eToro – pomoč dohodnina
Pozdravljeni!
Zanima me, če je kdo tukaj, ki tudi trguje z delnicam na eToro oz. se ukvarja s shortanjem?
Gre se namreč za to, da nikjer ne dobim odgovora, kako je potem s vpisovanjem dohodnine? Je potrebno vpisati vsako delnico, ki jo “zašortaš” ali potem samo transakcijo, ki jo opraviš na svoj račun? Kajti s prodajanjem in kupovanjem delnice denar ne gre direktno na moj račun, gre samo takrat, ko se za to odločim in opravim transakcijo.
Čakam na pisni odgovor iz Fursa, pa vendarle je kdo mogoče?
Najprej moraš razčistiti, ali delaš s CFDji ali shortaš prave delnice. To vidiš, če v izpisku zaprtih pozicij čisto na desni pogledaš polje “Is real”, kjer piše “real” ali “CFD”. No, lahko ti kar povem, da pri eToru zmeraj shortaš izključno CFDje.
Ko si to razčistil, naslednje leto med novim letom in koncem februarja v eDavkih odpreš ustrezno napoved. Za CFDje je to Doh_IFI. za prave delnice je to Doh_KDVP. Kjerkoli že si, za vsak shortan instrument odpreš svoj popisni list za “posle na kratko” (to je uradni prevod za shortanje) , pri IFI izbereš še “finančne pogodbe na razliko” (uradni prevod za CFD) in nato v kronološkem vrstnem redu popisuješ dogodke: odprtje pozicije je po definiciji shortanja “odsvojitev”, zaprtje pa “pridobitev”. Na izpisku sicer ni navedena valuta, tako da jo boš moral sam ugotoviti iz eTora (v iskalniku išči po ustreznem instrumentu, pa ti jo bo napisal v nekem mini fontu) in vse tečaje v tujih valutah pretvoriti v €vre po referenčnem tečaju ECB za tisti dan (najdeš ga tudi na straneh BSI). Zdaj po novem zakonu boš očitno moral vnesti še vzvod, ker je algoritem za izračun davka odvisen tudi od tega.
Ko popišeš vse, še oddaš napoved in počakaš nekje do konca aprila, da ti pošljejo položnico za cedularni davek. Razni “nevladniki” se bodo v primeru IFI skupaj s teboj še posebej veselili vsakega uspešnega trada, ker si bodo prisolidarizirali kar 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dobička oz. efektivno nekaj malega manj, ker ti FURS prizna normirane stroške višini 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} oz. po novem samo še četrtino tega pri trgovanju z vzvodom.
Za konec še nekaj o tvojem filozfskem razmišljanju. Seveda gre izkupiček od vsakega posla na tvoj eTorov račun. Potem je pač tvoja stvar, ali si boš to nakazal ali tradal dalje.
Zgleda, da nimam pojma. Ves čas sem mislila, da je forex neobdavčen. Torej vendarle je obdavčen, ali kako?
[/quote]
Nč bat, maš pojma
FX (spot trgovanje, kar je primer na večini platform z eTorom vred) res ni obdavčen. Ravno tako ni trgovanje s PRAVIMI kriptovalutami (za razliko od CFDjev nanje, kar moraš preveriti v izpisku). Poleg tega pa lahko na eToru trguješ še z miljavžent drugimi stvarmi in vse to pač je obdavčljivo; bodisi kot IFI bodisi kot KDVP. Originalni avtor se je še posebej zanimal za shortanje delnic, kar zagotovo je obdavčljivo kot IFI.
Če se pa FURSu slučajno sprdne, da trejdaš “prepogosto” in za nameček še s “prevelikimi” dobički, pa ti lahko odloči, da se greš dejavnost, kar pomeni, da moraš odpreti s.p., tam je pa obdavčeno VSE in po drugačnem ključu, podrobnosti pa žal ne vem.
Nč bat, maš pojma
FX (spot trgovanje, kar je primer na večini platform z eTorom vred) res ni obdavčen. Ravno tako ni trgovanje s PRAVIMI kriptovalutami (za razliko od CFDjev nanje, kar moraš preveriti v izpisku). Poleg tega pa lahko na eToru trguješ še z miljavžent drugimi stvarmi in vse to pač je obdavčljivo; bodisi kot IFI bodisi kot KDVP. Originalni avtor se je še posebej zanimal za shortanje delnic, kar zagotovo je obdavčljivo kot IFI.
Če se pa FURSu slučajno sprdne, da trejdaš “prepogosto” in za nameček še s “prevelikimi” dobički, pa ti lahko odloči, da se greš dejavnost, kar pomeni, da moraš odpreti s.p., tam je pa obdavčeno VSE in po drugačnem ključu, podrobnosti pa žal ne vem.
[/quote]
Hvala za odgovor, pa lep večer.
Hvala lepa za odgovor!
Ste se morda vi kdaj ukvarjali s tem? Jaz sem začetnica – imam kar dosti vprašanj, saj je nenormalno veliko stvari, katere moraš urediti, da lahko sploh legalno začneš. Furs pa seveda ne da nobenega konkretnega odgovora.
Imate morda kakšne podatke v zvezi z XML tabelo, ki jo zahteva Furs pri elektronski oddaji dohodnine? Lahko sproti vnašam v XML tabelo dnevno, ker na konec leta bi bilo preveč, saj dnevno naredim cca 10 odsvojitev in pridobitev.? (Buy, Sell)
PS; Če ste se v s tem ukvarjali in bi mi bili pripravljeni odgovoriti in pomagati, sem pripravljena plačati za svetovanje in pomoč. (Kličem povsod in nikjer nobenega odgovora)
Hvala lepa!
Lep pozdrav.
Na eToru nič ne trgujem “ročno”, nekaj malega sem nakazal in (iz davčnih razlogov) kopiram nekaj forexačev, kar je pa za obdavčenje itak isto. No, tile včasih še malo “hedgajo” s pozicijami v zlatu, nafti, indexih… in to pač popišem in prijavim davkariji.
XML tu sploh ni nujen. v eDavkih lepo dobiš tabelo s polji, kamor ročno vpisuješ podatke o odprtju in zaprtju pozicij. No, res obstaja tudi možnost uvoza XML, kjer vse te stvari nekako vnese v XML strukturo, se uvozi in nato po možnosti še kaj popravi na roke. Vsekakor pa ročno pisanje XMLja, čeprav je v teoriji mogoče, v praksi ni nekaj, kar bi nekdo hotel početi, pa še nekaj več dela je v primerjavi s tabelo v eDavkih. To je bolj možnost za Prave Programerje™, ki si spišejo skripte, ki od nekod preberejo ustrezno podatke, jih še malo obdelajo in prečarajo v XML. A ja, struktura tega XML je povrhu vsega še v nekem samo FURSu poznanem standardu, zato ti seveda noben broker ne bo omogočil izvoza direkt vanjo.
Jaz celo imam neko skriptovje, ki zna prebrati eTorov izpisek, podatke ustrezno urediti, izvesti valutne pretvorbe…. in na koncu izpljuniti ta XML, opcijsko pa še kot vmesni produkt tudi Excelovo preglednico s preračuni, ki izgleda zelo podobno kot popisni listi v eDavkih.
V bistvu gre za cel kup specializiranih skript, ki delajo še marsikaj drugega, notri je zaenkrat še hardcodiranih nekaj občutljivih podatkov, nekaj kode je propriatary…., skratka zadeve zaenkrat ne morem in niti ne smem objaviti. In tudi če bi lahko, tako eToro kot eDavki vsake toliko spreminjata strukturo svojih podatkov, tako da je zadevo treba non stop popravljati.
Kar se tiče letošnjih dobičkov, se ti še nikamor ne mudi. Rok za oddajo je šele drugo leto med 1.1. in 28.2. Morda se takrat oglasiš in če mi zaupaš na besedo, da tvojih podatkov ne bom izdajal drugim, ti lahko pri sebi naredim tisti XML.
Najlepša hvala za izčrpnost.
Je možnost, da vas kontaktiram prek e-maila? Imam par vprašanj in če imate čas in voljo, bi vas prosila za par odgovorov.
Hvala, lp Z
zzzzala7@gmail.com
Zdravo,
mene bi tudi zanimala skripta, ki bi pretvorila Account statement v pravo obliko. Lahko me kontaktirate na bumbar1996@gmail.com da se zmenima.
Hvala v naprej
Tudi jaz se zanimam za pretvorbo v XML datoteko. Moj mail: makovka.stojanovic@gmail.com
Zdravo!
Imam enak problem, ogromno nekih trgovanj, tako da tudi prosim za pomoč. Bi mi tale skripta prišla še preveč prav. Kontakt: gamershaped@gmail.com . Hvala že vnaprej!
Nekdo obljublja, da bo februarja dokončal svoj program za pretvorbo eTorovih podatkov v XML za FURS.