritisk in utrip povečata po zaužitju energijske pijače.
Ali se morda telo lahko navadi na vnose energijske pijače, npr če piješ večkrat na teden. Pri enem preiskovancu sem izmerila krvni pritisk 132/92, ki pa je ostal enak tudi po zaužitju energijske pijače. v čem bi lahko bil vzrok? Oseba je povedala da ne pije kave, ampak pije energijsko pijačo nekajkrat na teden. (raziskava je potekala z osebami starimi 17 – 18 let).
Se opravičujem, če sem postavila preveč vprašanj ali pa če sem morda zgrešila temo. (mimogrede se mi je zdela ta o prehranskih dopolnilih še najbolj primerna)
Najlepša hvala za odgovore!!
Lep pozdrav, J.
Lep pozdrav!
Sicer nismo ravno pravi naslov, nekaj informacij pa lahko podamo
Seveda lahko energijske pijače na različne ljudi vplivajo različno. Že navadna kava ima zelo različne učinke-nekatere prebudi, drugi gredo po zaužitju lahko takoj brez problema spat. Poznamo tudi več vrst rastlin z vsebnostjo kofeina… Recimo kava učinkuje nekako pol ure po zaužitju in obdrži učinek nekje 3 ure, medtem ko se pri guarani v kri izloča počasi in je občutek energije daljši…
Energijske pijače so namenjene dvigu energije za krajši čas. Za celostno dobro počutje in dvig energijskega nivoja pa se navadno uživa Q10, ubiquinol utd.
Vse bolj so interesantna prehranska dopolnila, ki nekako dajejo energijo, povečujejo koncentracijo, fizično in psihično zmogljivost in hkrati ne motijo spalnega režima (rhodiola, eleuthero…), kar pa za energijske pijače ne velja.
Pri energijskih pijačah je pomembno, da preučite sestavine in njihovo posamezno delovanje (kofein, guarana, taurin, L-carnitin….), le tako boste lahko bolj natančno preučili tudi učinke.
Seveda pa se pri pretiravanju z energijskimi živili tudi pretirava in jih s časoma potrebujemo več… saj se jih telo privadi in manj odreagira.
Bo za enkrat dovolj?
Predlagam, da še malo pogooglate po kliničnih študijah…
Lep pozdrav,
Lucija Š. Grah