Faraonke “črna lista”
Do pred kratkim sem na problem faraonk skorajda pozabil, ker sem očitno imel to srečo, da sem prebival v tistih delih Ljubljane, kjer tega ni bilo. Ker pa bo verjetno kmalu spet selitev na vidiku, bi bilo verjetno za vse koristno, da se prične sestavljati nekakšna črna lista območij, naselij ali zgradb, kjer se ta problem pojavlja oz. se je ponovil večkrat in je mogoče le trenutno “zatišje”.
Vem, da so imeli pred leti (ne vem, kako je sicer s tem sedaj) probleme z njimi v območju od glavne železniške postaje proti severu: kolegica je jamrala, da jih je imela v Zupančičevi jami, potem so bile v študentskem domu Akademskem kolegiju, pa v študentskem domu na Topniški. Pred časom sem nanje naletel v bloku na Trgu komandanta Staneta (do takrat sem bil prepričan, da jih v Šiški ni).
V pogovoru s prodajalko v eni izmed specializiranih trgovin za zatiranje takih in podobnih škodljivcev sem tudi izvedel, da so pred leti prodajali posebne pasti za faraonke, zdaj pa jih pri nas nikakor ne dobiš več (posebne zato, ker imajo te mravlje drugačen “okus” od naših “avtohtonih”, zato ne trzajo na klasične pasti s strupom). Domnevno jih ne prodajajo več zaradi tega, ker imajo firme, ki se ukvarjajo s “špricanjem” po blokih iz tega naslova periodičen prihodek, saj špricanje s strupom ne uniči faraonk, ampak jih le prisili v selitve, medtem ko jih s pravilno postavljenimi ustreznimi pastmi lahko zatreš enkrat za vselej.
Torej, na katerih lokacijah vse se po vaših izkušnjah nahajajo te zahrbtne kreature?
Vem, da so jih imeli pred 20leti v bloku ob Celovški cesti. To je tisti blok, kjer je v pritličju mala Tuš trgovina. Celovška c. 178.
Forum je zaprt za komentiranje.