excel
O.k., mene pa tud neki zanima. Vsak mesec moram v excelu narediti seznam kupcev, znesek njihovega nakupa in vrednost popusta.
Zanima me kako lahko uredim program, da mi bo sam preračunal vrednost popusta?
Še to; vrednost nakupa imam pod F, vrednost popusta pa pod G (vrednost popusta je 10%).
Mi lahko kdo pomaga?
Najlepše se zahvaljujem za vaš čas.
Upam, da bom lahko pomagala.
Najprej označi prvo celico v G stolpcu(G2), zraven celice v stolpcu F kjer imaš vrednost nakupa(F2).Nato v vnosno vrstico prilepi ali pa napiši tole funkcijo
=PRODUCT(F2;0,1)
F2 predstavlja celico, kjer je prva vrednost nakupa, G2 pa celico kjer je prva vrednost popusta. Če imaš prve vrednosti kje druge, moraš to ustrezno popraviti v funkciji.Nato se zopet postavi v to celico in daj kopiraj. Označi vse ostale celice v G stolpci in daj prilepi.
Upam, da bo šlo.
Lp
TaNiTa
to narediš lahko tudi kot npr. =F2 * 0,1 (je isto kot product(x,y).
ne muči pa se s kopiraj-prilepi, ko je celica označena, v spodnjem desnem robu opaziš en kvadratek, ko postaviš kurzor miške tja, se naredi črn križec. nato ta križec samo povlečeš čez celice, v katerih želiš imeti formulo.
OPOMBA:
če v celico H2 vpišeš F2*0,1, se bo formula, ko povlečeš križec v H3, spremenila v F3*0,1, ko pa v H4 pa v F4*0,1 itd.
če formulo povlečeš v I2 se bo formula spremenila v H2!!! to preprečiš tako, klikneš na npr. F2 v polju, kjer je forumla (zgornja vrstica) in pritisneš tipko F4. Pojavil se po znak $F$2, kar pomeni, da je to fiksno, ni važno kam povlečeš polje, vedno bo F2, čeprav bo npr. H102 ali Ž2!!
Nekaj ne štima. Vnesla sem ampak se nič ne zgodi. Še to, prosim, če mi lahko napišete točen postopek. Popusta pa je 15%.
kako pa imaš sploh zdaj narejeno?
Verjetno misliš vse stolpce?
Pod A je zap.št.,pod B datum, pod C ime kupca, pod D in E oznako, pod F vrednost nakupa in pod G vrednost popusta (15%). Sedaj pa bi rada, kot sem že rekla, da bi mi popust sam izračunal. Aja pa še to; vrednost nakupa in popusta morata vsebovati tudi DDV!
Mi lahko še vedno pomagaš?
> Verjetno misliš vse stolpce?
mislil sem na formulo, ki si jo vnesla v celico.
jaz bi napsal takole:
=F2*G2*polje, kjer imaš ddv (20%-8,5%)
če je popust 20%, mora biti v celici zapisano “0,2” in ne “20%”! Da se v celici vidi “20%” in da tako oblikovano tudi sprintaš, pa klikni z desnim miškinim gumbkom na celico in v meniju izberi oblikovanje celic …
pa tud tole je nepraviln zapis: 2.000 sit; mora bit samo 2000!
Forum je zaprt za komentiranje.