Fant najel kredit, da sva obnovila mojo hišo, sedaj sva šla narazen
Fant mi je odgovoril, da mu je zelo žal, a me je prizadel in da želi, da zadeve rešiva. A da če vztrajam pri razhodu, potem je zadovoljen z ponujeno vsoto v gotovini, vzel bo vse, kar lahko vzame iz hiše in pravi, da bo prodal, kar bo upal.
Sicer se mi zdi, da samo naklada, in da ko bo videl, da mislim resno, si premislil, in hotel ves denar, ki ga je plačal. Ali je pametno, da mu dam za podpisat izjavo? Bi morala biti podpisana s strani moje matere, ki je pravna lastnica? Bi bila izjava, podpisana z njegove strani, da vzame toliko denarja in je potem konec prazno zavezujoča, bi morala biti kaj overjena?
In mimogrede, nisem pisala vseh odgovorov – ene so pisali drugi.
kako pa dokažeš, da sta bila par? posnetki seksa al kaj? 🙂
[/quote]
ne boš verjela, včasih je tudi to treba dokazovat.
letos spomladi je bila kolegica vabljena na sojenje, kjer je bila taka zadeva.
fant in punca, skupaj zgradila hišo, živela skupaj par let, on jo je veselo varal, ona to ugotovila in ga dala na čevelj in zahtevala izplačilo polovice hiše.
no, fant je na sodišču trdil, da onadva nikoli nista bila par, da je pri njem živela samo zato, da je lahko v službi dobivala višje stroške prevoza in take kisle.
dejansko sta pred desetimi leti pri meni doma praznovala novo leto. skupno, kot par ,skupaj z njegovo sestro in jaz sem še imela slike tistega dogodka in sem jih posredovala kolegici, ki je morala pričat, kot dokaz.
dokazi so skupni dopusti, pričanje prijateljev, da sta bila par in načrtovala skupno življenje in podobne zadeve.
kako pa dokažeš, da sta bila par? posnetki seksa al kaj? 🙂
[/quote]
Ja tud lahko menda. 🙂 Priče, če bi res prišlo do zanikanja.
Najprej prvo: lastnica hiše je mama. To pomeni, da se mora tvoj partner z mamo pogovarjati in dogovarjati glede hiše in vložkov (uradno). S tabo nima nič, in to, da sta bila v zunajzakonski skupnosti, nima teže pri tem, ker ti nisi lastnica hiše (uradno). Kar tudi pomeni, da se nič ne deli pol/pol, saj partner ni vlagal v tvojo oz. vajino hišo, temveč je vlagal uradno v tujo nepremičnino. Torej mama (po tvojem predlogu) sme in lahko zahteva od njega, da vzame on svoje premične stvari (vhodna vrata, pohištvo). Kakšne ploščice, ograja – je že malo težje, ker bo to potrebno odmontirati. Svetujem vam, da sami odmontirate in pripravite stvari za odvoz z njegove strani in bo še najmanj prerekanja in sivih las. Za te stvari, ki jih lahko on vzame s seboj, mu seveda ne potrebujete plačati. Morate pa pisno zahtevati, da so stvari pripravljene in da jih mora odpeljati. Ti pa svetujem, da preko odvetnika zahtevaš, da prevzame svoje stvari v nekem določenem roku.
Glede izplačila drugih stvari, se mora mama kot lastnica hiše pogovoriti sama z njim. In mama bo tista, ki bo morala plačati, ne ti. Lahko hkrati, ko boste zahtevali pisno prošnjo za odvoz njegove lastnine (ki jo naj napiše odvetnik), zahtevate tudi plačilo najemnine ali vsaj plačilo uporabnine za čas, ki ga je preživel v hiši. Posvetujte se z odvetnikom, kako to izpeljati. P.S. tudi vikend hiše in apartmaji se plačajo.
Verjetno boste morali nek del vseeno poplačati, kot pa je napisano, lahko neko vsoto denarja izpodbijate oz. zmanjpšate za vsoto uporabnine/najemnine. To pomeni, da bo odvetnik lahko od nejgovega zahtevka izpodbijal vsoto za stvari, ki jih je sam kupil (in odpeljal) ter vsoto uporabnine/najemnine. Vendar pohitite, saj verjetno nimate najemnje pogodbe ali česa podobnega in se zna zaplesti, če boste čakali predolgo.
Glede varanja – lahko ga ti tožiš za duševen bolečine in prevaro oz. goljufijo. Če lahko dokažeš, da je vlagal v hišo, boš lažje dokazala, da te je partner zavajal in te zavedel, da želi skupno življenje, hkrati pa te je varal. Seveda boš potrebovala tudi dokaz, da te je varal – to bo malo težje, razen, če njegova nova zveza še vedno traja in imaš (verodostojne) priče, da so ga videvale z drugo žensko. So pa te (duševne/psihične) zadeve vedno bolj krhke na sodišču in je zaradi težke dokazljivosti možno, da ne boste uspeli zahtevati odškodnine. Posvetujte se z odvetnikom.
Pa glede na to, da si oz naj bi bila odrasla, imaš partnerja, ne fanta.
[/quote]
Ali je fant ali partner, vsekakor ni merilo starost vpletenih oseb ampak njun odnos. Skupno preživljanje vikendov pač ni zunajzakonska zveza.
A po tvoje, če bosta dva začela hodit skupaj pri petdesetih, bosta na drugem zmenku že partnerja, ker sta pač toliko stara? Res se pri petdesetih hecno sliši, da ima nekdo fanta ali punco, ampak partnerstvo pa pomeni kaj več kot samo zmenke pa kak vikend skupaj. Pa čeprav traja 10 let.
Ali je fant ali partner, vsekakor ni merilo starost vpletenih oseb ampak njun odnos. Skupno preživljanje vikendov pač ni zunajzakonska zveza.
A po tvoje, če bosta dva začela hodit skupaj pri petdesetih, bosta na drugem zmenku že partnerja, ker sta pač toliko stara? Res se pri petdesetih hecno sliši, da ima nekdo fanta ali punco, ampak partnerstvo pa pomeni kaj več kot samo zmenke pa kak vikend skupaj. Pa čeprav traja 10 let.
[/quote]
tu sploh nima veze, ali sta bila par ali ne. dejstvo je, da je sem vlagal svoj denar, dejstvo je, da je bil v dobri veri, da bo to njegovo bodoče domovanje in tega ni počel iz čiste filantropije kot darilo, dejstvo je tudi, da se je lastnik nepremičnine moral strinjat z vlaganji in bo na vsakem sodišču upravičen do povračila svojih dokazanih vlaganj, vprašanje je zgolj, v kakem znesku.
pa še zamudne obresti tečejo od vložitve zahtevka