fiksna OM
Pozdravljeni,
pred kratkim sem v *** spraševal zaradi hipotekarnega nepremičninskega kredita. Gospa, ke se ukvarja s krediti mi je svetovala hipotekarni kredit s fiksno obrestno mero 6.0%; tako bi kredit za 18 mio odplačeval 15 let po 151.000 SIT/mesec. Glede na ponudbo kredita s spremenljivo OM (EURIBOR) je to malo manj ugodno, vendar pa je privlačno, ker se višina mesečnega obroka nič ne spreminja. Izvedel sem tudi, da je EURIBOR v enem letu toliko narasel, da se je mesečni obrok za enak znesek kredita povišal za toliko, da v bistvu znaša več, kot bi pri enakem znesku kredita, če bi bil le-ta vezan na fiksno OM.
Zanima me kaj vi mislite, ali je res fiksna OM bolj ugodna, ali pa so tudi tukaj kakšne skrite pasti.
Matevž
Pozdravljeni!
Z fiksno obrestno mero 6 % je takšen kredit privlačen. Če so kakšne pasti, vam lahko povem, če mi pošljete osnutek kreditne pogodbe.
Če ste pripravljeni malenkost več tvegati pa lahko dobite kredit s skupno obrestno mero okoli 4%. Res pa je, da je lahko tudi 6 % in več, lahko pa 3% ali še manj.
Jaz osebno se ne bi odločil za takšen kredit, ker se mi zdi 6 % previsoka obrestna mera.
Lep dan!