Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Etažni kamin na pelete ali ir paneli?

Etažni kamin na pelete ali ir paneli?

Vprašanje v naslovu. Imamo zidan vikend v dveh etažah, skupaj 70 m2 Spodaj ga je polovico v zemlji, zgoraj zidan s siporeksom, kar je dober izolator. Sedaj imamo zgoraj kamin na drva, ki zelo dobro zagreje. Spodaj v kuhinji pa je manjši štedilnik na drva, ki kuhinjo zagreje, ostalih prostorov pa ne. Problem je tudi, ker čez teden ne kurimo in težko zagrejemo čez vikend, ko smo tam. Smo pa skoraj vsak vikend gor.
Zdaj se odločam med etažnim kaminom na pelete ali pa ir paneli. Bolj, kot finančni vložek me zanima funkcionalnost in izkoristek glede na mesečni strošek teh dveh tipov ogrevanja.
Hvala za odgovore.

Obvezno peleti. porabimo cca 1 tono na sezono. to stane max 350€ če štejem še elektriko. odvisno pa je tudi, če je dobra izolacija. pri nas je nizko energetska pasivna lesena hiša, okna K fator 0.7, Climadesign, izolacija agepan+ nanopor fasada. ogrevamo z kaminom na pelete 62m2X2-ker gre topli zrak gor. IR panele ima kolega z podobno kvadraturo, in je zelo razočaran. ima dobro izolacijo ampak IR paneli nikoli tako prijetno toplo ne segrejejo prostora in RAČUN ZA ELEKTRIKO ima ZELO VISOK.

Jaz imam keramicne konvekcijske radiatorje in kamin na drva. Elektrika mi drzi “nocno temperaturo” po vseh prostorih (termostat nastavljen na 12 °C, ko ni nikogar ina 16 °C, ko smo tam). Ostalo delo opravi kamin. Zaradi rekuperatorjev (in posledicnega krozenja zraka) kamin ogreje vse prostore dokaj enakomerno. Seveda je ob kaminu obcutno topleje, tu ni debate, ampak ko je kamin v pogonu, se elektricni konvektorji ne prizigajo.

Vztrajaj! .

P.S:: slabost peci na pelete je fini prah (pepel). Ciscenje peci na pelete je (sploh, ce je ta “etazna”) prava muka, saj je treba potem imeti tudi ustrezen “industrijski” sesalnik, ki zadrzi te delce, da satnovanje ni vsakic po ciscenju peci polno prahu (pepela).

Vztrajaj! .

Nam se gre bolj za to, da dogrevamo, ko nas ni gor in da ne pridemo konec tedna v ledenico.
Res je z paneli najmanj sitnosti pri montaži in je manj invazivno kot peč. Me pa skrbi poraba elektrike. Vsak pravi drugače….enako pri toplotnih črpalkah. Eni pravijo 20€ več na mesec eni pa 200.

Jaz mislim, da so peleti boljša možnost, edino tega ne vem, kdo vam jh bo polnil med tednom, razen če imate velik silos s polžem do gorilca. Ker kaminske peči je treba nalagat, vsaj enkrat na dan, če je bolj hladno.

Izkoristek pri IR panelih je vsekakor višji saj gre vsa energija v toploto.

Je pa ta toplota zelo nenaravna, ker ogreva je površino predmetov, medtem ko je zrak še vedno hladen. Te te greje, ko si pri miru, takoj ko se premakne, pa te oblije hladen zrak. Zelo nenaravno, jaz jih ne bi imel nikoli, tisti, ki jih imajo, pa pač navijajo zanje, verjetno je težko priznati, da si se zaj… pri taki stvari.

Jaz mislim, da so peleti boljša možnost, edino tega ne vem, kdo vam jh bo polnil med tednom, razen če imate velik silos s polžem do gorilca. Ker kaminske peči je treba nalagat, vsaj enkrat na dan, če je bolj hladno.
[/quote]

V kamin gre cca. dve vreči peletov kar bi moralo zadostovati za dva dni. Dovolj, da preko wifija vklopim v četrtek recimo in se do petka popoldan zagreje.

V kamin gre cca. dve vreči peletov kar bi moralo zadostovati za dva dni. Dovolj, da preko wifija vklopim v četrtek recimo in se do petka popoldan zagreje.
[/quote]

To pa ja.
Kot rečeno prednosti so cena, če je kaminska peč gledaš ogenjček, enostavna uporaba, fajn toplota, pritisneš na gumb in je.
Slabost je pa prah.

PELETI

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

desi ni tko hudo…jo mamo in ni tak bavbav okrogh čiščenja. Max kar je, je to da si ves lisast. Ostalo reši navadn sesalc + sesalc za pepel iz baubau trgovin

peletki so zakon

pelete se splača kupovati pri SGG…jih kupuješ na vrečo/komad, nisi vezan na paleto. Kupiš kolikor rabiš. cena cca 4,2 €, klasa A1, mislim da je smreka. Gorijo super pepela praktično ni

SGG maš zravn stavb od Primorja, tam je proizvodni obrat in skladišče

jaz sem jih testno vzel par vreč in so super

imate ločena dimnika? drugače če boš mel kamin +peč na pelete na 1 dimnik…mislim da ne bo šlo skozi

zavisi kaj vse z njo greješ, na kako temp imaš nastavljeno, kake so toplotne izgube, kako učinkovita je črpalka, kje se zadeva nahaja itd

računaj da najcenejše peči na pelete imajo izkoristke nekje pod 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, cene se začno pri dobrih 400 €

imate ločena dimnika? drugače če boš mel kamin +peč na pelete na 1 dimnik…mislim da ne bo šlo skozi
[/quote]
Če bo peletni kamin, gre tisti na drva stran. Drugače je pa tuljava dosti velika, zdaj sta kamin in štedilnik oriklopljena gor. Ne vem zakaj ne bi šlo. Je pa pomembno, da za kamin na pelete napeljem dovod zraka od zunaj.

Če bo peletni kamin, gre tisti na drva stran. Drugače je pa tuljava dosti velika, zdaj sta kamin in štedilnik oriklopljena gor. Ne vem zakaj ne bi šlo. Je pa pomembno, da za kamin na pelete napeljem dovod zraka od zunaj.
[/quote]

peč na pelete aima aktivno odvajanje dimnih plinov (ventilator), nadavdan peč na drva tega nima. Zna biti problem odvajanja dimnih plinov. Amapk če je dimnik dost velik zna biti da bi šlo skozi

Pri nas imamo kot receno za 4 kW keramicnih konvektorjev in en 750W IR panel na stropu v kopalnici (ca. 65 m2). Poraba elektrike zdaj, v teh jesensko-zimskih mesecih, ob tem da vecino casa ni nikogar, torej tece le elektrika (+ smart bojler + dvovratni hladilnik z zmrzovalnikom 160 + 180 l) je okoli 85-ih evrov. Novembra so majstri zakljucevali z beljenjem (ravnanjem, ipd.) in je tekel notri razvlazevalnik, 4 x 1 kW in 1x 2 kW radiatorja na polno + njihovo orodje, pa je bil racun 183 evre.

Vztrajaj! .

desi ni tko hudo…jo mamo in ni tak bavbav okrogh čiščenja. Max kar je, je to da si ves lisast. Ostalo reši navadn sesalc + sesalc za pepel iz baubau trgovin

peletki so zakon
[/quote]

Ma ja, saj vem… Ni pa za pozabit na to (sploh pri etazni). Saj tudi jaz pogoljufam kaj z briketi. 🙂
Ampak… ko sem razmisljal o menjavi (na pelete) preprosto nisem nasel dovolj plusov. :-)))

Vztrajaj! .

Ma ja, saj vem… Ni pa za pozabit na to (sploh pri etazni). Saj tudi jaz pogoljufam kaj z briketi. 🙂
Ampak… ko sem razmisljal o menjavi (na pelete) preprosto nisem nasel dovolj plusov. :-)))
[/quote]

ja to je potem drugo (osebna odličitev). je pa to super zadevca.

Pri nas imamo kot receno za 4 kW keramicnih konvektorjev in en 750W IR panel na stropu v kopalnici (ca. 65 m2). Poraba elektrike zdaj, v teh jesensko-zimskih mesecih, ob tem da vecino casa ni nikogar, torej tece le elektrika (+ smart bojler + dvovratni hladilnik z zmrzovalnikom 160 + 180 l) je okoli 85-ih evrov. Novembra so majstri zakljucevali z beljenjem (ravnanjem, ipd.) in je tekel notri razvlazevalnik, 4 x 1 kW in 1x 2 kW radiatorja na polno + njihovo orodje, pa je bil racun 183 evre.
[/quote]

razvlaževalnik s 4 kw ? da se nisi zatipkal?..samo to da ti je razvlaževalnik + 2 radiatorja + orodje porablo štroma za 100 € je tud malo huda

[/quote]

Zdaj plačujemo cca. 25 do 30€ za elektriko. Ob predpostavki, da imamo enako m2 in je na letni ravni 600€ več elektrike se mi bolj splača pelete po moje.

razvlaževalnik s 4 kw ? da se nisi zatipkal?..samo to da ti je razvlaževalnik + 2 radiatorja + orodje porablo štroma za 100 € je tud malo huda
[/quote]

Sem mislil, da je dovolj jasno. Torej razvlazilnik, stirje konvekcijski radiatorji po kilovat in se en navaden z nazivno mocjo 2 kilovata. Ker je bilo novembra ze precej vlazno, je bila temperatura v prostoru toliko visja, da je susilo, rekuperatorji pa so delovali vizsesalnem modusu, 60 m3 na uro.

Skupaj torej razvlazilnik in za 6 kW radiatorjev. :-)))

Vztrajaj! .

Zdaj plačujemo cca. 25 do 30€ za elektriko. Ob predpostavki, da imamo enako m2 in je na letni ravni 600€ več elektrike se mi bolj splača pelete po moje.
[/quote]

Gledano striktno po porabi je elektrika brez pomisleka definitivno drazja. Gledano na nabavo vseh potrebnih naprav, stroskov vzdrzevanja, udobje,… in na10 let … pa morda pridemo blizu, ceprav bi znalo bti, da je se vedno elektrika nekaj drazja. Kar je nekako logicno.

Vztrajaj! .

Gledano striktno po porabi je elektrika brez pomisleka definitivno drazja. Gledano na nabavo vseh potrebnih naprav, stroskov vzdrzevanja, udobje,… in na10 let … pa morda pridemo blizu, ceprav bi znalo bti, da je se vedno elektrika nekaj drazja. Kar je nekako logicno.
[/quote]

Kar se tiče same izvedbe in udobja bi se tudi jaz odločil za panele. Me pa moti tale “artificial” toplota katero nekateri omenjajo.

Pri nas je panel, kot sem napisal, v kopalnici na stropu (60 x 120). Po pravici povedano je zarenje povsem primerljivo tistemu pri kaminu, le da precej manj intenzivno. Ker gre za IR valove, se nekaj toplote tudi akumulira v keramiko/stene. O kaki “umetni toploti” jaz v primeru panelov ne bi ravno pretirano dolgovezil. Je pa pri IR panelih zelo pomembna “prostorska porazdelitev”, ravno zaradi tega, ker zarijo na podoben nacin kot “odprt ogenj”. Kar je v obmocju zarenja, je segrevano, zunaj tega obmocja pa “zebe ko pes”. Kdor je kdaj spal ob tabornem ognju v mrzli jesenski noci, pozna obcutek. 🙂

Vztrajaj! .

New Report

Close