Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek EU (Avstrija) – obvezen potni list??!

EU (Avstrija) – obvezen potni list??!

Kot užaljen otrok, ki cepeta, ko ni po njegovo :-))) Miško, malo se pozanimaj o zadevah, pa ne bo težav. Tudi s trmastim vztrajanjem pri napačnih trditvah ne. 🙂
[/quote]
v čem trmasto vztrajam?
A, da policaj lahko zahteva Potni list od tujca – hja, to pa JE res.
In ko policajem pokažem Potni list – nimam težav.
Ženska iz te temice pa je imela težave, ker ni imela pasoša. Tudi Barcin link govori o enakem / istem problemu ☺
[/quote]

Na tistem linku, ki sem ga pripela, se je ženska zgražala, ker ni mogla prestopiti meje z vozniškim dovoljenjem… zelo slabo bereš. Potni list je pozabila, osebne izkaznice pa sploh nima in je želela v drugo državo…

jaz osebno v avstriji 3-4x in ne ni res, ostali sodelavci enako na različnih mej.prehodih.
te motijo ponovno tisti,ki imajo čez mejo službe,ti gre v nos večja plača??

oseba s problemom v tej temici nisem jaz – ne vidim potrebe, da “per se” lajaš na mene ☺
btw: jep, tudi vizume sem si že nabavljal, ker sem jih zaradi policajev potreboval ☺☺☺
[/quote]

Za take, ki ne razumete 🙂

Vsaka država določi, kaj je potrebno za vstop k njim (in za koga ter kdaj) – nekateri potni list z veljavnostjo vsaj še 6 mesecev+vizum, nekateri veljavni potni list, nekateri pa samo potovalni dokument (osebno izkaznico ALI potni list).

In kjer je določeno (in Avstrija je taka!), da je potreben dokument za vstop ali kontrolo potni list ALI osebna izkaznica, je dovolj samo osebna izkaznica.
[/quote]
in kaj si sedaj povedala? ☺☺☺
In, če policaj hoče videti potni list – mu ga daš.
A se misliš s policajem pre.drkavati, da ne sme zahtevati potnega lista? Boš na mobiju iskala to temo in mu dokazovala, koliko vas ima prav ☺☺

Malo te je naplahtala ta tvoja kolegica.
[/quote]

Ali pa je bilo dejansko enako kot tule http://www.zurnal24.si/slovenija/avstrijska-policija-oglobila-slovenko-brez-potnega-lista-262986
[/quote]
Je pri tej je škoda da je odvetnica. Se res zamisliš kdo vse lahko v Slo naredi Pravno fakulteto.

Kot sem ti razložil; mi ti svoje trditve lahko dokažemo (in smo jih), ti svojih ne moreš :)))
[/quote]
kaj ne morem dokazati??
A, da z uporabo potnega lista nimam težav s policaji ☺☺☺

btw: vi ste dokazali NIČ!! Avtorica teme je jasno napisala, da je policaj hotel Potni list. Ženska v postopku ga ni imela in je bila zavrnjena za vstop v (A).
Od vašega dokazovanja ženska v postopku NI imela nič.
[/quote]
Nihče ne trdi da v tujini nimaš težav če imaš potni list. Samo trdimo da nimamo nobenih težav priti v A samo z osebno izkaznico, mi smo bili v začetku septembra brez težav.
Avtorica teme pa trdi da so zahtevali od njene kolegice potni list ampak zahteval ga je po njene carinik. Glede na to da na the mejah ni carinikov že cca 10 let ne vem kje ga je srečala.
In zato tudi upravičeno podvomimo da je ta kolegica Avstrica sploh pravilno razumela kaj od nje zahteva, potni list ali veljavni osebni dokument, je pač razlika.

Imela je potečeno osebno izkaznico!

Za take, ki ne razumete 🙂

Vsaka država določi, kaj je potrebno za vstop k njim (in za koga ter kdaj) – nekateri potni list z veljavnostjo vsaj še 6 mesecev+vizum, nekateri veljavni potni list, nekateri pa samo potovalni dokument (osebno izkaznico ALI potni list).

In kjer je določeno (in Avstrija je taka!), da je potreben dokument za vstop ali kontrolo potni list ALI osebna izkaznica, je dovolj samo osebna izkaznica.
[/quote]
A se misliš s policajem pre.drkavati, da ne sme zahtevati potnega lista? Boš na mobiju iskala to temo in mu dokazovala, koliko vas ima prav ☺☺
[/quote]

Razumeš, da so nas že ustavili in zahtevali identifikacijske dokumente in so osebne izkaznice zadostovale? Potnega lista ne nosim s sabo in mu ga ne morem pokazati, ker je neveljaven.
Ne, policaj bo vedel, da je SLO osebna izkaznica v Avstriji dovolj.

[/quote]

Razumeš, da so nas že ustavili in zahtevali identifikacijske dokumente in so osebne izkaznice zadostovale? Potnega lista ne nosim s sabo in mu ga ne morem pokazati, ker je neveljaven.
[/quote]

Ah, saj to je bistvo problema – da ne razume. 🙂 Kaj pa je to takšnega, če rečeš, da imaš osebno in mu jo daš. Bo čisto ok, pa čeprav se je mogoče celo kakšnemu res zareklo in je avtomatsko rekel, da bi rad potni list. Ponavadi pa rečejo, da bi radi Ausweispapiere.
Ampak če si tako trd, potem tudi slišiš ne prav 🙂

Kot užaljen otrok, ki cepeta, ko ni po njegovo :-))) Miško, malo se pozanimaj o zadevah, pa ne bo težav. Tudi s trmastim vztrajanjem pri napačnih trditvah ne. 🙂
[/quote]
v čem trmasto vztrajam?
A, da policaj lahko zahteva Potni list od tujca – hja, to pa JE res.
In ko policajem pokažem Potni list – nimam težav.
Ženska iz te temice pa je imela težave, ker ni imela pasoša. Tudi Barcin link govori o enakem / istem problemu ☺
[/quote]

Težave je imela, ker kazala vozniško in ne osebne. In eni ljudje pač mislijo, da je vozniška enako osebni dokument.Tako jaz mislim, da je bilo.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Ha, me je kar malo “premaknila”, ko sem videla koliko komentarjev je na tole temo (ne morem biti skoz na forumu!). Ja in ničesar ni izmišljenega. Glede na vaše komentarje sem še enkrat poklicala kolegico in jo povprašala o “dogodku” in mi je še enkrat zatrdila:
– da je imela s seboj veljavno osebno izkaznico (in ne le vozniško!), ker potnega lista sploh ni vzela s seboj, ker vedno do sedaj ni bilo problema ob prehodu v Avstrijo,
– da ji je policistka na avstr. strani mejnega prehoda Karavanke dala pogoj, da v kolikor želi nadaljevati pot v Avstrijo (v Ikeo po nakupih!), da naj plača “štrafengo” 100 eur in gre naprej, sicer obrne v Slovenijo, kar je kolegica tudi storila. Pa ni doma iz gornje Gorenjske, ampak z Dolenjske. Pa tudi nemško razume. Čez dva dni je pot ponovila s potnim listom in seveda ni bilo problemov.
Sliši se nemogoče, ampak ni. Zakaj ni kolegica poklicala na zunanje ministrstvo ne vem, pravi da se ji ni dalo s tem ukvarjati, vendar jaz mislim, da se ni želela izpostavljati, ker ima za to drug razlog. Ampak to ni nič povezano s tem, da bi ne smela voziti v Avstriji z veljavno osebno izkaznico. Policistka je po moje želela zaslužiti. Saj tudi v Avstriji (vem iz lastnih izkušenj!), ko te posnamejo z radarjem, plačaš tisto štrafengo (ki ni pretirana, če prekoračiš npr. 10-20km/h), policist ti da en “pildek”, ki ga izpolne v pol minute, plačaš in greš dalje. V Sloveniji pa cel postopek, velik obrazec, velika kazen, kot da si naredil ne vem kakšen zločin.
Hja, morda pa je policistka želela le malce zaslužiti za svoj žep…

Tudi za majhne prekoračitve hitrosti pošiljajo kazni že nekaj časa na dom lastnika vozila.

Če osebna izkaznica ne bi bila dovolj za vstop v Avstrijo, je tudi po plačilu kazni ne bi spustili čez mejo!

P.s.: Na mejnem prehodu praviloma ni samo en policist. In če so spustili preko vse Slovence z osebnimi izkaznicami v koloni pred in za njo, zakaj bi samo njej nekdo nagajal?

Grenzübertritt – Reisedokument – Passpflicht

Bei jedem Grenzübertritt wird ein Reisedokument benötigt. Dies gilt auch bei Reisen in Schengen-Staaten und auch bei kurzen Fahrten ins Ausland.

Reisedokument ist der Reisepass oder bei Reisen innerhalb der EU auch ein gültiger Personalausweis. Der Führerschein ist kein Reisedokument, ebenso wenig der Identitätsausweis.

Der Personalausweis dient als Nachweis der Staatsangehörigkeit und der Identität. Im Inland gilt u.a. der Personalausweis als amtlicher Lichtbildausweis.

plačaš tisto štrafengo (ki ni pretirana, če prekoračiš npr. 10-20km/h), policist ti da en “pildek”, ki ga izpolne v pol minute, plačaš in greš dalje le malce zaslužiti za svoj žep… . – avstrija-kazni:do določene vsote € ostane na policijski postaji-Bezirkshauptmannschaft,kar je več kasira občina-država.12km/h tam kje je omejitev se plača 50€ preverjeno imam kar nekaj takšnih pozdravov 🙂
jap slovenien polovička 125/3 pikice

Tudi za majhne prekoračitve hitrosti pošiljajo kazni že nekaj časa na dom lastnika vozila.

Če osebna izkaznica ne bi bila dovolj za vstop v Avstrijo, je tudi po plačilu kazni ne bi spustili čez mejo!

P.s.: Na mejnem prehodu praviloma ni samo en policist. In če so spustili preko vse Slovence z osebnimi izkaznicami v koloni pred in za njo, zakaj bi samo njej nekdo nagajal?
[/quote]

No, ja tisto glede prekoračitve hitrosti sem jaz “pridala” zraven, ker je moj dragi pred cca. dvema letoma dvakrat zaporedoma na tak način kot sem prej opisala v kratkem časovnem razmaku plačal kazen zaradi radarja v Avstriji, tako da je dobil le en “pildek” in bil zadovoljen, da kazen ni bila višja (glede na naše razmere). Lahko da danes pošiljajo kazni tudi že iz Avstrije v Slovenijo, res ne vem.
Hja, ne nameravam se več “zagovarjat” in dokazovat, kako je dogodek potekal, vendar je bilo tako, kot sem napisala. Ja, policistka ji je rekla, da če plača “kazen”, da gre lahko naprej. Veste pa tudi to, da ni prijetno tam zadrževat kolono, če te ne spustijo naprej in druge spraševat ali imajo samo osebno izk. ali potni list. Vsi samo želijo, da gredo po dolgem čakanju čimprej naprej in se nihče ne želi ukvarjati s tvojimi težavami. Tako, da se ne mislim več ponavljati. Edino bi svetovati tistim, ki razpolagajo poleg osebne izkaznice še s potnim listom, da ga naj imajo ob odhodu v Avstrijo za vsak slučaj v avtu. Moja kolegica (in jaz) ga bo drugič že imela.

Glej, me ne briga kolona za mano – ker imajo v predpisih, da je veljavna osebna izkaznica zadosten dokument, bom stala tam, dokler se ne bodo oni prepričali, da je to res.

In čeprav sem doma blizu A meje in sem relativno pogosto v Avstriji, si ob poteku veljavnosti potnega lista nisem šla delati novega, ampak imam samo osebno izkaznico in hodim po Avstriji brez težav.
Nekaj časa pa sem imela samo potni list, ne pa tudi osebne izkaznice.

In kot so ti že zgoraj napisali, če bi res potrebovala potni list, je kljub plačilu kazni ne bi spustili naprej, ampak bi vseeno morala nazaj.

Hja, če bi se to zgodilo čisto tako, kot praviš, ne verjamem, da se ne bi razburjala in klicala naše policije, pa zunanjega ministrstva. Tako pa ali je storila nek prekršek, ali pa ji osebna ne velja več. Da bi pa kar tako na lepe oči policistka zahtevala neke vrste podkupnino, in to celo pred tolikimi pričami, pa ne verjamem, pa če se na glavo postavljaš. A ima mogoče kakšno neplačano kazen iz Avstrije? Ker kar tako, sploh pa ne zaradi nekega neumnega razloga, da mora poleg osebne imeti še potni list, pač ne dobiš takšne obravnave. Sploh pa te ne bi spustili prek meje. Nekaj je tale tvoja prijateljica zamolčala.

[/quote]

[/quote]

sej, če hočeš kaj povedati natipkaj ☺

[/quote]

Ah, saj to je bistvo problema – da ne razume. 🙂 Kaj pa je to takšnega, če rečeš, da imaš osebno in mu jo daš. Bo čisto ok, pa čeprav se je mogoče celo kakšnemu res zareklo in je avtomatsko rekel, da bi rad potni list. Ponavadi pa rečejo, da bi radi Ausweispapiere.
[/quote]
ti pa Rožle ☺
jaz razumem, da je v tujini pasoš pač malce “boljši” dokument kot osebna. In to je to.
Seveda se z obema preživi v Šengnu (pa še kje npr. Srbiji, Črni gori, (HR) ) …
Vsi formalni / uradni zapisi govorijo identifikaciji z Osebno ALI posošem — z malo logike sklepam, da je dobro imeti oba dokumenta s sabo, ker noben ni jasno opredeljen kot edini zveličavni ☺

se vsak dan čez vozim. če me slučajno ustavjo, to je cca 1x tedensko odprem denarnico, kjer imam osebno v enem okencu, nad njo pa bolj kot osebno razvidno avstrijsko e-card. ko vidi zeleno kartico , osebne niti pogleda ne.
v šestih letih še me ni noben vprašal za potni list.

[/quote]
ti pa Rožle ☺
jaz razumem, da je v tujini pasoš pač malce “boljši” dokument kot osebna. In to je to.
Vsi formalni / uradni zapisi govorijo identifikaciji z Osebno ALI posošem — z malo logike sklepam, da je dobro imeti oba dokumenta s sabo, ker noben ni jasno opredeljen kot edini zveličavni ☺
[/quote]
Ti kar bluzi dalje…. Nismo drugi krivi, da ne znaš brat oziroma ne razumeš napisanega. Potem pač nosi vse za vsak slučaj. Še vizo si nabavi za Avstrijo 😛

ti pa Rožle ☺
[/quote]
Ti kar bluzi dalje…. Nismo drugi krivi, da ne znaš brat oziroma ne razumeš napisanega. Potem pač nosi vse za vsak slučaj. Še vizo si nabavi za Avstrijo 😛
[/quote]
dej, k si tko pametno … pomagaj mi pri vizi za (A) ☺☺☺
pa dobro spravi link do te teme, ko te bo policaj vprašal po tem kar on lahko: po potnem listu, da mu pokažeš kako prav imate eni.
Ker zato je vsa EU normativa: kaj policaji lahko zahtevajo od folka ☺

[/quote]
pa dobro spravi link do te teme, ko te bo policaj vprašal po tem kar on lahko: po potnem listu, da mu pokažeš kako prav imate eni.
[/quote]
Z vizami imaš baje ti izkušnje, torej ne dvomim, da ti jo bo uspelo dobit tudi za Avstrijo 😛
Glede ostalega pa – ne prodajaj bučk. To čisto vse, kar je še vredno reči otroku, ki ne zmore priznati lastne neumnosti. 🙂

[/quote]
Z vizami imaš baje ti izkušnje, torej ne dvomim, da ti jo bo uspelo dobit tudi za Avstrijo 😛
Glede ostalega pa – ne prodajaj bučk. To čisto vse, kar je še vredno reči otroku, ki ne zmore priznati lastne neumnosti. 🙂
[/quote]
me lahko razsvetliš, v katerem presledku sem natipkal neumnost ☺

[/quote]
[/quote]
Tega pa res ne morem. Ker v presledkih pa res ni zaznati neumnosti. 🙂 V ostalem med presledki pa so ti že drugi prilepili. Tole sprenevedanje je res že čisto neokusno.

[/quote]
Tega pa res ne morem. Ker v presledkih pa res ni zaznati neumnosti. 🙂 V ostalem med presledki pa so ti že drugi prilepili. Tole sprenevedanje je res že čisto neokusno.
[/quote]
jaz sem zasledil kar nekaj podtikov, ki jih nisem natipkal … in to so mi “prilepili” ☺
Zagovarjam pa tezo, da je potni list pač bolj pomemben v tujini (tudi v Šengnu) kot osebna. In, da policaj v Šengnu lahko zahteva potni list (ali osebno) – in če mu ne daš dokumenta, ki ga ima pravico!! zahtevati si ti v težavah ne pa policaj (pa se je policaj lahko samo naprdnil, da hoče potni list)
Tvoje nabijanje “per se” pa je nagnusno – ampak kaj čmo, takno pač si ☺

Od meni ni vzel niti osebne ,mi pokazal da naj grem naprej, to bilo v nedeljo, imam pa osrbno in potni list.

New Report

Close