Etažna centralna kurjava
pozdravljeni,
a mogoče kdo ve, kako bi se dalo naredit etažno centralno kurjavo v bloku, ki ima kurjavo speljano preko toplotne oskrbe?
V našem primeru je tako, da imamo kurjavo preko toplotne oskrbe Maribor in plačjujemo mastne denarce.
Se da sploh kaj takega naredit, da bi lahko plačevali vsak toliko, kolikor bi dejansko greli?
Hvala in lep pozdrav
Mislim,da je to neizvedljivo. Ti si namreč dolžan vzdrževat obstoječo toplotno postajo, napeljavo,…
Lahko montiraš na radiatorje števce. Obstaja zastopnik za prodajo in montažo teh števcev.
Res je, da precej preveč plačujejo ogrevanje. Eni imajo odprta okna, drugi šparajo, plačaš isto. Pa to ni važno, pomembno je, da kurimo brezveze, toploto izpuščamo v okolje in s tem onesnažujemo okolje.
Mi imamo etažno centralno na mestni plin – krasna zadeva. Na ta plin imamo tudi toplo vodo in štedilnik. Ne rabiš jeklenke in posebne omare za njo, manjša poraba elektrike.
Zato so starejši bloko super, ker nisi primoran plačevati visokih stroškov za centralno, ki ti jo vsiljlujejo drugi.
Ja, Smejka, to je sicer res, kar si napisala. Plačaš toliko, kolikor porabiš energije, vendar se je pa tudi plin v zadnjih letih zelo podražil.
Sem imela manjšo peč na drva in sem jo šenkala, zdaj mi je pa žal, ker bi lahko vsaj ob vikendih lahko malo “kurila”, ko je več časa, in kombinirala z etažno plinsko kurjavo.Bojim pa se, da se bo plin še dražil v prihodnje kot vse drugo.
Plin se definitivno splača, ker greje še bojler in normalno in tudi kuha se lahko.
V našem bloku plačujemo čez 70 eurov mesečno celo leto. Najbolj me pa jezi da nas cele dneve ni, zvečer ko pridemo je pa centralna izklopljena.
Pa vsako leto se nekaj menjava…………….ma smo se hoteli izklopit, ampak vseeno plačaš 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cene.
Tako zjutraj in zvečer kljub mastnim stroškom poje klima na elektriko. Ni pravično.
Sem ravno včeraj govorila s kolegico o tem, ko je v njihovem bloku nekdo hotel urediti odklop od skupnega ogrevanja in narediti svojo etažno centralno. Ne more! So mu odgovorili, da bi se potem lahko švercal, in se grel s hodnikov, od sosedov.
Skratka, ne moreš.
Silveli, vi potem nimate etažne centralne, ker etažna pomeni, da jo imaš povsem za sebe v tvojem stanovanju. Pred vrati imaš števec, prižgeš in ugasneš jo po tvoji želji ne plačuješ za ogrevanje skupnih hodnikov, ker tam ni radiatorjev,…
Ko gledam primerjave cen kurjave, je plin še vedno najcenejši, sploh glede na izkoristek. Tako povanadi piše v Delo in dom.
Mi smo zelo zadovoljni.