euribor-libor
vem, da je na tem forumu že bilo govora o tem, pa trenutno ne najdem sporočila.
torej: kaksno je tveganje pri kreditu vezanem na svicarske franke? na bankah tak kredit odsvetujejo, češ, da se ne vew, kaj bo s tečajem…
jaz razmišljam v to smer: včasih do banke ponujale fiksno in spremenljivo obrestno mero. pri spremenljivi si dobil odobren večji znesek, z začetno manjšo anuiteto, ki je v velčini primerov kar lepo narastla. ampak takrat banke niso svarile, še ponujale so to varianto bolj kot drugo…
zakaj torej sedaj svarijo pred franki? ker jih res skrbi za kreditojemalca,ali ker jih bolj skrbi zase????
ce gre svica v eu, bodo verjeno isto ko mi, imeli tecaj zamrznjen en cas, ko pridobijo eure, pa bo itak jasno. kako zdaj niha vrednost, mi ni točno znano, ampak menim, da tako zelo spet ne, glede na stabilnost države.
po drugi strani pa, ce bi vrednost padla, bi ti banka hitro podturila kaksen aneks k pogodbi…
na okoli 8 miljonov sem naracunala 1500000 razlike, kot vezano na euribor. koliko mora narast frank, da zgubis taksno vrednost?
upam, da ne streljam prevec mimo, zato prosim za odgovor.
hvala.
Pozdravljeni!
Vaše razmišljanje gre kar v pravo smer. Kot sem v enem od spodnjih odgovorov napisal, LIBOR odsvetujejo predvsem tisti, ki ga nimajo v svoji ponudbi. Poznam banke, ki imajo vse vezave kredita in svetujejo LIBOR. Konec koncev gre za ceno denarja in rad bi videl res tehten izgovor zakaj naj plačujem več. Da je LIBOR manj stabilen kot EURIBOR iz statistik ni razvidno.
Lep dan!
CHF ti odsvetujejo banke, ki tega nimajo v svoji ponudbi.
Jaz bi se na tvojem mestu vprašal naslednje:
Kaj se bo v naslednjih 5, 10, 15 ali x letih dogajalo v EU ali v Švici – je večja verjetnost, da bo stabilnejše Evropsko ali švicarsko gospodarstvo in s tem v povezavi valuta? (jaz mislim, da bo v Evropi v naslednjih letih še kako vroče – beri nestabilno – moje osebno mnenje!)
Ali bo EUR stabilnejši z priklučitvijo Hrvaške, Romunije, Bolgarije in vseh tistih eksotičnih držav, ki čakajo na vstop v EU? (mislim da ne! op.p. – to je moje osebno mnenje)
Torej, če mene vprašaš danes bi povedal, da bolj verjamem v stabilnost CHF (Švice) in ti zato svetujem kredit v CHF.
Res je, da ena od bank v pogodbo zapiše določilo, da je možna zamenjava valut je pa pri tem samo en problem – to tehnično znotraj ene pogodbe ni izvedljivo (vprašajte za nasvet pravnika ali notarja). Potreben je novi kredit z novo številko pogodbe).
Ja saj to je problem – na eni strani stabiln CHF, na drugi strani nestabil €.
In sedaj: vzaneš kredit v CHF, plačo dobivaš v €, zaradi nestabilnost € pada v primerjavi z CHF, kar pomeni če daneš zaslužiš 1000€ to je 1520 CHF,
v primeru da € pade boš še vedno zaslužil 1000€, vendar za to ne boš dobil več 1520 CHF, ampak recimo 1300, razlika pa pa tveganje(vrjetno pa frank zaradi švicarskega gospodarstva ne bo padel).
Popravi me če se motim.
No če bi bilo razmerje med € in CHF takšno kot je bilo v minulih 5 letih ni dovoma,sem za CHF.
Vendar me je strah prav nestabilnost v € landu(in posledično padec € napram CHF)- se pravi če imaš kredit v CHF, se ti mesečna obveznost poveča (gledano v €)
te moram pa popraviti, da države ki čakajo oz. bodo vstopile v EU ne bodo negativno vplivale na €, ker € odvisen od stabilnost v € landu (kar pa nove članice ne bodo avtomatično v tem območju),celo nasprotno z širitvijo se bo povečal trg, kar ima za posledico večjo gospodarsko rast tudi na € območju.
NA TEM NASLOVU SE LAHKO VIDI RAZMERJE MED € IN chf ZADNJIH 5 LET
http://finance.yahoo.com/currency/convert?from=EUR&to=CHF&amt=1&t=5y
Če naraste Euribor posledično nareste EOM in kredit postane manj ugodnejši. Pravilno sklepate.
Vrednsot Euriborja določa Evropska Centralna Banka (ECB). To je tudi eden od inštrumentov reguliranja evropske inflacije.
Da poenostavim. Dražji, ko je denar, manj je zadolževanja in s tem je tudi manj porabe. Prevelika poraba je lahko škodljiva in zvišuje inflacijo. Sicer ni tako enostavno, samo na podoben način razmišljajo evropski bankirji. Poskušajo obdržati stabilno gospodarsko okolje z nizko inflacijo in stabilnim Evrom.