Eno vprašanje tistim, ki imate velik hipotekarni kredit
Zanima me, koliko obroka mesečno plačujete.
Midva se namreč odločava za novo stanovanje in obroka bi imela okoli 180.000. Me ja kar malo groza, ko pomislim, čeprav nam trenutno to ne bi bilo problem plačevati. Čez 10, 15 let pa se lahko vse obrne…
Sposodila bi si 25.000.000 in vsega skupaj vrnila čez 50.000.000.
Je to normalno? 1x več?
Sem si mislila, da vseeno ne bo 1x več za vrniti. Joj, kako banke služijo!!
Sem v dvomih, ampak če ne bom tvegala, ne bom imela nič. Je tako?
Hvala
Midva imava kredita nekaj čez 90.000/ mesec. Pri najinih plačah to še nekako gre, sploh če pomislim, da imam rešen stanovanjski problem. Vzela sva 12.000.000, 15 let ga bova vračala in ga preplačala za okrog 5.000.000 se pravi 17.000.000.
Ne vem pri kateri banki ga nameravata vzeti a to je več kot oderuško in jaz si ne bi upala spustit v kaj takega. Sicer pa je odvisno od vajinih mesečnih prihodkov. Srečno
Sem naredila domačo nalogo namesto tebe. Inf. izračun na BA-CA za 25 mio na 25 let vrže ven anuiteto 154.200 sit za komintente (kar itak postaneš avtomatično), kar pomeni v 25 letih odplačanih 46 mio (namesto 54 mio). Ampak ostali stroški niso upoštevani, no, ampak te bi morala plačati tudi v svoji banki. Nekaj se pa le pozna, a ne?
Ja midva ga imava , da sva rešila stanovanjski problem . 25 let 160.000 sit /na mesec , že eno leto ; vrnila bova pa cca 48.000.000 (vzela sva 27.000.000) Pa kaj !!! Brez tega bi bila še vedno podnajemnika . Če fino “zagusti” pa stanovanje prodaš in greš spet za podnajemnika . Ali bi ti komu posodila denar za “celo življenje ” za majhne obresti ? Verjetno da ne , zakaj bi banka ? Tisti ljudje od tega živiji !!!
Ko sem kupovala stanovanje sem naletela na prodajalca, ki je prodajal stanovanje zaradi previsokega odplačevanja kredita. Mesečni obrok hipotekarnega kredita je znašal cca.110.000,oo sit. Z ženo sta bila srednje situirana z dvema šoloobveznima otrokoma in veliko so si privoščili.
Izračunaj koliko mesečno porabite, kakšni so vaši prihodki. To kar Manca predlaga, da prodaš stanovanje ko zagusti ni ravno na mestu.
Ob takih posojilih se mi kar lasje dvigajo!
Moje osebno mnenje je, da se veliko bolj splača vzeti kar največji (glede na kreditno sposobnost) znesek kredita na čim krajši čas odplačevanja in to z zavarovanjem, ne pa na hipoteko (čeprav je obrestna mera malenkost slabša). Na krajše obdobje se obresti ne nabere toliko, pa tudi svoje bodoče dohodke lažje predvidevaš. Če odplačuješ res velik obrok, to lažje zdržiš en krajši čas (npr. 3 ali 5 let), kot pa v nedogled, zraven se pa še bojiš, da ne bi nenadoma ostal brez dovoljšnjih dohodkov za odplačevanje obrokov (banka ima hipoteko na tvoje stanovanje in ga v primeru, da obrokov ne moreš več plačevati, lahko proda).
Če so trenutno dohodki veliki, se bolj splača še nekaj časa ornk šparat, nato pa šele kredit vzet za razliko do cene stanovanja.
Vsaj jaz bi tako naredila.