Erasmus+
Zdravo, torej kot študentka 1. letnika, se zelo zanimam za erasmus+. Ker pa sem študentka izredne smeri, ne dobimo kaj dosti informacij o takih zadevah in projektih, zato me zanima, če se tu najde kdo, ki kaj več ve o tem. In sicer koliko prej se je treba prijaviti? Se izvaja pouk v drugih državah v njihovem jeziku? Kako pa je potem z izpiti, ki jih zamudiš na matični fakulteti, kdaj se opravljajo? Ti univerza najde nastanitev? In pa če greš na izmenjavo za 6 mesecev, ti potem ostane še 6 mesecev v dobrem. Se lahko v zadnjem letniku ponovno prijaviš z erasmusom na praktično usposabljanje?
Hvala za vse info.
Živijo,
predlagam da ali v referatu za dodiplomski študij ali na domači strani svoje fakultete preveriš kako je z izvajanjem mobilnosti.
Nekaj lahko najdeš tudi tu:
https://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/program_erasmus_plus/
Pred odhodom na fakulteti dorečeš katere obveznosti boš opravila na izmenjavi. Moraš pa biti pozorna kam greš; na nekaterih fakultetah imajo predavanja/vaje v angleškem jeziku, na drugih pa v njihovem domačem jeziku (npr. portugalščina).
Tudi študentje rednih smeri so primorani, da se o tem pozanimajo. Izredni študij nima nobene veze s pomanjkanjem informacij. V večini imajo fakultete pred začetkom prijav predavanja in informirajo študente o celotnem postopku. Za datume poglej stran fakultete kjer študiraš.
Tudi podatke o prijavi imaš na spletu. Včasih ima posamezna fakulteta interne roke in obrazce, da se naredi selekcija in se vnaprej določi kdo bo nominiran za posamezno institucijo. Potem se moraš držati rokov za prijavo na univerzi – vse je objavljeno na spletu.
Na izmenjavo sem šla 2x. Tuji univerzi sta ponujali nastanitve na univerzitetnih kampusih, na eni so bile ob moji prijavi proste le še 3 sobe in sem jo komaj dobila (zaradi prevelikega števila študentov je ni dobil vsak). Ostali so iskali sami, privat, kar ni bilo lahko, saj je bilo ogromno povpraševanja, kot tujec si avtomatsko v slabšem startu. Na drugi univerzi so poiskali nastanitev vsem, ki so se prijavili v določenem roku. Stvari so odvisne od institucije na katero se prijavljaš – torej poglej njihovo spletno stran, piši njim, ko imaš vprašanja. Poglej Erasmus skupine na FB. Preberi mnenja študentov, ki so že bili na izmenjavi.
Svetujem ti tudi, da se pred prijavo pozanimaš o cenah bivanja. Bila sem v dveh državah in v eni so najemnine izjemno visoke (kar sem vedela vnaprej). Zato je fajn, da preračunaš kakšen je tvoj budget.
Za informacije o jeziku predavanj si spet poglej predmetnik fakultete. Definitivno so predavanja v njihovem jeziku, imajo pa marsikje tudi programe v angleščini ali pa vsaj določene predmete. Tudi težavnost študija je bila pri meni v obeh primerih visoka, razlik med erasmusi in njihovimi študenti ni bilo. To poudarjam zato, ker imajo nekateri napačno predstavo o izmenjavah in mislijo, da narediš izpite z levo roko.
Če greš na študijsko izmenjavo za 6 mesecev, lahko greš še 1x za šest. Hkrati ti za prakso ostane dodatnih 12 mesecev.
PS: Erasmus je super izkušnja. Prijavi se. Ne bo ti žal!