Eros:Psi
Mene je knjiga navdušila… kdor jo je prebral le enkrat na hitro, pa vrjamem, da ni mogel videti in razumeti njenega bistva. Tudi jaz sem bila najprej kritična do določenih stvari, ker sem sicer “znanstven človek”, skeptik in statistik, ampak ko sem knjigo 2x prebrala, je vse dobilo smisel 🙂
No, moje bolj obsežno mnenje pa lahko preberete na http://ednevnik.si/entry.php?w=enea&e_id=159258
rovtar, ti pa očitno knjige sploh nisi prebral, tako da niti ne moreš biti “zahojen” kritik (pravzaprav res nič ni narobe, če nekdo nekaj skritizira- pač njegovo mnenje), ampak si zahojen ker kritiziraš nekaj, kar nisi prebral 😉
No, jaz sem knjigo bral počasi. Mesec in pol, s svinčnikom in papirjem. Vmes se vračal poglavja nazaj ter prebiral razlage na internetu. Tu ne gre za nerazumevanje, ampak za nestrinjanje z nekaterimi idejami, ki so v knjigi predstavljene. Sicer je knjiga dobro napisana, koncept je zanimiv in izviren in kapo dol pred delom, ki ga jaz ne bi bil zmožen spraviti skupaj. Ampak kot sem rekel, s to doktrino se ne strinjam.
Zanimivo.Najbolj “pametni” so tisti,ki knjige sploh niso prebrali.Kako lahko komentiraš vsebino knjige,ki je nisi niti prebral?Aja,vem kako!.Tako da slepo slediš mnenju ostalim,Takemu mnenju ki je pač najbolj ˇ”verjetno”.Sicer pa po eni strani to razumem.Koliko “nategancij doživimo” čez dan?Veliko.Spet odvisno če temu verjameš ali ne.Raznorazne ponudbe “čudežnih” zapestnic ki ti dajo energijo,ali pa še celo izpolnijo skrite želje (!),od raznoraznih tablet ki odpravijo vse vaše zdravstvene težave,do takoimenovanih knjig za “samopomoč” ki vas bodo naredile srečne in bogate ipd..lahko bi naštevala do jutri.Glede na to,ni nič čudno,da je odziv ljudi tak.Vendar je moj komentar v tem primeru tak : poizkusite! Če si knjige ne morete kupiti ali izposoditi v knjižnjici,pojdite na fb stran od knjige,prijazno vprašajte če vam jo kdo posodi.Izmed 8268 ljudi vam jo bo skoraj sigurno kdo posodil.Če vam po prebranem še vedno ni všeč,niste ničesar izgubili,seveda pa velja svoboda govora in vsako mnenje je treba spoštovati!
Jaz jo berem te dni. In mi je všeč. Je pa tudi res da že nekaj let prebiram o osebni rasti, o vzgoji otrok, da me zanimajo medsebojni odnosi. In mi je knjiga – taka je moja ugotovitev – kot potrditev osebnega razumevanja moje psihe, delovanja in razmišljanja.
Sem si jo pa izposodila v knjižnici. In to je to. Brez tega pa onega mnenja, pa zakaj, pa kdo pa kako… Če želiš jo preberi, če ne pa ne. Kar se tiče branja in listanja po knjigi – jaz vedno začnem na prvi strani. Tud film začnem gledat na začetku.
Ena prispodoba : ko se rodimo, nimamo zob in nima smisla da bi nam kdo dal jabolko za jest :).
P.S.
pred o nečemu sodite, preden nekaj ocenjujete je pametno, da sami o tem pridobite lastno izkušnjo… Upam da poznate tisti indijanski pregovor: ”Ne sodi človeka preden v njegovih mokasinih ne prehodiš vsaj 10 milj.”
Lep dan M.
Pozdravljeni!
Na začetku bi povedala, da knjige še nisem prebrala, a jo imam namen kupiti.
Vsem tistim, ki knjigo kritizirate, bi dala prav in tudi vsem tistim, ki jo hvalite, bi dala prav…
Zakaj?
V mojem življenju sem prebrala kar nekaj knjig in vsaka knjiga je nosila sporočilo oz. je avtor hotel nekaj povedati. Ne avtor, ne knjiga nista kriva, če sporočila nisem najdla ali dojela. Vsak dojema stvari iz svojih lastnih izkušenj…..
Prav pa je, da so mnenja različna in da vsak zagovarja svoje stališče, ki v njega verjame.
Ker se sama zelo rada učim iz svojih lastnih izkušenj, bom knjigo kupila in si ustvarila svoje mnenje o vsebini….. in če mi bo všeč, jo bom priporočila….. če mi pa ne bo všeč, je pa ne bom grajala…….,do spoštovanja avtorju, ker je porabil toliko truda, časa,…
Ne glede na to, da knjige nisem prebrala, bi pa avtorju čestitala za estetiko.
(Za vsakim dobrim konjem, se dviga prah)
Lp N.
outsajder… tisto je pregovor. Malo se pouči, predn globokoumiš 😉
kurnik… ti si pa res ena kura, če slepo slediš mnenju drugih. Brez zamere 😉
Sicer sem pa vesela, da knjiga večini ljudi, ki so jo prebrali, pomaga na zelo različnih področjih. Tudi meni je prinesla nepredstavljivo veliko pozitivnih sprememb – v meni in posledično okoli mene. Vem, da se sliši precej neverjetno in “čarobno”, ampak ni – vse eno moraš tudi sam kaj narediti za to, te pa knjiga odlično usmeri na pravo pot, brez da sploh veš kako in kdaj.
Vsem, tako “skeptikom” kot tistim, ki so knjigo prebrali, priporočam v branje super intervju z avtorjem knjige, Erosm: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=enea&e_id=164461
no ja morm rečt da je to knjigo kupila moja mama in se mi na začetku ni zdela dokaj prida, še norca sem se delal iz nje. potem pa vidiš to povezanost med številkami, zgodbice, skrivnosti in sploh to da avtor ni znan. morm rečt da bi knjigo prebrau ampak sam zarad firbca. ampak me malo skrbi ker je 777 strani. še harryja poterja nisn prebrau pa me je tak zanimu… skratka te vse skrivnosti bi me pritegnile, ko pa vidiš ceno te pa kr mine… 😀
Do sedaj sem prebral približno polovico knjige. V njej ne vidim čisto nič posebnega. Stil pisanja mi sploh ni všeč, vsebina še manj. Ne vem zakaj eni tako hvalite to knjigo. Žal mi je bilo, da sem zanjo plačal teh 77 eur. Za ta denar bi dobil več knjig meni osebno ljubih avtorjev. Tudi o teh 7 skrivnostih življenja ne bi zguljal besed. To so vse avtorjeve domneve brez nobenih konkretnih dokazov. Skratka knjiga se mi zdi le en velik marketing kar se tudi ujema s tem, da je avtor lastnik oglaševalske agencije..
paoloscoletta, počakaj da prebereš do konca, potem ti bo še manj jasno zakaj so vse ženske mokre ob njenem prebiranju. Stil pisanja je res precej amaterski. Kljub temu da se hvali s popolno slovenščino, v knjigi uporablja besede kot so nona, kar nikakor ni zgled lepe slovenščine. Ampak ok, vse to je postransko. Sama filozofija kar se tiče REI se mi zdi do neke mere OK, če bi skromno ostala pri tem kar je, možen model predstavitve uma, osebnosti. Pot v transcendentne vode je tu zgrešena, neprimerna in tudi obupno površna. Gre za nekaj kar se je porodilo v avtorjevi kuhinji, nekakšna nedeljska filozofija nekoga, ki se mu zdi in verjame da so stvari takšne in takšne. Papir namreč vse prenese. Njegova filozofija je celo na zelo enostavnem, skoraj otroškem nivoju.
Seveda ni težko najti čredice naivnih ljudi, ki so pripravljeni verjeti čemurkoli. Stil pisanja je očitno v svoji preprostosti pisan na kožo določenemu profilu ljudi, ki se potem z vsebino lahko identificirajo. Če bi bila ista vsebina, ista sporočilo, predstavljeno na drugačen način, recimo v manj poljudnem, bolj znanstvenem jeziku, se ti isti ljudje verjetno v tem ne bi našli. Ker pa se, so pripravljeni sprejeti vse to kot neovrgljivo dejstvo.
Moj vtis je, da je ta knjiga kompenzacija za avtorjev ego, ki je očitno precej utrpel po njegovem razhodu z Lano. Svoje mučeništvo in svetništvo (Lana je v knjigi demonizirana – gudrun) je moral predstaviti širnemu svetu. In čeprav ne potrebuje javnega priznanja (anonimnost pisca), to ni noben dokaz ponižnosti, saj se ego lahko identificira s čimerkoli in se od tam napaja. In uspelo mu je, povzdignil se je v svetnika, v novega preroka. Tako hudo mu je ena pička zbila samopodobo. Hej, tudi mi smo šli skozi to, se pobrali in šli dalje. Nismo potrebovali javne razglasitve našega svetništva in njene demonskosti, ampak smo sprejeli, da je na obeh straneh bilo nekaj prav in nekaj narobe.
Načeloma mi je vseeno če se ljudje gredo takšne ideološke igre in kulte osebnosti. Niso ne prvi in ne zadnji. Malo sem samo razočaran, da sem iz radovednosti tudi sam podlegel temu dragemu štosu.
Zdravo,
kaj mi je extra padlo v oči pri tej temi? No, razen Rovtarja ne poznam nobenega nicka – pa dosti berem oz. spremljam forum. Nihče od redno sodelujočih piscev ni niti črhnil tule. Vsi, ki ste pisali slavospeve Psom, ste mi popolnoma neznani, in res je čudno, da noben od vas ni nikjer komentiral ničesar drugega, razen famoznih Psov.
No, ja.
Še moj skromen prispevek: knjigo sem si sposodila v knjižnici, brez, da bi prej karkoli slišala o njej. Po par straneh sem jo z začudenjem probala prelistat naprej, in povsod se mi je zdelo isto s… Potem sem jo mirne duše nesla nazaj v knjižnico. Toliko o tem.
Tudi jaz sem si jo sposodila v knjižnici in sem jo potem tudi kar hitro nesla nazaj – v veselje tistim, ki so bili za mano v čakalni vrsti. Prebrala sem enih 50 strani, pa mi enostavno ni bilo za naprej brat. O knjigi sem prej slišala eno lepo desetminutno predstavitev ene prizadevne mladenke na stojnici na knjižnem sejmu, še v roke mi je dala knjigo, da sem si lahko pogledala, kako je postavljena in vezana. Zaradi te zagrete predstavitve sem se tudi postavila v čakalno vrsto v naši knjižnici. Potem pa – kot že napisano na začetku – mi knjiga sploh ni potegnila. Še najmanj od vsega se mi je zdela zabavna.
@šnirnc:
Dejansko si rekla nekomu, ki je samo povedal, da so ga bolj prepričali skeptiki (ki načeloma tudi bolje argumentirajo svoje trditve), da je neumen, ker slepo sledi tujim mnenjem? Medtem ko ti slepo slediš mnenjem, izraženim v neki kvazifilozofski knjigi, ki je s ceno 77€ več kot očitno le primer precej dobro izvedene marketinške poteze? Želodec se mi obrne, ko vidim kak komentar v smislu tega, kako je neka motivacijska knjiga (in to je v najboljšem primeru tudi vse, kar tole je) nekomu obrnila življenje z roba propada na stanje perpetualne ekstaze (oziroma vsaj tako to navadno izpade)… Prav tako se mi zdi izjemno žalostno, da zagovorniki teh kvazifilozofskih ezoteričnih bedarij ne vidite ironične kontradiktornosti lastnih trditev. Skratka – bravo. Če avtor proda vseh 7777 knjig, bo bogatejši za dobrega pol milijona evrov. Za primerjavo – Sir Terry Pratchett, eden mojih najljubših avtorjev, čigar knjige imajo milo rečeno mnogo več globine od tegale sranja, bi za isti denar prodal dobrih 100.000 knjig. Navsezadnje pa je denar samo materialna lastnina, ki je ne potrebuješ – zato ga raje predaj avtorju knjige, ki ti je to razodela.
Knjigo berem. Že po prvih straneh me je potegnila vase, ker dejansko vidiš v njej svoje življenje, če si le vsaj malo pripravljen odpreti svoja obzorja resnici.
Tisti, ki jo tako zelo kritizirate, čeprav je sploh niste prebrali, vam lahko rečem samo eno – žal mi je za vas. Če bi se vsaj toliko potrudili, da bi knjigo prebrali do konca, vam garantiram, da bi se sramovali zgornjih komentarjev. Kako lahko nekdo komentira “okus jagode”, če vanjo še ni ugriznil??
Tisti, ki ste začeli brati knjigo in ste kritični, ste se samo zbali spoznati resnico o sebi – za vas je še kanček upanja, da nadaljujete z branjem in spregledate, kako ste lahko srečni v življenju.
Tisti, ki pa je sploh niste niti pogledali – vi se boste vedno “obračali po vetru”, nikoli ne boste zaživeli tako kot si vi želite, ampak tako kot mislite, da boste ugajali drugim – ste zato srečni?