Fiksna obrestna mera
Spoštovani, imam vprašanje za vas.
Primer:
Z ženo bi Vzela hipotekarni kredit v višini 151.000 EUR za 15 let v CHF -toda z FIKSNO obrestno mero.
Plača neto (skupaj) 4.000 EUR
Vprašanje? Kaj lahko pričakujeva od bank, kakšen naj bi bil mesečni obrok?
Se splača DANES vzeti fiksno obrestno mero, oziroma ali jo banke ponujajo?
Hvala za odgovore.
LP Franci
Oh.,
malce več kulture komuniciranje ti izgleda ne bi škodilo.
Ne vem, koliko koristnih nasvetov si že posredoval na tem forumu – vseeno
upam da znaš biti bolj koristen kot si se pokazal v zadnji komunikaciji.
Vseeno pa tvoje nasveta do sedaj še nisem zasledil (mogoče pa sem le spregledal?!)
FranciK,
izrazil si željo, da bi najel dolgoročni kredit s fiksno obrestno mero –
banke običajno nudijo fiksno obrestno mero pri krajših dobah saj je fiksiranje obrestne mere na daljšo dobo lahko za banko izjemno rizično.
Sam ne poznam nobene take ponudbe, mogoče pa se ti bo javil kdo, ki pa
pozna banko, ki kaj takega ponuja.
Za 15letni kredit se boš verjetno moral odločati med vezavo kredita na EURIBOR oz. LIBOR, kar pa predstavlja variabilno obrestno mero.
Pravi se mi je spravil govoriti o kulturi komunikacije…prav gotova le-ta ne zapoveduje, da je potrebno na vprašanja odgovoriti z enakim vprašanjem. Prav tako je povsem nepomembno število mojih odgovorov na tem forumu (predvidevam da s takimi komentarji želiš samo preusmeriti pozornost s svoje napake…tipično za novodobne “bančnike”).
Ta del odgovora pa te tudi kot bančnika postavi v zelo slabo luč, saj takšno nepoznavanje trga lahko pripišemo samo laiku, ki je po pomoti zajadral v finance. Sem šel na internetu do prve banke ki mi je padla na pamet in le ta ponuja fiksno obrestno mero za kredite do 25 let…
Tak odgovor pa resno poraja vprašanjem, kakšni nameni se skrivajo za njim…
oh., še vedno nisem videl nobenega nasveta, samo en velik žolč in gnev.
Se bom po tistem starem pregovoru (pametnejši popusti) raje umaknil, saj
se mi tvoj način komuniciranja ne zdi primeren.
Bom pa seveda z veseljem spremljal, kako boš svetoval oz. odgovoril na zastavljeno vprašanje. Očitno bančnikom ne zaupaš in jih ne maraš, ravno zato nestrpno pričakujem tvoj nasvet.
Pa še nasvet bančnika z 20 letnimi izkušnjami (takih izgleda ne maraš):
Zapri oči, potem pa si ponavljal: “sem najboljši, sem najpametnejši, sem naj, naj,… “. Boš videl da bo pomagalo.
Tvojih nasvetov kar mrgoli v tvojih odgovorih….
Pametni se ponavadi sploh ne oglaša, če nima nobenega nasveta….
Nikjer nisem trdil, da sem strokovnjak na finančnem področju, samo poskušal sem te usmeriti, da boš ti kot bančnik z 20 letnimi izkušnjami sploh odgovoril na vprašanje.
Ne maram samo bančnikov, ki stranki ne pomagajo, temveč jo želijo zavesti z nepotrebnimi vprašanji ter preusmerjanjem pozornosti…
To je postal navaden čvek brez koristi za uporabnike. Prosil bi, da se obnašamo profesionalno in se držimo teme. Nekateri vemo precej, nekateri vejo veliko, nihče pa ne ve vse. Vsi se pa lahko iz različnih nasvetov in iz izkušenj mnogih veliko naučimo.
Lp,