Najdi forum

Excel – spustni seznam

Živjo,

imam eno vprašanje, pa nikjer ne najdem nobene pametne informacije.
V Excelu imam spustni seznam, ki mi podatke vleče iz drugega zavihka, kjer je tabela, ki se bo z uporabo dopolnjevala. Torej se bo tudi spustni seznam večal.
Trenutno se mi spustni seznam v celici odpre čisto spodaj (zadnja celica tabele), potem pa se je potrebno z drsnim takom na desni pomakniti navzgor, da vidiš vse opcije v seznamu. Zanima me, če se mogoče da na kakšen način nastaviti, da bi se spustni seznam odprl na vrhu (torej s prvo celico tabele) in bi se moral potem z drsnim trakom pomakniti navzdol in ne obratno?

Recimo, da imam v pomožni tabeli (s katere se tvori spustni seznam) tista bolj redna in verjetna izbirna polja zgoraj, spodaj pa se nahajajo oz. dodajajo tista, ki so ponavadi izbrana manjkrat. In bi rada, da že v štartu uporabnik najprej vidi tiste bolj verjetne in se za to ne rabi najprej pomakniti navzgor po spustnem seznamu.

Upam, da sem razumljivo razložila 🙂

Mogoče kdo ve, se to da nastaviti in kako?

Hvala in lp,
Maruša

Prvo: spustni seznam se vedno odpre v celici kjer je nastavljen, če je to zadnja celica v tabeli, dobiš to kar pišeš v vprašanju. Za spremembo ustvari spustni seznam v celici kjer to želiš.Ne razumem popolnoma, kaj točno želiš.

Drugo: Spustni seznam bere podatke iz ustvarjenega seznama točno tako kot so zapisani. Se pravi, da moraš prilagoditi ustvarjen seznam. Mislim pa, da je možnost le abecedni razpored.

Lahko pa v celici uporabiš seznam, ki je vezan na izbrane podatke v ustvarjenem seznamu in ne izbereš “spustni seznam”. V celico samo pričneš pisati podatek in če je na ustvarjenem seznamu, ga bo celica sprejela, če ni pa zavrnila.
Poskusi.

Hvala za odgovor, ampak se nismo čisto razumeli.
Prva točka mi je jasna, spustni seznam se mi odpre v točno tisti celici, ki je določena. Tu ni problema.
Tudi to, da bere podatke v istem vrstnem redu, kot so zapisani v pomožni tabeli, mi je jasno.

Sem pa že medtem, ko sem hotela sestaviti en primer, da pokažem, kaj želim, sama prišla do odgovora na moje vprašanje. 🙂
Je popolnoma logično, ne vem kako, da mi prej to ni prišlo na misel.

Problem je bil v tem, da pomožna tabela, s katere se je tvoril spustni seznam, ni imela določene oblike tabele, ampak je bila narejena samo kot preglednica (brez določene oblike). Spodaj sem pustila nekaj polj praznih oz. pripravljenih, da se lahko kakšno stvar dopiše in ta prazna polja so bila prav tako zajeta v spustni seznam. In prav zaradi teh praznih polj spodaj, se mi je spustni seznam vedno odprl od spodaj (kjer se v pomožni tabeli nahaja prazno polje) in ne lepo od vrha navzdol.
Če prazno polje brišem ven iz obsega spustnega seznama, pa dela tako kot mora (spustni seznam se odpre na začetku – torej od zgoraj navzdol).

Zato sem morala najprej moji pomožni tabeli nastaviti obliko tabele, zato da mi s premikom v novo vrstico obseg spustnega seznama samodejno razširi. Potem pa tudi tiste prazne vrstice ne rabim imeti označene v obsegu, saj jo pri novem vpisu avtomatično zajame.

Skratka, zadevo sem rešila, hvala za pomoč 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close