Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Fikusu na veliko odpadajo listi! Na pomoč, hitro!

Fikusu na veliko odpadajo listi! Na pomoč, hitro!

Veliko denarja sem dala za izjemno lep fikus, zdaj pa so mu kar naenkrat začeli odpadati listi. Pa listi sploh niso posušeni, rumeni ali rjavi?! So čisto normalne barve, a kljub temu odpadajo. Spodnja polovica stebel je že povsem gola! Kaj je narobe? Res nočem, da crkne, ker ni bil poceni in še zelo lep je.

Pozimi se to zgodi. Če bo zdržal do pomladi, ga prestavi na balkon. Prvo leto je vedno kritično, če preživijo. Pa še razni zajedalci…

Fikusu ne paše suh in vroč zrak, radi imajo vlago, kar pa je pozimi z radiatorji težko. Pogosto ga špricaj z vodo po listih.

Kot se spomnim, je fikus obcutljiv na prepih.  ostalo kot so ti ze povedali. Sicer pozimi ponavadi odpade nekaj listov, a spomladi spet zrastejo.

Tudi pri meni so izpadli vsi listi, ampak samo pri enem kosu vejic. Ne po celotnem fikusu. Od tega je že nekaj let. Fikus je lep, samo “malo asimetričen”. 🙂 Ker preostale veje so bile ok.  Tista veja pa je ostala od takrat brez enega lista vse do danes. In tudi ne raste ta veja. Ostale vejice pa lepo rastejo in imajo lepe liste. Nisem imela pojma, kaj se dogaja.

Na koliko časa ga pa kaj zalivaš?

Hvala vsem. Občasno je izpostavljen prepihu, ko zračim prostore. Tudi suh zrak je prisoten. Morda je to dvoje krivec. Bom poskrbela za to. Kar se pa zalivanja tiče, sem pozimi zelo previdna. Imam merilec vlage in fikus res zalijem šele takrat, ko se zemlja deloma izsuši.

Ta merilec pa priporočam vsem! Lahko je zemlja na vrhu popolnoma suha in trda, dol pri koreninah pa je še popolnoma mokro. Tako recimo drevesa življenja nisem zalila že več kot mesec dni, pa dela bolje kot kadarkoli prej. Morda sem se vam s tem oddolžila za vaše predloge. 🙂

Kaktus je občutljiv na spremembe, sploh temperature. Pa zalivanje, ker hitro zna gniti.

Odgovor na objavo uporabnika
Rezi*, 26.12.2024 ob 21:19

Kaktus je občutljiv na spremembe, sploh temperature. Pa zalivanje, ker hitro zna gniti.

Oprosti, ampak fikus ni kaktus. 🙂

Pa zamenjaj besedo crkne 😅😂☺️☺️☺️

Tudi mene je zmotilo, da fikus ne crkne… 🙁

Pa to me je še zmotilo, ko avtorica omenja, kok drago je plačala za rastlino.

Še vedno so oboji občutljivi na zalivanje. Itak pa tu pogosto prebereš ta izraz, pa ljudje tud niso rastline, če že 😂😂😂😆😆😆😅😅😅🤗☺️☺️☺️

https://www.metrob.si/skrb-za-fikus/

Preveč vode? Ne smeš zalivati preveč. Presadi ga, zamenjaj zemljo

Jaz bi tudi menjala zemljo.

Fikus je zelo nezahtevna rastlina, rabi pa vodo, večkrat po malo, pa svetlobo.  Liste mu večkrat obriši z vlažno krpo, tudi zaradi dotikov. Se mi zdi, da ne mara biti pozabljen v kakšnem kotu, rad ima družbo – glasove, dogajanje.  Vem da se sliši smešno, ampak tako je.

New Report

Close