Figova marmelada
Jaz kuham figovo marmelado z narezanimi figami, brez sladkorja.Kuha se malo dlje ampak nam je taka super.
Lahko pa daš 1 kg želiranega sladkorja in kilo narezanih fig, počakaš najprej, da fige zavrejo, streseš slador in zavre, pustiš, da vre 4 minute, ob mešanju. Nalij v kozarce in narobe postavi za 15 minut. Potem jih obrni na pravo stran. Potegne vakum.
To marmelado največkrat uporabljamo za žepke, ker je gosta, ne teče iz žepkov in prav paše.
Tole je preizkušeno odlično:
http://www.culinaryjourneybyme.com/2011/09/figova-dobrota.html
Pozdravljeni,
tudi sama ima rada fige, še posebej, ker smo na obali že kot otroci rastli med njimi.
Letos sem bila na otoku Krku in ker se jim enostavno ne morem upreti ,sem si upala porobutati par figic za mojo marmelado.
Pod figo je rastla tudi divja meta in sem tudi njo potrgala par vejic.
Ko sem začela z svojo kuho marmelade, sem si dejala, zakaj pa ju tudi tukaj ne bi združila. Naredila sem marmelado po standardnem resceptu in dodala poleg fig cca 1 kg še nekaj sladkorja cca 0,5 kg in malce limonine lupinice ter soka in nekaj lističev divje mete.Preizkusite…,saj začimbica doda specijalno noto tej dobroti.
V vseh receptih za vlaganje v kozarce opažam
prastaro pasteriziranje kozarcev iz časov prababic,
ko se kozarci kuhajo v pečici ali na štedilniku v vreli
vodi. Današnje kozarce z navojnimi pokrovi je treba
le segreti v pečici pri 100 st., pokrove pa posebej
prekuhati v vreli vodi, torej tudi 100 stopinj.
Vroče kozarce jemljemo enega za drugim iz pečice,
jih napolnimo najbolje z lijakom, ki ga naredimo
iz PET steklenice in na kozarec privijemo pokrov,
ki ga vzamemo iz vroče vode. S tem je zadeva končana,
polne kozarce le še zložimo na mesto, kjer bodo čakali
na rabo.
Ni potreb po tem segrvanju in prekuhavanju. Kozarce in pokrove operem v pomivalcu in to je to. Če so dolgo stali v shrambi, jih ponovno operem, med shranjevanjem praznih kozarcev nikdar ne zapiram. Oprane dobro posušim, nalijem vrelo marmelado, dobro zaprem zavijem v deko in pustim en dan ali dva, da se popolnoma ohladijo. Včasih so po 24-ih urah kozarci še topli. Take potem spravim v shrambo, ki sicer ni hladna, ima pa nižjo temperaturo od sobne. Ko po treh letih najdem pozabljeno marmelado, je še čisto ok.