Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Filane paprike

Filane paprike

Pozdravljeni!

Nujno bi potrebovala kakšen dober nasvet za filane paprike. Kako riž znotraj shuhaš, da ni na pol surov in da se ti paprika hkrati ne razkuha? Pa omaka, ta mi tudi dela rahle preglavice!

Že v naprej hvala,
Pia

Pozdravljena,

Jaz “filano”-polnjeno papriko pripravljam takole:sesekljam nekoliko čebule in jo posteklenim na maščobi, dodam sesekljano meso in ga dušim tako dolgo, da ni več surovo. Hkrati ali pa pred tem pi si že pripravim riž (eno peščico na papriko), ki ga skuham do polovice ter ga na koncu oplaknem pod mrzlo vodo.
Fant za polnjeno papriko zmešam z 1dcl vode in počakam 10min., nato to zmes vlijem v dušeno meso in ga še malo dušim, ter dodam začimbe po potrebi. Dušeno meso ohladim in mu dodam riž ter zmešam. S tem potem polnim paprike, ki sem jih očistila.
Omaka: v ponev vlijem malo olja na kterem na hito posteklenm sladkor in nekaj moke, dodam mezgo…. in zalijem z vodo- po okusu še solim ali dodam še sladkor.
V to omako nato položim polnjeno papriko in jo kuham 1/2 ure do 3/4 ure. V primeru, da dam v omako polnjeno papriko, ki sem jo imela shranjeno v zmrzovalni sktrinji kuham samo 20-30 min.

Dober tek

Pia je pisal/pisala:
>
> Pozdravljeni!
>
> Nujno bi potrebovala kakšen dober nasvet za filane paprike.
> Kako riž znotraj shuhaš, da ni na pol surov in da se ti
> paprika hkrati ne razkuha? Pa omaka, ta mi tudi dela rahle
> preglavice!
>
> Že v naprej hvala,
> Pia

Najlepša hvala!

Lp
Pia

Jaz uporabljam naslednji dokaj preprost recept.Paprike pridejo zelo okusne.Takole:

Na mascobi preprazim cebulico,dodam mleto meso in kar nekaj casa dusim,da vsa voda povre iz mesa.Nato dodam zacimbe,sol,poper,cesen….
Na cedilu operem riz in ga pridenem k mesu.MAlce vse skupaj se preprazim,potem pa malenkost zalijem z jusno osnovo.Vse to se kar nekaj casa skupaj dusi,pa recimo tam okoli 5 minut.Med tem casom pripravim paprike.
Odstranim kapice in jih ocistim od znotraj,nato pa s tekoco vodo odstranim se morebitne ostale peskice znotraj paprik.Odcedim paprike,potem jih nadevam z pripravljenim mesom in rizem.Na koncu,ko je paprika nadevana kapice pritrdim z zobotrebci,tako,da jih kar “prespilim”.Tako preprecim morebitno rastresenje file iz paprike med kuho.Pomembno je,da paprike zlagate pokoncno v posodo,tesno drugo zraven druge.Posoda naj bo dovolj globoka in velika,da gredo vanjo vse paprike v eni plasti,druga zraven druge.Zalijem z jusno osnovo in tako osoljeno kuham okoli pol ure na zmernjem ognju.
Posebej naredim prezganje tako,da poprazim malo moke na mascobi z malce cebulice.dodam paradiznikovo mezgo,malo paprike rdece in vse skupaj zalijem z vodo.Vse skupaj nekaj casa kuham,da se razpusti.Po okusu lahko dodam tudi malce smetane in vse skupaj preko cedila pridenem k paprikam,vse skupaj se malce pokuham ,daa malce prevre ,preverim okus in paprike okusne so pripravljene.Dober tek!

Hvala vrtnica!

Lp
Pia

prežganje se opušča,ker je precej škodljivo (pečena moka)……boljše je uporabljati za zgostitev moko pomešano z mrzlo vodo……to potem počasi vlivaš v omako in mešaš,da se zgosti….potem moraš vse skupaj kuhati še (zaradi moke) cca.10 minut…..
takšna omaka je tudi boljša,saj lahko paradižnik (kakrkšen koli) popečeš-popražiš in se tako lepo razpusti in popečen je boljšega okusa……
če se vam dogaja,da fila v papriki razpada,lahko tik predno napolnite paprike, filo zmešate s stepenim jajcem….ko boste paprike kuhali,bo jajce zakrnelo in povezalo sestavine v fili……..

Jajce zakrkne, ne pa zakrni , Jože . Pa brez zamere !

LP,Kaja

Kaja,hvala lepa….res je tako kot praviš……imej se lepo.

New Report

Close