Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika File lososa – kaj vse jeste zraven?

File lososa – kaj vse jeste zraven?

Običajno kupim zamrznjen file lososa in ga spečem. Zraven naredim špinačo in pire krompir.

Potem mi pa že zmanjka idej. Kako vse še vi pripravite lososa oziroma kaj postrežete zraven?

Meni so najboljše popečene rezine bučke ali rezine jajčevca.

Riz, rdeco peso, brsticni ohrovt.

Blitvo s krompirjem.

Losos ima precej delikaten okus, ki ga vsaka močnejša zadeva preglasi. Zato pri nas samo navaden kuhan krompir.

K fileju lososa pripravim:
– pečen krompir z zelenjavo (korenje, bučke, por)
– krompir z blitvo
– njoke (domače krompirjeve) in zelenjavo (po želji)
– pečen ali pire krompir, posebej pa še zelenjavno prikuho.
In sicer kot zelenjavo: – kuhano zelenjavo (npr. ohrovt in korenje)
– popečeno zelenjavo (bučke, malancani)
– ratatouille (lahko ga malo poenostaviš in vanj daš tisto zelenjavo, ki jo
imaš trenutno doma ali pa kuhaš manj časa. Sicer to potem ni ista jed,
ampak kot zelenjavna priloga je pa zelo dobro in paše k lososu)
– pri pireju se včasih malo poigram in naredim pire s korenjem ali kakšnim drugim dodatkom

Varianti sta tudi polenta ali riž, česar jaz sicer ne pripravljam. Mi kombinacija ne odgovarja, imam zrave lososa raje krompir ali njoke.

Na splošno se mi zdi, da zraven lososa lahko pripraviš skoraj vsako vrsto zelenjave, samo da se ta ne tepe med seboj in z izbano prilogo.
Če želiš malo drugačen videz, lahko zelenjavo pred pripravo razrežeš na julienne način ali pa jo s strgalom za krompir nastrgaš na rezine ter jih popečeš v ponvi na malo olivnega olja (bučke, in korenje npr.).

Nekateri na lososa dajejo tudi holandsko omako, zraven pa beluši ali kakšno drugo vrsto zelenjave. Če je losos mišljen kot del bolj obilnega zajtrka, pa zraven postrežejo še poširano jajce ali jajce na oko.

Malo bolj eksotične variante vključujejo še sadje (npr. avokado, ananas ali mango) in pekoče ali bolj eksotične začimbe.

Če zraven glavne jedi postrežeš še solato, imaš pa zares lepo zaokroženo jed.

Upam, da sem si našla kakšno idejo, ki bo tudi vam ustrezala.


* Upam, da sem omenila/si v mojem zapisu videla kakšno idejo, ki bo tudi vam ustrezala.


Sinjska pečenka je fajn za okus popraviti!

Dobila sem za darilo tisti ljubki “šilček” za zelenjavo, s katerim na tanke “špagete” narežeš vse živo od korenja, do kolerabe, bučk, rdeče pese, vsega, kar lahko stlačiš notri 😀
Uganite, v kakšni obliki zdaj jemo skoraj vso zelenjavo 😂😂😂
Zraven lososa pa najraje krompir z blitvo, mi kar nekaj manjka, če tega ni .

Riž. Dušen ali pa samo kuhan. Včasih vržem vanj nekaj zelenjave.

Leco ( lentils) in cmocke ali svaljke.

Zaradi okusa samo kuhan krompir, ali popečene kruhke z maslom

v pečici pečen brokoli (se peča kar na istem pekaču kot losos) in pire krompir – zraven naredim polivko z oljčnim oljem, limono, kaprami in vloženimi jalapenjo paprikami

ali pa široke rezance z dušenim koromačem, ki ga včasih tudi zmiksam, da je kot omaka. Kombinacija koromača in lososa je zame zmagovalna. Edino vizualno ta jed ni ravno privlačna, ker pride taka bela omaka čez bele rezance …

Kako pa narediš omako iz koromača?

Kako pa narediš omako iz koromača?
[/quote]

Koromač narežeš in ga na oljčnem olju podušiš do mehkega. Soliš. Ko je zmehčan, dodaš žlico ali dve smetane in to je to.

Če želiš gladko omako, vse skupaj zmelješ s paličnim mešalnikom. Po potrebi dodaš mleko, smetano ali vodo (v kateri so se kuhali rezanci), da dobiš želeno gostoto.

Ajdovo kašo, kuhano v soljeni vodi.

Bučke, šparglje, včasih kuhan krompir ali krompir v solati, definitivno vedno zraven solata.

New Report

Close