Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis evri in evrocenti

evri in evrocenti

Kako je prav?
48 513, 38 EUR
oseminstirideset tisoc petsto trinajst evrov in osemintrideset evrocentov

ali

oseminstirideset tisoc petsto trinajst evrov in osemintrideset centov

pa se ta “v” v evrih me zanima – ali je v a li u

> oseminstirideset tisoc petsto trinajst evrov in osemintrideset
> centov
>
> pa se ta “v” v evrih me zanima – ali je v a li u

Ta varianta je pravilna. In “euro” je po slovensko evro, tako je zapisano tudi v SP 2001.

Ampak ali se ni ravno pred kratkim sprejela uradna verzija z U-jem?

Ja, to so se politiki in finančniki nekaj priklanjali Bruslju, ampak ne morejo oni komandirati, kaj je pravopisno pravilno in kaj ni.

Bojim pa se, da bo na bankovcih dejansko pisalo le EURO (in še po grško), torej bomo na slabšem kot v rajnki bedni Jugi, ko so bili dinarji napisani v vseh jezikih in pisavah BRATSKIH narodov 🙂

Še posebno neumna stvar pri odločitvi, da naj bi pisali euro, pa je bila to, da bi morali pisati “euro” za vse sklone in števila.
Torej: en euro, dva euro, trije euro, pet euro … vrednost v euro.

Če se ne motim, je EU zahtevala, da se piše samo euro, naši pa so predlagali (pameten) kompromis: v slovenščini se uporablja evro, kar je pravopisno pravilna oblika, razen v uradni komunikaciji z ustanovami EU. Na denarju bo pa res pisalo samo euro. No ja!
Torej: evro (če kdo ni razumel).

Še malo na to temo:

Pa še to:

Mislim, da se bo razprava kako se naj pravilno napiše € šele začela.In tu gre za nekaj novega, kar bo šele prišlo k nam.
Tako kot sem se moral navaditi na zgoščenko (čeprav je obstajala čisto v redu laseska plošča ali pa cede, ki jo bo izpodrinila devedejka in v prihodnosti še kaj drugega) se lahko navadim tudi na euro.
Najhuje pri vsem bo, da bomo uporabljali ime eVro in denar eUro. Torej na našem denarju ne bo našega napisa.
HALO!
Ali se kompletno blokira eUro (ostanemo pri tolarjih čim dlje) ali pa spremenimo pravopis in eVro nadomestimo z eUrom.
Jaz sem za EURO.

New Report

Close