ENODNEVNI IZLET
Za enodnevni obisk priporočam Škofjo Loko! 🙂 Mesto samo je res lepo, tortice pri Homanu zelo dobre, lahko se sprehodite do gradu in pogledate muzej, mogoče tudi do Starega stolpa na Kranclju in ostankov Starega gradu. V bližini je še več pohodniških točk, npr. Lubnik, Križna gora (tam je za moje pojme zelo dobra gostilna za kako kosilo) … Od kulturnozgodovinskih točk pa mogoče lahko omenim še Crngrob, Suho …
Sama sem napisala nekaj prispevkov o zanimivostih v okolici Škofje Loke, upam da bodo komu v pomoč:
Članek o Crngrobu[/url]
Zanimivosti na Mestnem trgu[/url]
Suha pri Škofji Loki[/url]
Sama vem, da mi, ko raziskujem slovenske kraje, vsake informacije prav pridejo! 🙂
Razne krajše potopise zbiram na svojem blogu. Upam, da se najde kaj koristnega in primernega za enodnevni izlet:
LP,
Mare
http://www.mojalbum.com/bojler/socerga-veli-badin
Na tem spletnem naslovi imam veliko število prekrasnih izletov.
http://www.mojalbum.com/bojler/rakitovec-lipnik-kavcic-rakitovec
Čudovit izlet po Slovenski Istri še posebej v lepem vremenu, ko ni burje.
Če le morete obiščite tudi Gostilno Milana Palčiča in si za normalno ceno privoščite fuže s tartufi, kalamare, obolo ali pa čisto navadno toda fantastično enolončnico – mineštro -bobiči. Milanu nič govoriti. Sam vas bo postregel, da ne boste mogli verjeti.
Živjo,
spodaj je še nekaj predlogov, malce manj znanih, ki jih zgoraj nisem zasledila.
– prikupen, manjši živalski vrt je v Horjulu, natančneje v vasi Vrzdenec (roj.kraj Cankarjeve matere). Na Vrzdencu je tudi lepa, stara cerkvica. Potem pa si lahko privoščite še pešpot do Korene (cc. 1 ura hoje) – navrhu je zelo lep razgled; po želji se do tja lahko zapeljete tudi z avtomobilom.
– Jezersko (jezerce, manjši muzej, adrenalinski park …), pozimi sankanje, drsanje. Poleti nudi prijetne sprehode; po ravnem ali navzgor, npr. do Češke koče.
– Polhov Gradec (graščina), okrog so luštni hribčki, Dvor pri Polhovem gradcu (cerkev iz stoletja), primerno za piknik, sprehode, oglede.
– Iški vintgar (za piknik in sprehod, ob vročih poletnih dneh prijetno hladi)
– Pekel pri Borovnici (slap, narava)
– Sveti trije Kralji nad Rovtami. Tam je zelo lepo. Vedno mi vzame dih.
– Devinski grad pri Trstu. Grad na pečinah nad morjem je res presunljiv, priporočam da parkirate 3 km pred njim in se do njega sprehodite peš po potki – Rilkejeva pot, ki nudi čudovite razglede. To je ideja za romantične, družinske ali prijateljske sprehode.
– Za družine z otroci: pozanimajte se in se pridružite slovenskim geocacherjem, iskalcem zakladov na lepih krajih po celem svetu. V Sloveniji je takih točk – zakladov več kot 1000, in idej za izlet potem nikoli ne zmanjka. Otroke to popolnoma prevzame, in ni več težav s hojo, izleti, motivacijo… (geocaching.com)
RAKITNA
za več idej, kam na izlet, predlagam obisk http://www.malipotepuhi.si, kjer je baza različno zahtevnih potepov z otroki po Sloveniji – po hribih in dolinah. Za tiste, ki radi potujete tudi kam preko meje, pa so tudi predlogi in nasveti za potovanja po različnih celinah.
Velja pogledat: http://adf.ly/W50Ix
mi smo letos spomladi bli v Prekmurju… pa se mi zdi, da je odlično za enodnevni izlet… iz LJ maš max 2 uri vožnje… zjutraj greš in se zvečer vrneš. vmes pa uživaš 🙂 šli smo do bukovniškega jezera pa pol do medičarstva, kjer smo ustvarjali srčke.. otroka sta bla nadušena… pol smo šli še do grada na goričkem, tam smo spet meli opcijo ustvarjanja… in zaradi najmlajšega smo morali nujno obiskat čebelji grad… v glavnem ogromno stvari… še se vrnemo.. škoda, da takrat nisem našla tega linka, ampak ok, bodo ideje še za naslednjič, ene smo že doživeli
1. Kumrovec- etnološki muzej na prostem, Krapina- muzej neandertalca
2. Vitanje- “vesoljski muzej”
3. Rogla- razgledni stolp, Lovrenška jezera
4. Sečoveljske soline- dva muzeja
5. Piran- akvarij, potapljaški muzej
6. Seča- Forma Viva, vrt kaktusov, fitnes na prostem
7. Izvir Save pri Zelencih, koča v dolini Tamar
8. Slap Savice, dolina Vole, Korita Mostnice
9. Tolminska korita, izvor Soče, Kekčeva koča ob izviru Soče
10. Jezero Jasna, Koča v Krnici- Kranjska gora
11. Krško- Svet energije
12. Socerb- grad, Sveta jama
13. Nanos- gostilna pri Ježu
14. Ajdovščina- izvir Hublja
15. Vipava- izvor Vipave
16. Devin- izvir Timave, Devinski grad, Rilkejeva pot
17. Lignano (Italija)- živalski vrt in peščena plaža
18. Velika planina, Kamniška Bistrica, v kampu lahko prespiš v leseni hišici- bungalovčku
Toliko zaenkrat, drugače pa idej kolikor hočeš!
.
.
.
.
Mi smo bli čez vikend v pomurju. Hvala HannaB za posredovan link!
Imeli smo se res super… vsi, ki ste zgrešili http://www.visitpomurje.com/druzinski-centri
res smo meli lepo vreme, ni blo nekaj ekstra gužve, narava je čudovita, jesen v pravem pomenu besede! itak za kopanje idealno, poleg vsega, kar smo počeli… se podili po gozdu, celo iskali zaklad. da o hrani ne pišem!
priporočam!
Čudovite destinacije za enodnevne izlete:
Rajski otok-Proseniško 6 km iz Celja,
Šentjur pri Celju imaš stvari za ogledat za dva dni,
Dolina Kolpe, Vinica čudovito,
Sevnica grad za najmanj dve uri, stari in novi del mesta, industrijski prodajalni Lisca in Kopitarna, bovling, cerkev sv Nikolaja, čudoviti kmački turizmi
Brestanica grad, bazilika
Na Kras v Grahovo brdo na pršut itd……………..
Mogoče komu pride prav:
Živjo!
Pred kratkim smo s prijatelji obiskali Vače..in bili navdušeni!! Sploh se nisem zavedala, kaj vse se da videt tam! Vaška situla, lesene etnološke skulpture, sušilnica za lan, vaška tehtnica, star vodnjak, Cerkev sv. Andreja, fosilna morska obala in središče Slovenije – geoss. Na srečo smo čisto po naključju pri situli srečali gospoda, ki je član gledališča (Kolenc?) in je samo za nas uprizoril pravo gledališko predstavo!!! In čeprav nismo imeli otrok s seboj, ki bi gotovo uživali še bolj, smo se res zelo zabavali. O sušenju lanu nam je tako pripovedoval palček, na geossu pa nam je dvorni norec! povedal čarovnijo o ljubezni.. vse skupaj je bilo prav ganljivo..in neverjetno zanimivo!
Res, toplo priporočam!!! Lepo je videt ljudi, ki s tako srčnostjo in navdušenjem izletniku prikažejo delček Slovenije!
Mi smo ravno med prazniki bili na krajšem, poldnevnem izletu pri malo znanem slapu na Gorenjskem, priporočam obisk, več pa na spodnji povezavi
Mi smo tud že bli na Vačah in je blo super dobr. Moji stari mami, ki je praznovala 70 let, smo pripravli praznovanje na tak način in so nas vodili po turističnih točkah in zraven so ble zeloo zabavne točke.
Sploh je pa res veliko za videt, ljudje so prijazni in vodenje, ki smo ga doživeli je res edinstveno in zabavno..
Drugač pa ja, Trenta je itak vedno zakon 🙂