Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Etažna razdelitev vrta

Etažna razdelitev vrta

Že nekaj časa nazaj smo urejali etažno razdelitev oziroma jo še vedno urejamo. Najprej smo uredili samo za prvo parcelo, na kateri stoji hiše, poleg pa še dvorišče in druge skupne zadeve. Naknadno pa smo urejali še za vrt, ki je na ločeni parceli. Tako tast, kot jaz sva to želel urediti že takrat, pa so bili s strani svaka in svakinja vedno neki izgovori. Bistvo je bilo, da so si oni kar nekako prilastili vrt, midva sva pa hotela urejati po svoje, postaviti ograjo, ker sva imela dovolj »dobrohotnih« nasvetov oziroma zahtev kako naj urejava naš del vrta.
Ko pa sem dobil v roke dokumentacijo ter si vzel čas in jo pregledal, sem ugotovil, da smo namesto 50/50 dobili le 35% vrta. Sicer so potem, ker smo se »bunili« dobili še nekaj zraven tako, da smo zdaj v naravi recimo na 45/55. V osnovi so obe hčere od tasta in tašče dobili 50/50 deleža z darilno pogodbo. Zato mi ni bilo jasno zakaj takšna razdelitev parcele na kateri se nahaja vrt, pa sta mi svak in svakinja obrazložila, da je zakon tako napisan, da vsakemu lastniku pripada količina zemljišča glede na kvadraturo nepremičnine in da drugače sploh ne more biti, kar se mi zdi nemogoče, glede na to, da smo po darilni pogodbi dobili 50/50. Takrat sem sicer sam omenil, da bom šel na posvet k odvetniku, pa so nam potem kar naenkrat več zemljišča namenili, tako da smo danes vsaj na približni polovici, če ne upošteva tistega dela kjer je svak še dodatno gradil. No zdaj, ko sem se pa lotil vsega preverjanja pa se stvari nekoliko zaostrujejo. Poslušam očitke, češ, da so nam naredili uslugo, ker nam tako in tako ne pripada toliko, čeprav sta starša podarila vsaki 50%.

Sicer pa je situacija v naravi naslednja. Svak je dejansko pozidal prizidek in še en objekt na takrat še skupnem zemljišču. Pričakoval sem, da se bo to prav tako upoštevalo pri etažni. Tako pa se je na koncu upoštevalo samo nepozidano zemljišče, tako da so nas že tu nategnili za cca 200m2, pa še tu bi nas radi zdaj nategnili, ker bi naj bilo tako po zakonu.

Kar mene zanima konkretno, če slučajno ve kdo s katerim členom zakona je določeno, da se delež pripadajočega zemljišča določa glede na lastništvo stavb in ali to velja tudi za parcelo na kateri ne stoji nepremičnina. Sam sem zakonodajo prebral večkrat, vendar si zakon tolmačim tako, da velja zakon samo za parcele na katerih stoji nepremičnina in tisto kar je pač obvezno del tega, vrt pa je dejansko na drugi parceli, zato se mi zdi vse skupaj privlečeno za lase.
Prosil bi za konkretno mnenje, da vem ali naj grem naprej zadeve urejat preko odvetnikov, ker si res ne bi rad delal dodatnih stroškov po nepotrebnem.

Je vrt posebna parcelna številak? Kakšno je stane v ZK? Ali etažni načrt vsebuje tudi delitev vrta v naravi?

Ja, vrt in primarna parcela imata vsak svoji številki. Najprej je bila narejena etažna za objekt. Zdaj smo pa še za vrt urejali. Vrt v ZK je bil 50/50, ampak zdaj po tej etažni bi pa naj bil le 35/65.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close