Etoro in davki v Sloveniji
Živjo.
A je kdo tukaj, ki uporablja spletno stran Etoro in če ja, kako plačuješ davek na dobiček državi, če uporabljaš to stran? Ta stran me zelo zanima, ker lahko v njej kopiraš trgovanje profesionalcev in na ta način prideš do cca 100% donosa na leto. Samo je pa ena težava. Naša davčna zahteva, da ji ob izplačilu dobička plačaš davek. Povedati ji moraš, s čim vse si trgoval na Etoru, koliko časa in za kakšno vrednost. To je pa težko, če kopiraš nekega profesionalca, saj je teh trgovanj na letni ravni ogroooooomno. In ročno vse napisat naši davčni bi bilo dolgotrajno. Sicer bojda lahko naši davčni pošlješ vsa trgovanja v xml datoteki (to izvoziš iz spletne strani), samo Etoro ne omogoča, da si vsa trgovanja izvoziš v xml datoteki.
Izvedeni finančni instrument.
Kaj pa je?
[/quote]
Etoro je CFD (“pogodbe na razliko”) platforma, to pa so izvedeni finančni instrumenti (IFI), ker v resnici nikoli ne poseduješ tistih delnic, surovin in ostalega, s čimer se trguje. Načelno bi moral torej oddati napoved za specialen Šircljev turbo davek na dobiček od IFI. Pri tem bi načelno izvzel pozicije s forexom, ki ni obdavčen. Siva cona so kriptovalute. Vse long pozicije kriptovalut brez vzvoda, odprte po 3. septembru, naj bi bile izvršene na pravih kriptokovancih, torej kakor neobdavčene, medtem ko so vse short pozicije ter tiste long, ki so rezultat kopiranja drugih, še vedno CFD. Veliko vprašanje je torej, kako si to tolmačijo tajnice našega vrlega FURS.
Potem je tu še ločen davek na dividende. eToro očitno v svojem imenu resnično kupuje delnice, ki jih “kupujejo” traderji, vsake toliko prejme dividende, ki jih nato sorazmerno razdeli tistim, ki so imeli na neko presečno časovno znamko odprte long pozicije za dividendne delnice. Oz. ti ta delež dividend celo odvzame, če ravno tisti trenutek te delnice shortaš.
Če koga kopiraš, boš zelo verjetno imel vsak dan kup transakcij, to pa pomeni, da ti bo FURS po vsej verjetnosti lepo ocenil, da opravljaš dejavnost, to se pa obdavčuje in prispevči čisto drugače (zelo podobno kot normirani ali običajni s.p.), že prej bi moral to dejavnost registrirati in si izbrati način upoštevanja odhodkov….. Če tega še nisi storil, hmmmm……
Vsaj kar se tiče napovedi DIFI, so eTorovi izpiski “accout statement” praktično neuporabni. Smo pač neka shithole country z nekim čisto svojim načinom obračunavanja davkov…. Od eTorovega “super učinkovitega” supporta bi moral dobiti (he he, good luck with that) podatek o enotah produkta v poziciji na vsaj 4 decimalke natančno, nato pa s kakšnim programčkom premetavati podatke iz account statementa gor in dol kot budala, pretvarjati $ v € po tečaju BSI na dan transakcije itd. itd., na koncu pa sčarati nek XML, ki se ga da uvoziti v eDavke.
Ampak kot rečeno, verjetno boš fasal kar opravljanje dejavnosti….
Sedaj pa upam, da se najde kakšen davčni stručko in naredi zaključek.
Jaz še nisem začel uporabljati Etora. Rad bi ga, ampak ne vem, kako bi ga lahko pošteno uporabljal in državi nakazal davke, ki jih zahteva. To, da je treba odpreti sp zaradi Etora, prvič slišim. Na davčni mi tega niso rekli, da bi bilo treba, samo da jim moraš v xml datoteki posredovati trgovanje, ampak tega xmlja pa Etoro ne omogoča.
Podatke je potrebno poslat v xml obliki.
Najbolje si je sproti beležit odpiranje in zapiranje pozicij v excel razpredelnici, datoteko pa nato pretvorit v mxl obliko s pomočjo programa mxl converter. Tutoriali se najdejo na spletu.
Za bolj natančna navodila, kako poračunat davek na Etoro, si preberite Vaš link
Pozdravljeni,
zanimam se za vlaganje v delnice preko eToro.
A kdo ve, kakšen je najlažji način nakazila iz Slovenske banke na eToro. Če izključimo Mastercard in podobne. V poštev pride Wire transfer. Npr. Na PayPal se lahko nakaže preko banke. Kdo ve, kakšno je potem provizija PayPal-a? Oz. kako se najceneje prenese denar iz slovenskega računa na eToro.
LP,
Aleš
Je kdo torej ugotovil kako in kaj s temi davkI?
Jaz sem začel s copy trejdom 3 mesece nazaj, nimam namena prijavljati prav nič fursu ker ljudje ne rad dajo 40% dobička državi, imam tudi odprt spletni račun (spletna visa), kjer bi lahko si denar pošiljal direktno na njega, država ne bi vedela prav ničesar od mojih prihodkov, namreč si lahko enostavno tam denar pošiljam in dvigujem, enkrat ko sem v državi, kjer je visa bila odprta.
Hi,
jaz sem lansko leto naredil ene 300 eur minusa na eToro in sem ga hotel uveljavljat, da bi se mi odštel od plusa, ki sem ga naredil z našimi skladi. Skupaj bi bil še vedno malo pod ničlo.
Na približno sem transakcije seštel in vpisal eno samo, približno ekvivalentno transkacijo, ki je naredila pravilen rezultat, torej ta minus približno 300 eur. To je bilo itak več, kot plus iz naslova skladov, tako da sem naivno mislil, da bodo vrli dacarji to videli in ne bodo zapenjali s tem.
No, pa ni bilo tako. Pred kakšnim mesecem sem dobil poziv, da dopolnim to vlogo, kot velijo pravila. Od takrat neprej si dopisujemo, rok sem že zamudil, ampak v tej fajli je ene 3000 transakcij, in jih res ne kaže na roke preračunavat.
Skratka, če je kdo napisal compiler za to, bi bil zelo vesel, če mi javi. Na davčni so neuporabni, vse kar sem zvedel je, da so nekateri to pravilno oddali preko xml datoteke. Kontakta mi seveda niso dali.
Lp, ns.
Kdor rabi pomoč lahko pomagam pri xml-u. Moj mail: [email protected]
Tale gospod je naredil converter v XML za naš Durs. sem ga uporabil in deluje super, samo etoro report je najprej potrebno ustrezno skonvertirati v Excelu na zapis, ki ga pozna “makexml” converter.
https://slotrade.blogspot.com/p/orodja.html