falafel

Spremljevalka, tole je slovenska različica, ker pač pri nas ni mogoče dobiti vseh orientalksih začimb, ki sodijo v falafel.
Zmešaš: kuhano čičeriko, jajce, moko (lahko sojino), dodaš sezam (stisnjen), česen,peteršilj, majaron, malo azijske kumine, nekaj paprike (če preneseš, lahko kajenski poper),posoliš. Nekateri dodajo jušno kocko in drobtine za zgostitev. Jaz sama dodam še začimbo Garam Masala.
Narediš polpete, lahko jih povaljaš v drobtinah (lahko pa tudi ne) in opečeš na olju (priporočam sezamovo).
Saj tu ni nobenega ortodoksnega pravila, veš? Tudi naše polpete delaš tako, kot ti veleva tvoje kulinarično srce, kajne?.. :)))
lp Modra

Ali kuhano čičerko z ostalimi sestavinami oblikuješ v polpet v rokami, ali pred tem z vilicami zmečkaš čičerko ali vse sestavine zmešaš z multipraktikom v gladko zmes? Kakšna granulacija je najprimernejša in najlepša?
S čim se postreže te polpete?
Še to, po SSKJ je čičerka piše z enim i-jem, brez drugega i-ja.

Ljubljančanka, poznam palestinski način priprave – tam so čičeriko spasirali v posebni posodi, ki je malo spominjala na možnar za zelišča. Čimbolj kremasta je, temboljše je. Pred peko se polpetke oblikujejo z rokami.
Falafli pašejo k zelenjavni ali k mesu (idealno je mleto meso s cimetom).
Kar se črkovanja čičerike tiče, me pa čudi – vsi jo poznamo pod tem imenom in tudi v knjižni obliki jo je zaslediti tako. Ne vem, čemu je v SSKJ taka interpretacija …. ki je lahko konec koncev tudi pravilna, kdo ve?
lp
Modra

Pozdravljene,
lotila sem se priprave falaflov …. in moram reči, da so bili božanski.
Moj recept:
predhodno namočeno čičeriko (10 ur) sem zmlela v kavnem mlinčku.
Zmes je izredno kremasta; s česnom nisem skoparila, ne pozabite na kumino, ostro papriko, peteršilj + jajce.
Tako pripravljeno maso oblikuj v manjše polpetke ali svaljke, povaljala sem jih v sojino moko – lahko tudi drobtine.
Okusni so tako topli kot mrzli, zraven pa seveda jogurtova omakica.
LP